PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do użytkowników 580 EX II

QBUŚ
21-04-2008, 13:36
Pytanie do użytkowników 580 exII (najlepiej w komplecie z 400D), pytanko do samej lampy: czy wasza 580 wydaje dźwięki jakby coś luźno latało w środku (dźwięki na wzór tych z aparatu), w instrukcji nie znalazłem nic na ten temat a lampa przecież nie ma czujnika położenia tak jak body i drugie zapytanie: czy kiedy naciskacie przycisk od przymykania przysłony na trybach Av, M oczywiście, to zaczyna wam lampa (zewnętrzna) błyskać, tak często że niemal świeci a nie błyska.

twardymt
21-04-2008, 13:57
mam już trochę 580-tkę ale takich "zjawisk" nie zarejestrowałem, przy fotografowaniu w trybie AV czy M, owszem jest jeden a czasami dwa błyski próbne i dopiero błysk główny ale to o czym mówisz to pierwsze słyszę...

dr11
21-04-2008, 14:01
...czy kiedy naciskacie przycisk od przymykania przysłony na trybach Av, M oczywiście, to zaczyna wam lampa (zewnętrzna) błyskać, tak często że niemal świeci a nie błyska.
Zgadza sie, to jest 'modeling flash'. Ma za zadanie oswietlic scene tak, zebys widzial jak rozkladaja sie cienie, obszar padania swiatla itd. Trwa on ok. 2 sek.