Zobacz pełną wersję : filtr konwersyjny na stadion piłkarski?
Kurcze, chciałbym się upewnić bo przyjdzie mi robić sesje na boisku piłkarskim oświetlonym halogenami (jupiterami). Używam filmów do światła dziennego, NPH400 pewnie. Jak pamiętam to muszę użyć filtra 80A (3200>>5500). Czy ja dobrze kojarzę z podstawówki te informację.
Zakładam, że halogeny takie mają właśnie coś kolo 3200 (ciepłe światło).
Chyba, że jest inaczej...?
Może ktoś pomóc?
Jupitery halogenowe? Jesteś pewien?
Robisz cyfrówką czy analogiem?
No analogiem, do cyfry nie wlłże NHP400 :)
Zrobilem właśnie maly research i okazuje sie, ze jupitery stadionowe maja ponoć temperaturę 5600 !!?? Zgłupiałem. Ja sie dokladnie nie znam co to za juiptery sa na tym stadionie, bo to boisko pomocnicze, ale wygladaja jak swiatlo bardzo jasne, dzienne.
MacGyver
16-04-2008, 11:49
ufff, udało mi się znaleźć.
Wydzieliłem post i przykleiłem: http://canon-board.info/showthread.php?p=458666#post458666
No... ja to czytałem zanim napisałem. Dzieki.
Mnie sie rozchodzi bardziej o to czy ktos ma doświadczenie z tymi jupiterami i temperatura... moze ktoś z sportowych kolegów ma RAWa ze stadionu i może sprawdzić ile mu cyfra zmierzyła Kelvinów przed korekcją...?
Hmm
A nie zdążysz pójść na Lechię (bo zakładam że tam to będzie) i samemu sprawdzić?
Bo mogę CI zrobić rawa w Poznaniu w sobotę wieczorem (jak nie zapomnę ;) ), ale pamiętaj że to będzie w poznaniu....
adamek - no własnie to uczynię jutro po prostu :) Arka, nie Lechia :)
Na 99% w jupiterach są jakieś lampy wyładowcze, stawiam na metalohalogenkowe, mają temperaturę barwową zbliżoną do dziennego.
iczek,
a Ty musisz kupic ten filtr za wczasu, czy tez masz, a nie wiesz czy (ktory) nakrecac?
bo jak masz filtr, to wez ze soba jakas malpke cyfrowa, pstryknij biala kartke z WB na sloneczko a potem kombinuj z filtrami az ktorys pstryk da przyzwoita biel. jak bangla to go na lensa do analoga i dajesz...
z innej beki, to nawet jak przyblizona temperatura barwowa bedzie 5600K to jeszcze nie znaczy, ze spektrum bedzie swiatla dziennego. byc moze trzeba bedzie czyms rozowym albo zielonym poprawiac (raczej rozowym, jak znam zycie)? na wszelki wypadek wzialbym do kompletu jakis Skylight (jesli masz). a nuz...