Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Koniec matryc CCD i CMOS

-=Festyk=-
21-04-2008, 15:13
Kumpel mi podesłał takiego linka:
http://nt.interia.pl/foto/news/koniec-matryc-ccd-i-cmos,1096700
Ciekawe czy poza czułością jest coś jeszcze co je wyróżnia od ,,zwykłych" matryc.

Misiaque
21-04-2008, 16:34
Zapewne do zastosowań fotograficznych nie zostaną wdrożone. Wysoka czułośc, jak widać w materiale źródłowym (i jak wiadomo z fizyki ;) ) łączy się z wielkimi szumami. Raczej nieprzydatne w fotografii oprócz jakichś naprawdę dziwnych efektów.

Ale to takie moje gdybanie, możliwe, że będą się sprawować równie dobrze jak CMOS i CDD w "zwyczajnych" zastosowaniach.

Bahrd
21-04-2008, 16:49
Problem tkwi jeszcze zapewne w tym: Cu-In-Ga-Se. Wafli z tego łatwo chyba jeszcze nie umieją produkować (pamiętam jak ze dwadzieścia lat temu wieszczono upadek krzemu na rzecz Ga-As)
Ale trzeba trzymać kciuki ;)

lempl
21-04-2008, 17:00
Jeśli nowa technologia okaże się przydatna do fotografii i się przyjmie, to 60d będzie miał 20mpx i szumy na iso1600 mniejsze od 5d na iso100. Nic tylko trzymać kciuki:)

-=Festyk=-
21-04-2008, 18:15
A po co takie czułości?!Jeśli będzie tak jak mówią to w aparacie będziesz miał do wyboru ISO2...5,może w porywach 10;)

gonzo44
21-04-2008, 18:33
Festyk raczej nie. ISO mówi o czułości materiału światłoczułego, czyli ISO 100 na błonie czy matrycy to to samo (w założeniach).

-=Festyk=-
21-04-2008, 21:11
A to nie wiedziałem.Myślałem,że można te wartości ,,przesunąć".

Tomasz Golinski
21-04-2008, 21:36
Hm, kiedyś czytałem (ale sam nie przeliczyłem), że na wysokim ISO współczesne sensory już potrafią rejestrować sygnały po kilka fotonów... Wynikało z tego, że dalsze zwiększanie czułości matryc nie jest możliwe z powodów kwantowych...

Chyba muszę sam to przeliczyć.

Kolekcjoner
24-04-2008, 01:53
W noktowizorach trzeciej i czwartej generacji są stosowane fotodiody wykonane z arsenku galu (GaAs). Mają one ogromną czułość. Taki noktowizor daje zadowalające obrazy nawet w ciemną bezksiężycową noc. Wzmocnienie obrazu w takich noktowizorach jest ok. 60 tyś razy, a rozdzielczość ok. 55 lp/mm. Zakres wrażliwości na długość fal świetlnych od 450 nm do 950 nm.
Póki co są to urządzenia zupełnie niedostępne w zastosowaniach cywilnych.

Lodek
24-04-2008, 08:35
wysoka czułość (100 x większa) czyli te nowe matryce mogą się za bardzo nie nadawać do fotografi, jeżeli zakres przyzwoitego iso w CMOS to 100-800 iso to te nowe sensory mągą pracować w iso 10,000-80,000 iso i to już jest bez sensu chcąc zachować małą GO na f/2.8 lub mniejszej przysłonie nie ma tak szybkiej migawki aby na iso 10,000 w zwykły dzień nie prześwietlić obrazu.... no chyba że ich zakres wyniesie od 100-80,000 iso to by była rewolucja bądź też czułość zostanie obniżona programowo co moim zdaniem źle wpłynie na jakość obrazu.... ale cóż zobaczymy

Bahrd
24-04-2008, 09:13
Chłopaki od dawna piszą o wymiennych matrycach...

QBUŚ
19-05-2008, 01:20
Odświeżę ten wątek i dodam troszeczkę od siebie.

Spokojnie, ta technologia nawet jeśli jest możliwość wdrożenia jej do aparatów cyfrowych i nie było by przy tym większych komplikacji i tak nie zostanie zastosowana przez ładnych parę lat (jeżeli nie więcej) i to nie dlatego, że trzeba jakieś testy przeprowadzić ale dlatego że stara technologia musi się zwrócić.

pamiętam jak ze dwadzieścia lat temu wieszczono upadek krzemu na rzecz Ga-As

Żeby nie było Ga-As jest dużo lepszy od krzemu, czemu go jeszcze nie ma?, proste, koszty wynalezienia krzemu jeszcze się nie zwróciły, tak jak samochody które nadal są napędzane paliwem kiedy spokojnie mogłyby już jeździć na energię elektryczną czy wodór. Niestety jest dużo więcej takich przykładów, człowiek sam się ogranicza:(

dzik
19-05-2008, 09:59
Żeby nie było Ga-As jest dużo lepszy od krzemu, czemu go jeszcze nie ma?, proste, koszty wynalezienia krzemu jeszcze się nie zwróciły, tak jak samochody które nadal są napędzane paliwem kiedy spokojnie mogłyby już jeździć na energię elektryczną czy wodór. Niestety jest dużo więcej takich przykładów, człowiek sam się ogranicza:(

Nowa teoria spiskowa?
Nie wiem ile kosztowalo "wynalezienie krzemu" ale jak dla mnie to sa kompletne bzdury. Podaj kolejne przyklady takiego spisku.
Co do samochodow elektrycznych to wyscig producentow trwa, jednak caly czas powstaje problem magazynowania energii i wydajnosci J z litra obecnych akumulatorow.

jatzzek
19-05-2008, 10:21
Żeby nie było Ga-As jest dużo lepszy od krzemu, czemu go jeszcze nie ma?, proste, koszty wynalezienia krzemu jeszcze się nie zwróciły...

A co ty sie zajmujesz technologia wytwarzania GaAs albo Si? Bo wypowiadzasz sie tak, jakbys na tym zeby zjadl. GaAs ma swoje zalety (duza ruchliwosc nosnikow, prosta przerwa energetyczna - co od razu predystynuje ten zwiazek do zastosowan optoelektronicznych etc) ale ma tez sporo wad. Przede wszystkim technologia wytwarzania struktur opartych na GaAs jest znacznie drozsza i mniej efektywna niz wykonanie tych samych struktur opartych na Si. Wynika to z wielu powodow. Podam ci 2 najwazniejsze:

1. Nanostruktury oparte na GaAs najczesciej wytwarza sie przy pomocy metod MBE albo MOCVD. Pierwsza z nich jest bardzo powolna (malo wydajna) i wymaga duzych nakladow srodkow - generalnie nie nadaje sie do masowej produkcji, ale ze wzgledu na niezwykla precyzje jest wykorzystywana akademicko i w research labach. Druga technologia jest szybsza i tylko ona daje mozliwosci produkcji masowej, ale niestety wciaz jest bardzo droga.

2. Si utlenione (SiO2) jest jednym z najlepszych izolatorow. SiO2 jest bardzo latwo zintegrowac z ukladami opartymi na Si. To powoduje, ze "same sie robia" wszelkiego rodzaju struktury typu MOS, MOSFET, CMOS itd... GaAs nie wytwarza stabilnej formy izolujacej.

Jest jeszcze kilka innych powodow, ktore w gruncie rzeczy sprowadzaja sie do tego, ze technologia wytwarzania ukladow scalonych opartych na GaAs jest o wiele drozsza od konkurencyjnej i sprawdzonej technologii opartej na Si. Z tego powodu technologie GaAs stosuje sie tylko tam, gdzie koszty nie graja decydujacej roli, np. w armii, w badaniach kosmosu etc... Do masowej produkcji potrzebna jest TANIA technologia i na tym glownie polega wyscig technologiczny wielkich korporacji.

QBUŚ
19-05-2008, 10:57
Nowa teoria spiskowa?
Nie wiem ile kosztowalo "wynalezienie krzemu" ale jak dla mnie to sa kompletne bzdury. Podaj kolejne przyklady takiego spisku.

Moja wypowiedź jest oparta na słowach pewnego profesora z Politechniki Wrocławskiej.

A co ty sie zajmujesz technologia wytwarzania GaAs albo Si? Bo wypowiadzasz sie tak, jakbys na tym zeby zjadl.

Studiuje na Wydziale Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki i coś tam o tym było ;) . Szczegółów nie pamiętam (jak koszty produkcji) ale jeżeli tak jest to tylko dlatego że nadal krzem jest głównie wykorzystywany w elektronice i inżynierowie opracowują jakby tu taniej produkować z krzemu a nie z Ga-As, gdyby teraz wszyscy przerzucili się na Ga-As to po niedługim czasie koszty produkcji też by zmalały.

MOS, MOSFET, CMOS itd...

Kochane tranzystorki :-?
Jatzzek sporo wiesz na ten temat, czyżby Polibuda:-D , czym sie zajmujesz ?

jatzzek
19-05-2008, 12:53
Jak to czym? :) Fizyka polprzewodnikow oczywiscie, bo inaczej bym sie tak nie wymadrzal :)

Nie Polibuda. Doktorat w Instytucie Fizyki PAN.

A to czekaj... a znasz moze Gele? On zrobil niedawno dr na Wydziale Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki we Wrocku wlasnie. Znamy sie bardzo dobrze.

piast9
19-05-2008, 13:11
Moja wypowiedź jest oparta na słowach pewnego profesora z Politechniki Wrocławskiej.
Oj, jestem pewien, że dość swobodnie zinterpretowałeś słowach zasłyszane na wykładzie. ;) WEMiF rządzi ;)

QBUŚ
19-05-2008, 13:37
Gele nie znam, skoro niedawno dr zrobił to tylko ćw. mógł prowadzić, wiesz może z czego ćw. prowadził ?

Oj, jestem pewien, że dość swobodnie zinterpretowałeś słowach zasłyszane na wykładzie

Fakt nie jestem super pilnym studentem, ale wydaje mi się że akurat to właśnie tak powiedział, aczkolwiek mogę się mylić.

WEMiF rządzi

czyżby WEMiF’owiec:smile:

bakulik
27-05-2008, 14:42
Witam.

Może nie taki koniec, skoro ciągle próbują je rozwijać - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7342.

wpj
11-06-2008, 14:24
sony juz wyprodukowal:
http://optyczne.pl/1026-nowość-Matryca_CMOS_w_technologii_BSI_od_Sony.html