Zobacz pełną wersję : 580EX II na kablu.
Nevermind
02-05-2008, 07:40
Witajcie !
Z racji braku funduszy na zakup radiowego sterowania lampą, chciałbym dowiedzieć się jak można wyzwolić ją przez kabel. Czy potrzebny jest PC-PC ? Czy też może jest inne mocowanie ? No i może ktoś wie przy okazji, gdzie kupić takowego około 5-7 metrów :)
Pozdrawiam !
Nevermind
ryszard_ochódzki
02-05-2008, 08:10
http://canon-board.info/showthread.php?t=4954&highlight=kabel+synchro
Witajcie !
Z racji braku funduszy na zakup radiowego sterowania lampą, chciałbym dowiedzieć się jak można wyzwolić ją przez kabel. Czy potrzebny jest PC-PC ? Czy też może jest inne mocowanie ? No i może ktoś wie przy okazji, gdzie kupić takowego około 5-7 metrów :)
Pozdrawiam !
Nevermind
Poszukaj chińskich wyzwalaczy radiowych na allegro. Są tańsze niż oryginalny kabel TTL canona ;)
Nevermind
03-05-2008, 19:17
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że moja 580II ma wejście PC, tak samo jak aparat. Czy nie wystarczyłby po prostu długi kabel z wtyczkami PC i po sprawie ? Są takie do kupienia pewnie w sklepie elektronicznym.
Pozdrawiam !
Nevermind
Zakładając że lampa posiada takie gniazdko - tego niewiem bo takiej lampy niemam a w instrukcji nic takiego nie pisze to musisz pamiętać o jednym, że przy takim sterowaniu musisz zapomnieć o automatyce. Lampa będzie tylko wyzwalana a wszystkie parametry musisz nastawiać ręcznie. Jak chcesz zachować automatykę musisz zastosować inne - czytaj droższe sposoby.
Nevermind
03-05-2008, 21:34
Jakoś jestem w stanie to przeżyć szczególnie że to koszt jedynie wtyczek (obstawiam 2-3 zł). Sprawdziłem - 580II ma wyjście PC.
Pozdrawiam !
Nevermind
Podłącze się,
jak spisuje się TTL w sytuacji lampa na kablu czy radiowo ze stopki, czy jesli jest w innej odległosci od obiektu fotografowanego to nie ma problemu ze wspomaganiem łapania ostrosci, mam na mysli sytuacje ze lampa widzi obiekt np. blizej a aparat dalej i co wtedy
wiem troche gupie pytanie;]
Jakoś jestem w stanie to przeżyć szczególnie że to koszt jedynie wtyczek (obstawiam 2-3 zł). Sprawdziłem - 580II ma wyjście PC.
580EXII można normalnie odpalić z kabla PC, sprawdzone. Najlepiej jednak kupic podróbkę OC-E3 i zrobić sobie przedłużacz, zdaje się że w tips&tricks ktoś o tym pisał. Chińskie radyjka mają jedną wadę w plenerze - nie da się używać krótszych czasów niż 1/160s co w mocnym świetle może być problemem.
(...) Chińskie radyjka mają jedną wadę w plenerze - nie da się używać krótszych czasów niż 1/160s c(...)
Tutaj się nie zgodzę. Przed PW używałem chińczyków (chyba Boling) i bez problemu synchronizowały 1/640