Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 580EX II na kablu.

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie 580EX II na kablu.

Witajcie !

Z racji braku funduszy na zakup radiowego sterowania lampą, chciałbym dowiedzieć się jak można wyzwolić ją przez kabel. Czy potrzebny jest PC-PC ? Czy też może jest inne mocowanie ? No i może ktoś wie przy okazji, gdzie kupić takowego około 5-7 metrów

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Power of L lenses

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Witajcie !

Z racji braku funduszy na zakup radiowego sterowania lampą, chciałbym dowiedzieć się jak można wyzwolić ją przez kabel. Czy potrzebny jest PC-PC ? Czy też może jest inne mocowanie ? No i może ktoś wie przy okazji, gdzie kupić takowego około 5-7 metrów

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Poszukaj chińskich wyzwalaczy radiowych na allegro. Są tańsze niż oryginalny kabel TTL canona
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że moja 580II ma wejście PC, tak samo jak aparat. Czy nie wystarczyłby po prostu długi kabel z wtyczkami PC i po sprawie ? Są takie do kupienia pewnie w sklepie elektronicznym.

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Power of L lenses

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Zakładając że lampa posiada takie gniazdko - tego niewiem bo takiej lampy niemam a w instrukcji nic takiego nie pisze to musisz pamiętać o jednym, że przy takim sterowaniu musisz zapomnieć o automatyce. Lampa będzie tylko wyzwalana a wszystkie parametry musisz nastawiać ręcznie. Jak chcesz zachować automatykę musisz zastosować inne - czytaj droższe sposoby.

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Jakoś jestem w stanie to przeżyć szczególnie że to koszt jedynie wtyczek (obstawiam 2-3 zł). Sprawdziłem - 580II ma wyjście PC.

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Power of L lenses

Chakor
    Guest

Domyślnie

Podłącze się,
    jak spisuje się TTL w sytuacji lampa na kablu czy radiowo ze stopki, czy jesli jest w innej odległosci od obiektu fotografowanego to nie ma problemu ze wspomaganiem łapania ostrosci, mam na mysli sytuacje ze lampa widzi obiekt np. blizej a aparat dalej i co wtedy
    wiem troche gupie pytanie;]

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Jakoś jestem w stanie to przeżyć szczególnie że to koszt jedynie wtyczek (obstawiam 2-3 zł). Sprawdziłem - 580II ma wyjście PC.
    580EXII można normalnie odpalić z kabla PC, sprawdzone. Najlepiej jednak kupic podróbkę OC-E3 i zrobić sobie przedłużacz, zdaje się że w tips&tricks ktoś o tym pisał. Chińskie radyjka mają jedną wadę w plenerze - nie da się używać krótszych czasów niż 1/160s co w mocnym świetle może być problemem.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    (...) Chińskie radyjka mają jedną wadę w plenerze - nie da się używać krótszych czasów niż 1/160s c(...)
    Tutaj się nie zgodzę. Przed PW używałem chińczyków (chyba Boling) i bez problemu synchronizowały 1/640

Uprawnienia umieszczania postów