Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 580ex - fotojoker - dziwne

djcargo
09-04-2008, 22:01
Witam,
kupiłem dziś w fotojokerze lampę 580ex II (w sumie ładną promocję zrobili, bo mają po 1299 zł czyli tak jak na allegro).
Obejrzałem ją z każej strony, ale nie przylukałem do pudełka.
Dopiero w domu zobaczyłem, że gwarancja jest realizowana nie przez Żytnią a przez firmę M&J Foto z Warszawy oraz, że zamiast instrukcji napisanej przez Canona mam jakąś wydrukowaną chyba przez nich...
Mi to nie przeszkadza, byleby lampa śmigała :) Ale zdziwiłem się bardzo. Czyżby Fotojoker stał się TIP-em? I czy ktoś już miał styczność z tą firmą serwisową?

MMM
09-04-2008, 22:15
Witam,
kupiłem dziś w fotojokerze lampę 580ex II (w sumie ładną promocję zrobili, bo mają po 1299 zł czyli tak jak na allegro).
Obejrzałem ją z każej strony, ale nie przylukałem do pudełka.
Dopiero w domu zobaczyłem, że gwarancja jest realizowana nie przez Żytnią a przez firmę M&J Foto z Warszawy oraz, że zamiast instrukcji napisanej przez Canona mam jakąś wydrukowaną chyba przez nich...
Mi to nie przeszkadza, byleby lampa śmigała :) Ale zdziwiłem się bardzo. Czyżby Fotojoker stał się TIP-em? I czy ktoś już miał styczność z tą firmą serwisową?
To nie firma serwisowa tylko importer. Wiem że sieć sklepów AB foto się u nich zaopatruje.

MacGyver
09-04-2008, 23:16
AB Foto i M&J Foto to jedno i to samo. Do nie dawna byli bodaj największym dystrybutorem detalicznym Canona w Polsce. Być może po perturbacjach z Canon Polska zaczęli sami importować.
A dostawcą FJ są już od dłuższego czasu.

djcargo
09-04-2008, 23:52
Już doczytałem, że czegoś takiego jak "normalna" instrukcja do 580EX II nie ma... Heh, nie ma to jak Canon i jego z gardła wypluta kserówka (bez obrazków :P i jakaś taka nieprzejrzysta)

Hatik
10-04-2008, 00:25
Mam nadzieję, że na 580 EX II z Fotojokera przysługuje Cashback. Nie wspominają o tym w gazetce, chociaż przy innych produktach informują o możliwym zwrocie.
Przy okazji - djcargo - byłeś zdecydowany na 580 EX II czy rozważałeś ewentualnie zakup Metza 58 AF-1?

pjakusz
10-04-2008, 09:08
Już doczytałem, że czegoś takiego jak "normalna" instrukcja do 580EX II nie ma... Heh, nie ma to jak Canon i jego z gardła wypluta kserówka (bez obrazków :P i jakaś taka nieprzejrzysta)

Chyba jednak jest, przynajmniej ja mam :) Normalnie wydana instrukcja, w dodatku po polsku, w pudelku zastawu 40D + 580EXII.

allgsm
10-04-2008, 10:10
No Panowie zaczyna sie robic ciekawa promocja na ta lampe;
1299 w fotojoker minus cash back 180 = 1119 ;-)

Chyba sie skusze ;)

Fotos
10-04-2008, 10:52
M&J Foto jest dalej dystrybutorem Canona, a gwarancje wlasna daja chyba tylko na lampy, ale moze sie myle. Zreszta ten serwis to chyba tylko punkt przyjec. Nie slyszalem, aby MJ serwisowalo samodzielnie sprzet Canona. Byc moze niektore produkty ciagna poza Canon Polska, stad inna gwarancja.

djcargo
10-04-2008, 18:16
Mam nadzieję, że na 580 EX II z Fotojokera przysługuje Cashback. Przy okazji - djcargo - byłeś zdecydowany na 580 EX II czy rozważałeś ewentualnie zakup Metza 58 AF-1?

Heh, też mam taką nadzieję :) Trochę czytałem o Metzu, ale ostatecznie uznałem, że biorę Canona, żeby się potem nie zastanawiać "a co by było...".

Jutro dzwonię do tego importera i będę prosił o wysłanie mi prawdziwej polskiej instrukcji, bo oni robią sobie z nas jaja. Do produktu za 1300 zł dają jakąś kserówkę instrukcji, ale mniejsza z tym. Brakuje w niej zdjęć i symboli...
I jak zrozumieć "naciśnij a na wyświetlaczu pokaże się ". Po prostu kpina.

Tak, mam angielską instrukcję i dam sobie radę, ale dla samej zasady coś z tym zrobię.

towersivy
12-04-2008, 09:39
Heh, też mam taką nadzieję :) Trochę czytałem o Metzu, ale ostatecznie uznałem, że biorę Canona, żeby się potem nie zastanawiać "a co by było...".

Jutro dzwonię do tego importera i będę prosił o wysłanie mi prawdziwej polskiej instrukcji, bo oni robią sobie z nas jaja. Do produktu za 1300 zł dają jakąś kserówkę instrukcji, ale mniejsza z tym. Brakuje w niej zdjęć i symboli...
I jak zrozumieć "naciśnij a na wyświetlaczu pokaże się ". Po prostu kpina.

Tak, mam angielską instrukcję i dam sobie radę, ale dla samej zasady coś z tym zrobię.

Myślę ze niewiele wskórasz, nie sotkałem na PL rynku innej instukcji od tej która sam posiadasz, czyli tekst bez obrazków.

noel
12-04-2008, 09:56
napisałem poniższe w wątku o instrukcjach do lamp, ale przytoczę jeszcze tutaj

prawo nakazuje/wymusza polskie instrukcje, ale nigdzie nie ma zapisu jak ma ona wyglądać(czytaj: szata graficzna,100% oryginału itp )
- tak szeroka interpretacja doprowadza do tego że mamy instrukcję do 580-ki taka a nie inną
i nic się nie wskóra w tym temacie.

marekb
12-04-2008, 13:11
ja też nie dostałem instrukcji mimo że lampa z oficjalnego zródła. Jak się zacząłem upierać to dostałem ale do 580Ex 1...:(

towersivy
12-04-2008, 13:35
Z instrukcja do 580EX MK II jest jakis problem, w zasadzie nigdzie nie można dostać "normalnie przełożonej" czyt z obrazkami itp instrukcji obsługi :/

djcargo
12-04-2008, 16:54
Myślę ze niewiele wskórasz...

Dzwoniłem do nich i miły pan obiecał, że wyśle mi pocztą oryginalną polską instrukcję. Zobaczymy... Jeśli faktycznie dostanę, chyba namówię wszystkich z forum żeby do nich zadzwonili.

A jeśli chodzi o Twoje podejście... Cóż, nie kupiłem chińskiego yo-ya za 5 złotych na ryneczku, tylko (wydaje mi się) profesjonalny produkt od (wydaje mi się) profesjonalnej firmy. Zobaczymy - jeśli instrukcji mi nie przyślą, znajdę na nich inny sposób :)

pjakusz
12-04-2008, 17:51
Z instrukcja do 580EX MK II jest jakis problem, w zasadzie nigdzie nie można dostać "normalnie przełożonej" czyt z obrazkami itp instrukcji obsługi :/

Juz napisalem w tym watku, ale powtorze - w moim kartoniku zestawu 40D + 580EX II jest normalna, polskojezyczna instrukcja do lampy.

pozdrawiam

marekk_ok
12-04-2008, 20:51
Juz napisalem w tym watku, ale powtorze - w moim kartoniku zestawu 40D + 580EX II jest normalna, polskojezyczna instrukcja do lampy.

pozdrawiam

Moze mialbys sile i ochote na skan i do pdf-a :-)
Wielu by Ci bylo wdziecznych :-)

ddarc
12-04-2008, 21:44
Czy jest jakaś różnica ( poza obudową ) w tej nowej 580-ce ?

pjakusz
12-04-2008, 22:30
Moze mialbys sile i ochote na skan i do pdf-a :-)
Wielu by Ci bylo wdziecznych :-)

Zeskanowałem, przerzuciłem do worda, ale drukowanie do pdf wychodzi słabo, pdf nieczytelny. Mogę wysłać na maila plik worda, około 7MB

pozdrawiam

djcargo
13-04-2008, 02:12
Zeskanowałem, przerzuciłem do worda, ale drukowanie do pdf wychodzi słabo, pdf nieczytelny. Mogę wysłać na maila plik worda, około 7MB

pozdrawiam

Wrzuć np. na rapidshare'a :)

noel
14-04-2008, 18:43

pozdrawiam

i jak tam postępy ?

pjakusz
14-04-2008, 21:34
i jak tam postępy ?

teraz zajmuje sie rozsylaniem instrukcji na maila :) nie bardzo wiem jak korzystac z rapidshare

pozdrawiam

ripek
14-04-2008, 22:18

Dziwne bo ja mam tą instrukcję. Znalazłem w pudełku po 5d ;)
Przy zakupie lampy nie dostałem.

:shock: :shock: Chińczyki źle popakowali ;)

Cichy
14-04-2008, 23:04
Z tą dystrybucją Canona to jakaś chora sprawa. Nie ma ogólnopolskich cen hurtowych (tzn są , ale chore jakieś) i większość i tak się ciągnie pokątnie. Zresztą Canon Polska od jakiegoś czasu zresztą chyba nie dystrubuuje sprzętu tylko ciągniemy z Canona Niemcy i Słowacji bodaj. M&J czyli dystrybutor oficjalny teraz to sam nie wiem, skąd bierze sprzęt, skoro nie ma gwarancji europejskich (w niektórych obiektywach i jak się okazuje w lampach) tylko dają własne. Nie mam pojęcia, jak wygląda serwis później.

1jac
15-04-2008, 07:12
Kupiłem w FJ dość dużo sprzętu. 300D i 30D lampy 420, 430, 580 trzy Tamrony. Z instrukcjami było różnie. Tylko w 30D była porządna polska. Gwarancje też jakieś dziwne bo FJ-rowe, ale... nie się nie zepsuło. Więc nieistotne jest w zasadzie jako oni to robią, ważne, że robią dobrze. Sprowadzają dobry sprzęt z pewnych źródeł i tyle. Choć bardzo podobne doświadczenia mam z warszawskiej giełdy.

noel
16-04-2008, 07:38
teraz zajmuje sie rozsylaniem instrukcji na maila :)
....

dzięki za instrukcje :)

pozdrawiam

djcargo
16-04-2008, 21:29
teraz zajmuje sie rozsylaniem instrukcji na maila :) nie bardzo wiem jak korzystac z rapidshare

pozdrawiam

Wchodzisz na http://rapidshare.com/ klikasz na Przeglądaj... Wybierasz plik z dysku i klikasz na Upload. Gdy już się wczyta pojawi Ci się link do tego pliku, który możesz wrzucić tu na forum, a nawet podać Vitezowi, żeby wrzucił do wątku o instrukcjach.
Ale jak coś to już wysyłam Ci mojego maila na PW i z góry dziękuję za przesyłeczkę :)

pjakusz
17-04-2008, 08:47
Wchodzisz na http://rapidshare.com/ klikasz na Przeglądaj... Wybierasz plik z dysku i klikasz na Upload. Gdy już się wczyta pojawi Ci się link do tego pliku, który możesz wrzucić tu na forum, a nawet podać Vitezowi, żeby wrzucił do wątku o instrukcjach.
Ale jak coś to już wysyłam Ci mojego maila na PW i z góry dziękuję za przesyłeczkę :)

:oops: Umiesz poniżyć człowieka.... Pojęcia nie miałem że to takie proste, byłem przekonany że trzeba mieć tam konto i nawet nie próbowałem się tam dostać :) Trochę się skompromitowałem, ale już naprawiam, link do pliku:
instrukcja (http://rapidshare.com/files/108141765/instrukcja_580EX_II.pdf.html)

pozdrawiam

Hatik
19-04-2008, 17:22
Dzwoniłem do centrali Fotojokera. Twierdzą, że na 580 EX II sprzedawane w ich sieci przysługuje cashback. W tym momencie wiedziałem, że wkrótce będę się cieszył własną lampą :-D - wieczorkiem była już moja :-D .
Dzięki sympatycznej pani z Fotojokera w Białymstoku (Galeria Biała) ocalała angielska, pełna instrukcja do lampy (przy okazji - dzieki Czacha za informację, że macie w sklepie taką instrukcję). Niestety inni sprzedawcy wyrzucają ją, bo "nie mieści się do pudełka" :shock:. Na szczęście mieści się lampa i stopka :mrgreen:, bo inaczej i to by nie ocalało :). Polska instrukcja jest oczywiście tylko tekstowa, a karta gwarancyjna z firmy M&J. Gwarancja jest roczna, a ponoć jeśli w ciągu pół roku od zakupu pojawi się usterka, to Fotojoker zapewnia dodatkowy rok gwarancji (czyli wychodzi 1+1).

Teraz tylko zostało skorzystać z cashbacku, bo lampa już wstępnie przetestowana!

Wifot
20-04-2008, 08:07
Ja kupiłem 580 EX II w Fotojoker w Poznaniu, Centrum Handlowe M-1. Oryginalna gwarancja europejska canona plus ksero instrukcji obsługi

djcargo
20-04-2008, 12:49
:oops: Umiesz poniżyć człowieka....

Oj tam, bo mi się głupio zrobiło... Dobrze, że mogłem pomóc. I dzięki za instrukcję, już zasysam :)

Nosferat
20-04-2008, 23:29
Tez jestem juz w posiadaniu 580EX II, szedlem na koncert po drodze wszedlem do FJ i okazalo sie ze nie mosze zamawiac z netu bo juz maja promocje ze 1300, wiec kupilem lampeczke i zestaw baterii. Gwarancja M&J, instrukcja PL bezobrazkowa, i tak nie miesci sie w pudelku, ale dostalem jeszcze oryginalna ENG.

Fotogal
21-04-2008, 08:40
Witam po długiej przerwie. Ja też wczoraj zakupiłem 508-tkę w FJ i dostałem tą beznadziejną instrukcję w języku polskim, w j. angielskim nie dostałem ale możliwe, że ją wyrzucili (wyżej ktoś o tym wspominał). Dzisiaj pójdę do FJ i zapytam czy mają po angielsku. Napisałem też do Canona Polska w sprawie instrukcji. Zobaczymy jaki będzie efekt. Będzie dobrze jak odpiszą :-)
Pozdrawiam

Fotogal
21-04-2008, 17:50
Angielską instrukcję już mam - byłem w FJ i po prostu zapomnieli jej włożyć do pudełka. Co do polskiej dostałem odpowiedz o takiej treści:

"Witam,

Instrukcja do tego modelu lampy kosztuj 80zł i niestety nie posiadamy jej w
tej chwili na magazynie. Czas oczekiwania to około 1 miesiąca.

*PROMOCJA - KARTA SD/1GB KINGSTON - 50zł

Pozdrawiam
Dorota Parzuchowska

C.S.I Foto i Video
ul. Żytnia 15
01-014 Warszawa
022 862 41 38
www.e-csi.pl "

mate00sh
21-04-2008, 20:04
Mam nadzieję, że na 580 EX II z Fotojokera przysługuje Cashback.

Ja kupiłem aparat u pana Fototaniej na giełdzie w Stodole. Dostałem tylko gwarancję (z wypisanym ręcznie modelem aparatu, datą zakupu i ceną), bez paragonu. Zeskanowałem, wysłałem do Canona i dostałem cashback, więc raczej nie powinieneś mieć problemy jeżeli masz paragon (wydaje mi się, że traktują to i tak jako potwierdzenie zakupu).

misiak42
21-04-2008, 22:09
Polska instrukcja jest oczywiście tylko tekstowa, a karta gwarancyjna z firmy M&J. Gwarancja jest roczna, a ponoć jeśli w ciągu pół roku od zakupu pojawi się usterka, to Fotojoker zapewnia dodatkowy rok gwarancji (czyli wychodzi 1+1).

Ciekawe dlaczego wszyscy dostaliśmy tylko 1 rok gwarancji skoro prawo unijne mówi, że na każdy zakupiony sprzęt w krajach UE okres gwarancji nie może być krótszy niż 2 lata.
Link do informacji (http://www.kurczeblade.pl/2005/12/29/2-lata-gwarancji-na-towary-zakupione-w-ue.html)

Zastanawia mnie też dlaczego gwarancja realizowana jest przez firmę M&J a nie Canon Polska czy coś w tym rodzaju. Czy to znaczy, że jak coś się popsuje to będę musiał wysłać lampę do firmy której nie znam? :x

djcargo
24-04-2008, 18:22
Słuchajcie, wreszcie dotarła dziś do mnie POLSKA i NORMALNA instrukcja do 580EX II :) :) :) Proponuję każdemu zadzwonić do AB Foto i poprosić o taką instrukcję. Wysyłają za darmo i bezproblemowo :)

Ciekawe dlaczego wszyscy dostaliśmy tylko 1 rok gwarancji skoro prawo unijne mówi, że na każdy zakupiony sprzęt w krajach UE okres gwarancji nie może być krótszy niż 2 lata.

Coś Ci się pomyliło. Gwarancji na towar producent udziela dobrowolnie. Dwa lata trwa rękojmia.

noel
25-04-2008, 08:33
Słuchajcie, wreszcie dotarła dziś do mnie POLSKA i NORMALNA instrukcja do 580EX II :) :) :) Proponuję każdemu zadzwonić do AB Foto i poprosić o taką instrukcję. Wysyłają za darmo i bezproblemowo :)

każdemu :confused: .....czy tylko temu który u nich dokonał zakupu lampy:?:

djcargo
25-04-2008, 23:24
każdemu :confused: .....czy tylko temu który u nich dokonał zakupu lampy:?:

Ja kupiłem lampę w Foto Jokerze, a AB Foto jest dystrybutorem.
Gdy do nich zadzwoniłem z pretensjami, że instrukcja, którą dostałem to śmieć, bez problemu pan przyjął moje dane do wysyłki i instrukcja przyszła.

Nie pytał gdzie kupiłem itd., z tego wnioskuję, że wyślą każdemu.

Hatik
26-04-2008, 01:13
Gratuluję djcargo zdobycia instrukcji!
Wkrótce zadzwonię do dystrybutora, bo też powinienem otrzymać porządną instrukcję do lampy.

djcargo
26-04-2008, 18:05
Gratuluję djcargo zdobycia instrukcji!
Wkrótce zadzwonię do dystrybutora, bo też powinienem otrzymać porządną instrukcję do lampy.

Nie ma czego :) Po prostu dostałem to co mi się należało :)
A swoją drogą, nawet jeśli dali jakieś ksero instrukcji, bez rysunków, to chociaż mogli dodać oznaczenia przycisków, bo z tekstu np. "naciśnij ... a pojawi się ..." niewiele wynika :D
Ale to już moje osobiste zdanie na podejście do klienta :\ Ciekawe co by było jakby samoloty z takimi instrukcjami sprzedawali :mrgreen:

BuRton
29-04-2008, 10:31
W FJ (w Cieszynie) w sobotę mieli ostatnią 580 EX II. Poprosiłem o odłożenie lampy do poniedziałku. Speedlite czekała na mnie i razem z 4 aku Eneloop zakupiłem bez problemowo. Instrukcje: po polsku (śmiech) i oryginał w 3 obcych językach :) . Czyli norma rodem z PL :) .
Zadzwonię do dystrybutora. I pomyśleć, że został bym przy 430 EX gdyby nie upadek, zniszczenie (złamanie) jej i wycena naprawy na Żytniej na kwotę 910 zł. :) . "Oczyszczenie" na plus ;) .

Pozdrawiam

Krzys_ek
05-10-2008, 00:12
M&J Foto jest dalej dystrybutorem Canona, a gwarancje wlasna daja chyba tylko na lampy, ale moze sie myle. Zreszta ten serwis to chyba tylko punkt przyjec. Nie slyszalem, aby MJ serwisowalo samodzielnie sprzet Canona. Byc moze niektore produkty ciagna poza Canon Polska, stad inna gwarancja.

Na warancji m&j widnieje ich adres lecz sprzet i tak trafia na zytnia.
Znajac zycie przez posrednika okres naprawy sie wydluza i liczac sie z faktem ze sam serwis ma opoznienia.

Szybciej bedzie jak kazdy dostarczy osobiscie sprzet do serwisu o ile mieszka sie w wawie lub w okolicach ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

m&j daje swoje gwarancje prawie na caly sprzet canona ktory sprzedaja.
Pamietajcie ze to jest TYLKO POLSKA gwarancja a nie europejska jaka daje CANON. I tu jest jeden wielki minus

s..
05-10-2008, 09:01
Ja kupowalem w fotojokerze 2 ex-y, w odstepie ok 3 miesiecy. Za pierwszym razem dostalem wszystko lacznie z instrukcja polska w wersji ksiazeczkowej oraz cashbackiem z canona, za drugim razem kupowalem ostatnia sztuke, ktora byla dostepna w salonie, wiec zestaw ograniczyl sie jedynie do instrukcji angielskiej. Oczywsicie rowniez w obydwu przypadkach gwarancja M&J.