Zobacz pełną wersję : ( Extender 2x ) x2 - czy to mozliwe ?
AndreasK
12-04-2008, 16:51
zastanawia mnie jedna mysl, nie mam 2 szt wiec nie moge zrobic takiego testu, ale co by bylo gdyby do obiektywu zapiac 2 extendery, czy wogole to jest mozliwe - technologicznie tak - bo jeden wpinamy w drugi, na koncu obiektyw i gotowe, ale jak to zareaguje pod wzgledem mozliwosci wykonania zdjecia - oczywiscie MF
Już pojedyńczy extender x2 wprowadza z reguły spore straty w jakości obrazu. Zastosowanie dwóch spowoduje dalszy spadek jakości. No i oczywiście kolejne 2 działki przysłony w dół. Czyli z wyjściowych np. f/2,8 w efekcie będziesz miał f/11. Teoretycznie zadziała, praktycznie - bez sensu.
No, jezeli trzeba zrobic zdjecie a jakosc nie jest najwazniejsza to spokojnie
mozna.Oczywiscie potrzeba swiatła , manual, statyw.Do normalnej fotografii,
tak jak napisał wyzej Kolaj , "bez sensu".
Misiaque
12-04-2008, 17:59
Czekamy na testy :D
No, jezeli trzeba zrobic zdjecie a jakosc nie jest najwazniejsza to spokojnie
Równie dobrze (a może i lepiej) można przykadrować zdjęcie z jednym ekstenderem. Na jedno wyjdzie.
AndreasK
12-04-2008, 18:56
moje pytanie bylo hipotetyczne, oczywiscie kazdy potrafi liczyc i wie ze z 2,8 na obiektywie, z jednym extenderem robi sie 5,6 a z dwoma 11, no ale tak z ciekawosci mysle jak taki zestaw - przy sprzecie powiedzmy 300 mm f/2.8 i dwoma Extenderami 2x by zadzialal, bo wiadome jest ze 2x300=600 x2=1200 - stad moje pytanie o "tanie" 1200 - moja mysl przyznam sie byla spowodowana paroma filmami na youtube ze sprzetem pt. Sigma 200-500 f/2.8 - wielkosc urzadzenia mnie powalila, niby ma raczke, ale kto by to nosil ...
Jak masz dobrą stałkę, albo 70-200, to podepnij na cropieTC 1,4. Reszta, to jakość jak zoom cyfrowy, jeśli nie gorzej.
Testy, które można spotkać także na tym forum wskazują, że zamiast stosować pojedyńczy TCx2 lepszy skutek pod względem jakości odniesie się kadrując obraz bez TC lub z TCx1,4. To samo, tym bardziej tyczy się zastosowania 2xTCx2. Lepiej wyciąć potrzebny fragment zdjęcia na komputerze.
Testy, które można spotkać także na tym forum wskazują, że zamiast stosować pojedyńczy TCx2 lepszy skutek pod względem jakości odniesie się kadrując obraz bez TC lub z TCx1,4. To samo, tym bardziej tyczy się zastosowania 2xTCx2. Lepiej wyciąć potrzebny fragment zdjęcia na komputerze.
1. Zgadzam się w 100%. Z moich obserwacji wynika, że stosowanie TCx2 w fofografii cyfrowej ma, delikatnie mówiąc, umiarkowany sens.
2. A ja testowałem 170-500 x TC 2 x TC 1,4 (razy 1,6 crop) = 2240 f:18 (chyba) :D :D :D
a masz moze jekieś zdjęcie z 2240mm?? Z chcęcią bym zobaczył
krzychoo
12-04-2008, 22:26
Ja tez twierdze ze 1.4 z teleobiektywem to granica przyzwoitosci :) jesli 2x to w przypadkach ekstremalnych. Warto poprawic fotowarsztat na tyle, zeby dalo sie robic zdjecia bez uzycia telekonwerterow (o ile to mozliwe). Mam oba, jednak uzywam tylko 1,4, probowalem z dwoma 2krotnymi ale tylko dla rozrywki... efekty rowniez rozrywkowe :)
a masz moze jekieś zdjęcie z 2240mm?? Z chcęcią bym zobaczył
Może gdzieś i mam (2 lata temu się bawiłem)- ale naprawdę nie ma na co patrzeć :D . Trzeba tu zauważcyć, że ustawienie ostrości takim zestawem to niezła ekwilibrystyka - zatem nakłada się tam zarówno "jakość" zestawu optycznego jak kłopot z w miarę poprawnym ustawieniem ostrości (na matówce nie było za wiele widać). O może tak ja będę miał chwilę i będzie słońce to zrobię 400 x 2 x1,4 x1,6 = 1792 f:16 - w sumie równie kruriozalna kombinacja :D - ale z LV w 40D może uda się przynajmniej ostrość ustawić jakoś...