Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: filtr konwersyjny na stadion piłkarski?

Domyślnie filtr konwersyjny na stadion piłkarski?

Kurcze, chciałbym się upewnić bo przyjdzie mi robić sesje na boisku piłkarskim oświetlonym halogenami (jupiterami). Używam filmów do światła dziennego, NPH400 pewnie. Jak pamiętam to muszę użyć filtra 80A (3200>>5500). Czy ja dobrze kojarzę z podstawówki te informację.
    Zakładam, że halogeny takie mają właśnie coś kolo 3200 (ciepłe światło).

Chyba, że jest inaczej...?
    Może ktoś pomóc?
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 16-04-2008 o 11:21

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jupitery halogenowe? Jesteś pewien?
    Robisz cyfrówką czy analogiem?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

No analogiem, do cyfry nie wlłże NHP400
    Zrobilem właśnie maly research i okazuje sie, ze jupitery stadionowe maja ponoć temperaturę 5600 !!?? Zgłupiałem. Ja sie dokladnie nie znam co to za juiptery sa na tym stadionie, bo to boisko pomocnicze, ale wygladaja jak swiatlo bardzo jasne, dzienne.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ufff, udało mi się znaleźć.
    Wydzieliłem post i przykleiłem: http://canon-board.info/showthread.p...666#post458666
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

No... ja to czytałem zanim napisałem. Dzieki.
    Mnie sie rozchodzi bardziej o to czy ktos ma doświadczenie z tymi jupiterami i temperatura... moze ktoś z sportowych kolegów ma RAWa ze stadionu i może sprawdzić ile mu cyfra zmierzyła Kelvinów przed korekcją...?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm
    A nie zdążysz pójść na Lechię (bo zakładam że tam to będzie) i samemu sprawdzić?
    Bo mogę CI zrobić rawa w Poznaniu w sobotę wieczorem (jak nie zapomnę ), ale pamiętaj że to będzie w poznaniu....
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

adamek - no własnie to uczynię jutro po prostu Arka, nie Lechia

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na 99% w jupiterach są jakieś lampy wyładowcze, stawiam na metalohalogenkowe, mają temperaturę barwową zbliżoną do dziennego.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

iczek,
    a Ty musisz kupic ten filtr za wczasu, czy tez masz, a nie wiesz czy (ktory) nakrecac?

bo jak masz filtr, to wez ze soba jakas malpke cyfrowa, pstryknij biala kartke z WB na sloneczko a potem kombinuj z filtrami az ktorys pstryk da przyzwoita biel. jak bangla to go na lensa do analoga i dajesz...

z innej beki, to nawet jak przyblizona temperatura barwowa bedzie 5600K to jeszcze nie znaczy, ze spektrum bedzie swiatla dziennego. byc moze trzeba bedzie czyms rozowym albo zielonym poprawiac (raczej rozowym, jak znam zycie)? na wszelki wypadek wzialbym do kompletu jakis Skylight (jesli masz). a nuz...
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów