Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ff/bf a manualne ostrzenie

Krismar72
02-04-2008, 02:23
Witam!
Zastanawiam się, czy wady układu optycznego objawiające się przy ostrzeniu przy użyciu AF zjawiskami określanymi potocznie jako ff/bf (rzeczywiste ostrzenie przed/za obiektem na który ustawiana jest ostrość), "wypłyną" również przy manualnym ostrzeniu. Otóż jednego ze swych korpusów (EOS 100) używam w zasadzie wyłącznie z przejściówką EOS/M42, podpinając zwykle Pancolara 50/1,8. Tyle, że przy zdjęciach z selektywną, małą GO (macro,"niby" macro, tj. zdjęcia kwiatów, innych roślin; portret) zaobserwowałem, że b. często obszar rzeczywistej GO jest nieco przesunięty ku przodowi w porównaniu z tym na co faktycznie ostrzyłem. Fakt faktem, że mówimy tu o ostrzeniu na "czystej" matówce bez żadnych klinów, soczewek Fresnela etc, a ja sam do osób o jastrzębim wzroku nie należę (okularnik); ale czy sytuacja powyższa może być symptomem jakiegoś rozregulowania układu optycznego, a jeśli tak to gdzie szukać winowajcy: w obiektywie, czy po stronie korpusu. czytam od czasu do czasu na CB, choć nie tylko o regulacji luster w korpusach tak analogowych jak i cyfrowych, czy zabieg taki wchodzi w rachubę tylko przy problemach z AF, czy też w wchodzi w rachubę również przy problemach z ostrzeniem manualnym; czy serwis ma możliwość stwierdzenia ewentualnej usterki układu optycznego w lustrzance manualnej (użytkowanej manualnie) bez konieczności przedsiębrania zabiegów, które odbiją się znacząco i negatywnie na kieszeni klienta?
Wdzięczny będę za podzielenie sie z Waszej strony wszelkimi doświadczeniami w tej mierze; za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
krismar

MaciejW
02-04-2008, 09:30
Jezeli nie uzywasz matowki z klinami,mikropryzmami ect,a jedynie ostrzysz na oko to uzywajac obiektywow manualnych powinienes chyba dokupic tzw dendalion.
Jest to taki maly chip doklejony do redukcji M42/EOS ktory wspomaga ustawienie ostrosci.Na prawde pomaga.Z tego co wiem wiele osob sie zaopatrzylo w takie cos dzieki czemu wzrosl znacznie im odsetek zdjec ostrych.Jest jednakze tez rzecz do powiedzenia ze zdarza sie przy uzyciu niektorych z tych dendalionow,ze nie trafiaja w punkt.Czasami dzieje sie to dosc losowo czasami z konkretnymi szklami.U mnie dendalion jest pokazywany w exifie jako f/2 50mm i ostatnimi czasy uzywajac szkla flektogon 35/2.4 widze ze pika potwierdzajac ostrosc mimo ze jej tak do konca nie ma.

Fotos
02-04-2008, 10:44
Na czystej matowce ostrzy sie bardzo trudno, zwlaszcza przy uzytej podczas zdjecia malej przeslonie (czyli otwartej na maksa). Sam wzrok tez ma znaczenie. Moga rowniez wystepowac wady w ukladzie lustra w aparacie - w wizjerze jest ok, ale nie na zdjeciu. Serwis na pewno jest w stanie sprawdzic czesc elementow i wyregulowac. Jest korpus jest ok, to przy klinach nie powinno wystepowac FF/BF bo jest to zwiazane z ukladem auto-fokusa.
To co mozna sprawdzic to np. zrobic zdjecie z dwoch korpusow z tym samym obiektywem.

Misiaque
02-04-2008, 11:31
Zdecydowanie może być rozregulowane lustro, sam kiedyś regulowałem sobie w Zenicie. Serwis na pewno sobie poradzi z ocenieniem wady. Na cyfrze to banalne, na analogu mniej... można kombinować z matówką włożoną zamiast filmu (ja tak majstrowałem z Zenitem), w serwisie na pewno mają lepsze metody ;)

Dandelion przydaje się i to bardzo, zwłaszcza dla długich szkieł -> wreszcie nie muszę wytężać oczu do granic wytrzymałości, po prostu czekam na "piiik" :-) Polecam każdemu, ceny spadły mocno.

Przeprowadź test na statywie. Jako, że patrzysz na obraz na matówce, to jesli jesteś w stanie znaleźć maksimum ostrości, to się raczej nie pomylisz mimo wady wzroku. Zresztą możesz skorygować. Cierpliwie ustaw ostrość na coś najlepiej jak umiesz i będziesz miał pewnośc, czy lustro/matówka są rozregulowane.

Obiektyw nie ma tu znaczenia.