Zobacz pełną wersję : lampa w plener na gniazdo PC (550ex vs 430ex), kilka pytań technicznych
tomekkos
22-03-2008, 21:28
Witam
Mam w planach zakup lampy do mojego Canona 30D. Problem w tym, że chciałbym jej używać jako namiastki mobilnego studia, tzn tak by móc postawić ją na stawywie, podpiąć np parasolkę i wyzwalać przez połączenie kablem z gniazdem PC w aparacie.
W związku z tym mam pytanie dotyczące lamp 550ex i 430ex, bo po spędzieniu 3h na przeszukaniu forum mam jeden wielki bałagan w głowie. Czy któraś z nich będzie w pełni współpracowała w takiej konfiguracji (tzn nie podłączona bezpośrednio na sanki aparatu tylko przez kabel PC)? Gdiześ na forum znalazłem, że wtedy lampy tylko w manualu pracują. Czy któraś z nich ma wogóle gniazdo PC, czy trzeba dokupować kostki? Czy jest możliwe wógle dostanie jeszcze 550ex czy lepiej odpuścić i wziąć nową 430ex jeśli spełni wszystkie wymagania o których pisałem? I jeszcze jedno pytanie, w domowym studio mam 2xQuantuum R300. Czy mógłbym ewentualnie kupioną lampę wykorzystać w studio jako wyzwalaną fotocelą? Nie będzie problemów?
Wybaczcie moje laickie pytania, ale na lampach błyskowych mocowanych do aparatu kompletnie się nie znam, a tym bardziej na ich pracy poza aparatem. Mam nadizeję że pomożecie :) Z góry dzięki.
Karoollapy
23-03-2008, 14:53
Proponuje wykorzystać raczej radiowe wyzwalacze do lamp, dużo prościej niż męczyć się z kablami no i dają większe pole do popisu, bo możesz odejść dalej od lampy. Co do samych lamp 550ex można jeszcze znaleźć w ładnym stanie na allegro, a moim zdaniem lampa ta jest o niebo lepsza niż 430. Z tego co wiem obie lampy nie mają gniazda PC [mogę się mylić!], ale sprawę powinna załatwić kostka made in allegro za 25zł ;) Co do trybu, wydaje mi się, że ttl odpada, bo przecież lampy mierzą natężenie światła przez odległość obiektu od obiektywu, a jeśli staniesz z aparatem dalej niż statyw z lampą, to pomiar się nie uda. Poza tym zapewne soft zablokuje działanie lampy. Ale przecież w manualu też da się pstrykać! To nie ślub, gdzie nie masz czasu na nastawienie manualne lampy. Pozdrawiam!
W plenerze używam 580ex ale zmocowanej na aparacie i z opuszczoną nasadką 14mm i korektą -2 do -3 EV na wprost lub w kierunku doświetlanego motywu. Przy dobrym świetle trzeba korzystać z HS i wtedy (przy krajobrazowych przysłonach) jej moc czasami okazuje się niewystarczająca dla doświetlenia krajobrazowego pierwszego planu. Staram się tylko doświetlić najczarniejsze części bliskiego planu dla zmniejszenia kontrastów i uwidocznienia szczegółów. Z parasolką nie próbowałem chętnie poczytam jakie efekty osiągnołeś.
3h i juz sie poddałeś???;)
Zajrzyj na strobist.com, tam wyczerpują cały temat.
Co do Twojego pytania - jesli ta lampa ma pracowac tylko (albo w wiekszosci) na statywie i byc wyzwalana kablem PC czy radiowym tiggerem to nie ma sensu zebys kupował zaawansowaną jednostke canona z ettlem. Wystarczy zwykły Vivitar (o ile upolujesz takiego w PL:P) lub podobna z manualnym stereowaniem siłą błysku.
Za cene jednej 430ex mozesz mieć dwie np SB24 (SB26) i komplet wyzwalaczy radiowych (nadajniki + dwa odbiorniki) wiec przemysl dobrze zakup.
A dodatkowo jesli w domu pracujesz na lampach blyskowych, to manual pewnie masz opanowany, wiec tymbardziej do zastosowania plenerowego lampa z ettlem nie bedzie Ci potrzebna.
tomekkos
26-03-2008, 09:34
MaciekH, ja się poddałem? Nie ma opcji :) Grzebię w necie, na allegro w poszukiwaniu czegoś sensownego.
Co do lampy, to zastanawiam się ciągle nad rozwiązaniem, które podałeś - czyli lampa typowo manualna, bez ETTL'a. Ale co gdy będę chciał jej na szybko gdzies użyć? Wtedy też zostają tylko nastawy manualne, a to czasami za długo trwa. Ale znowu: kupować 430EX po to żeby przez 90% czasu działała czy to na sankach czy na statywie w manualu, w plenerze gdzie mam czas żeby wszystko ustawić, a może przez 10% czasu będę potrzebował ETTL i szybkiego dobrego błysku w automatyce. W domu mam studyjne quantuumy, także jakieś tam pojęcie mam.
A strobist.com przejrzałem, tzn jestem na etapie zgłębiania ich zasobów - niezła kopalnia wiedzy w tym temacie :)
Wtedy też zostają tylko nastawy manualne, a to czasami za długo trwa.
No czasami, ale zazwyczaj wystarczają 2-3 próbne i masz flesh mniej wiecej ustawiony, wydaje mi sie że na te 10% bedzie w sam raz, no ale to w końcu Ty wiesz co bedzie dla Ciebie najlepsze;)
Mozesz zajrzec jeszcze na blog Berta Stephani, on sie bawi takim oswietleniem -> http://www.bertstephani.com/blog/
tomekkos
26-03-2008, 15:02
3h i juz sie poddałeś???;)
Za cene jednej 430ex mozesz mieć dwie np SB24 (SB26) i komplet wyzwalaczy radiowych (nadajniki + dwa odbiorniki) wiec przemysl dobrze zakup.
Taaa, tylko gdzie znaleźć SB24 albo SB26 :) Na Allegro są SB 28 ale one fotoceli nie mają, musiałbym dokupić osobno. Jutro dostanę do przetestowania Speedlite 540EZ. Moc większa niż SB, może za jakieś 300zł da się takie coś upolować.
Te sabinki to tylko przyklad, a zarowno sb24 jak i 26, widzialem mnostwo razy na allegro więc do upolowania jak najbardziej są. Mozesz tez poszukac innych producentow, aby tylko mialy przyzwoita moc i reczna regulacje, ja ostatnio tak na sigme EF430 trafiłem...
A jak uda Ci sie kupic 2 lampy za jakies 500-600 to za 200 zl mozesz miec bezprzewodowe wyzwalacze, wiec ta fotocela nie bedzie Ci potrzebna.
tomekkos
26-03-2008, 15:22
Problem w tym, że ni cholery nie znam się na lampach :) Tzn wiem czego potrzebuję: duża moc (duża GN), nastawy manualne. A co do modeli, producentów - nie mam bladego pojęcia. Na temat każdej są różne opinie. Dlatego szukam czegoś różnego, może ta 540EZ da radę, może nabędę SB28 + fotocela w kostce - nie wiem. Jeśli masz jakieś typy za którymi warto się obejrzeć, albo jakieś odradzasz to chętnie przyswoję trochę wiedzy ;)
Chyba ze współpracy z ETTL zrezygnuję. Reporterki nie robię więc szybka reakcja nie jest bardzo potrzebna chyba, a tak jak mówisz - 2-3 błyski i jakoś się to ustawi.
warto to przeczytać
http://canon-board.info/showthread.php?t=25084
a czy sensowne jest kupic 430 jako reportreka i doswiarlene i uzywana 550 do doswietlania glownego + sterowanie radiowe i 2 parasolki, takie mobilne studio w plenerze - jak to sie bedzie sprawdzac czy ma ktos taki zestaw? jakie taki zestaw daje mozliwosci a jaki sa ograniczenia?