Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: ff/bf a manualne ostrzenie

Domyślnie ff/bf a manualne ostrzenie

Witam!
    Zastanawiam się, czy wady układu optycznego objawiające się przy ostrzeniu przy użyciu AF zjawiskami określanymi potocznie jako ff/bf (rzeczywiste ostrzenie przed/za obiektem na który ustawiana jest ostrość), "wypłyną" również przy manualnym ostrzeniu. Otóż jednego ze swych korpusów (EOS 100) używam w zasadzie wyłącznie z przejściówką EOS/M42, podpinając zwykle Pancolara 50/1,8. Tyle, że przy zdjęciach z selektywną, małą GO (macro,"niby" macro, tj. zdjęcia kwiatów, innych roślin; portret) zaobserwowałem, że b. często obszar rzeczywistej GO jest nieco przesunięty ku przodowi w porównaniu z tym na co faktycznie ostrzyłem. Fakt faktem, że mówimy tu o ostrzeniu na "czystej" matówce bez żadnych klinów, soczewek Fresnela etc, a ja sam do osób o jastrzębim wzroku nie należę (okularnik); ale czy sytuacja powyższa może być symptomem jakiegoś rozregulowania układu optycznego, a jeśli tak to gdzie szukać winowajcy: w obiektywie, czy po stronie korpusu. czytam od czasu do czasu na CB, choć nie tylko o regulacji luster w korpusach tak analogowych jak i cyfrowych, czy zabieg taki wchodzi w rachubę tylko przy problemach z AF, czy też w wchodzi w rachubę również przy problemach z ostrzeniem manualnym; czy serwis ma możliwość stwierdzenia ewentualnej usterki układu optycznego w lustrzance manualnej (użytkowanej manualnie) bez konieczności przedsiębrania zabiegów, które odbiją się znacząco i negatywnie na kieszeni klienta?
    Wdzięczny będę za podzielenie sie z Waszej strony wszelkimi doświadczeniami w tej mierze; za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
    krismar

Dopiero zaczyna Awatar MaciejW
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jezeli nie uzywasz matowki z klinami,mikropryzmami ect,a jedynie ostrzysz na oko to uzywajac obiektywow manualnych powinienes chyba dokupic tzw dendalion.
    Jest to taki maly chip doklejony do redukcji M42/EOS ktory wspomaga ustawienie ostrosci.Na prawde pomaga.Z tego co wiem wiele osob sie zaopatrzylo w takie cos dzieki czemu wzrosl znacznie im odsetek zdjec ostrych.Jest jednakze tez rzecz do powiedzenia ze zdarza sie przy uzyciu niektorych z tych dendalionow,ze nie trafiaja w punkt.Czasami dzieje sie to dosc losowo czasami z konkretnymi szklami.U mnie dendalion jest pokazywany w exifie jako f/2 50mm i ostatnimi czasy uzywajac szkla flektogon 35/2.4 widze ze pika potwierdzajac ostrosc mimo ze jej tak do konca nie ma.

Początki nałogu

Domyślnie

Na czystej matowce ostrzy sie bardzo trudno, zwlaszcza przy uzytej podczas zdjecia malej przeslonie (czyli otwartej na maksa). Sam wzrok tez ma znaczenie. Moga rowniez wystepowac wady w ukladzie lustra w aparacie - w wizjerze jest ok, ale nie na zdjeciu. Serwis na pewno jest w stanie sprawdzic czesc elementow i wyregulowac. Jest korpus jest ok, to przy klinach nie powinno wystepowac FF/BF bo jest to zwiazane z ukladem auto-fokusa.
    To co mozna sprawdzic to np. zrobic zdjecie z dwoch korpusow z tym samym obiektywem.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zdecydowanie może być rozregulowane lustro, sam kiedyś regulowałem sobie w Zenicie. Serwis na pewno sobie poradzi z ocenieniem wady. Na cyfrze to banalne, na analogu mniej... można kombinować z matówką włożoną zamiast filmu (ja tak majstrowałem z Zenitem), w serwisie na pewno mają lepsze metody

Dandelion przydaje się i to bardzo, zwłaszcza dla długich szkieł -> wreszcie nie muszę wytężać oczu do granic wytrzymałości, po prostu czekam na "piiik" :-) Polecam każdemu, ceny spadły mocno.

Przeprowadź test na statywie. Jako, że patrzysz na obraz na matówce, to jesli jesteś w stanie znaleźć maksimum ostrości, to się raczej nie pomylisz mimo wady wzroku. Zresztą możesz skorygować. Cierpliwie ustaw ostrość na coś najlepiej jak umiesz i będziesz miał pewnośc, czy lustro/matówka są rozregulowane.

Obiektyw nie ma tu znaczenia.

Uprawnienia umieszczania postów