Witam
Mam w planach zakup lampy do mojego Canona 30D. Problem w tym, że chciałbym jej używać jako namiastki mobilnego studia, tzn tak by móc postawić ją na stawywie, podpiąć np parasolkę i wyzwalać przez połączenie kablem z gniazdem PC w aparacie.
W związku z tym mam pytanie dotyczące lamp 550ex i 430ex, bo po spędzieniu 3h na przeszukaniu forum mam jeden wielki bałagan w głowie. Czy któraś z nich będzie w pełni współpracowała w takiej konfiguracji (tzn nie podłączona bezpośrednio na sanki aparatu tylko przez kabel PC)? Gdiześ na forum znalazłem, że wtedy lampy tylko w manualu pracują. Czy któraś z nich ma wogóle gniazdo PC, czy trzeba dokupować kostki? Czy jest możliwe wógle dostanie jeszcze 550ex czy lepiej odpuścić i wziąć nową 430ex jeśli spełni wszystkie wymagania o których pisałem? I jeszcze jedno pytanie, w domowym studio mam 2xQuantuum R300. Czy mógłbym ewentualnie kupioną lampę wykorzystać w studio jako wyzwalaną fotocelą? Nie będzie problemów?
Wybaczcie moje laickie pytania, ale na lampach błyskowych mocowanych do aparatu kompletnie się nie znam, a tym bardziej na ich pracy poza aparatem. Mam nadizeję że pomożecieZ góry dzięki.