Zobacz pełną wersję : Robienie Stenda... Prosze o pomoc!
vip.Maestro
14-03-2008, 17:06
Witam serdecznie!
Zlecono mi zrobienie standa (coś podobnego do banera, tylko, że w pionie) o wymiarach 80cmx180cm. Mam problem z tłem (mapa bitowa), która ma mieć wielkość 80x110cm (31x43cale). Według firmy poligraficznej owe tło ma mieć minimum 300dpi, czego uzyskanie przy takich rozmiarach nie jest łatwe. Zdjęciu po moich obliczeniach musiałby mieć rozdzielczość 12900x9300. Projekt wykonuję w Corelu. Czy jest jakiś sposób, żeby ze zwykłego zdjęcia otrzymać mapę bitową o takich rozmiarach w możliwie dobrej jakośći? Proszę o pomoc i z góry dziękuję...
Riccardo
14-03-2008, 17:11
Daj na tyle na ile wydoli.
Witam serdecznie!
Zlecono mi zrobienie standa (coś podobnego do banera, tylko, że w pionie) o wymiarach 80cmx180cm. Mam problem z tłem (mapa bitowa), która ma mieć wielkość 80x110cm (31x43cale). Według firmy poligraficznej owe tło ma mieć minimum 300dpi, czego uzyskanie przy takich rozmiarach nie jest łatwe. Zdjęciu po moich obliczeniach musiałby mieć rozdzielczość 12900x9300. Projekt wykonuję w Corelu. Czy jest jakiś sposób, żeby ze zwykłego zdjęcia otrzymać mapę bitową o takich rozmiarach w możliwie dobrej jakośći? Proszę o pomoc i z góry dziękuję...
Daj 214 dpi. Wystarczy w zupełności. Tego się nie ogląda z 20 cm.
Jeszcze jedno. Mapę bitową przygotuj w szopie a nie w corelu.
vip.Maestro
14-03-2008, 18:12
Aha, a w jakich mniej-więcej rozdzielczosciach szukać tych obrazów, żeby w rzeczywistych rozmiarach po zwiększeniu dpi nie wyszła strasznie słaba jakość?
Aha, a w jakich mniej-więcej rozdzielczosciach szukać tych obrazów, żeby w rzeczywistych rozmiarach po zwiększeniu dpi nie wyszła strasznie słaba jakość?
SORRY ZA PYTANIE ale czy Ty w ogóle masz pojęcie o tym co masz zrobić?
vip.Maestro
14-03-2008, 19:38
No właśnie już powoli się w tym wszystkim zaczynam gubic... Nigdy nie robiłem takich profesjonalnych grafik... Teraz już ni wiem czego nawet mam do końca szukać...
Trochę to dziwne bo mnie się zawsze wydawało, że 300dpi to do albumów się stosuje, a nie do takich banerów. Przy tej wielkości 150dpi powinno być nadto. Ale jeżeli kolesie się uparli no to musisz powiększać i bawić się z wyostrzaniem. Można znaleźć samouczki o powiększaniu w internecie.
Trochę to dziwne bo mnie się zawsze wydawało, że 300dpi to do albumów się stosuje, a nie do takich banerów. Przy tej wielkości 150dpi powinno być nadto. Ale jeżeli kolesie się uparli no to musisz powiększać i bawić się z wyostrzaniem. Można znaleźć samouczki o powiększaniu w internecie.
Bez jaj, wystarczy photoshop i ODPOWIEDNIE przeskalowanie. Ale jest jeszcze kwestia profilu, separacji... Nie, sorry, to chyba bez sensu.
Trochę dziadowanie (patrząc na tę firmę, że Ci to zleca) a Ty niestety ale raczej zabierasz chleb profesjonalistom. To chyba nie jest dobry pomysł.
persival
14-03-2008, 20:22
Witam serdecznie!
150 dpi w zupelnosci wystarczy, choc moze nawet za duzo (zalezy tez co zdejcie przedstawia)...
-zmien studio graficzne bo nie wiedza co czynia....
a najlepiej zostaw to tym ktorzy wiedza jak zrobic to zrobic;-)))
choc to bedzie dla ciebie raczej bezuzyteczne to jesli chcesz mozesz poczytac o skalowaniu na + tutaj:
http://www.ononesoftware.com/detail.php?prodLine_id=7
producent twierdzi:
New scaling algorithm - We overhauled the patented scaling algorithm to now allow for over 1000% enlargements with no loss in detail
kiedys uzywalem GFPP lecz nie skalowalem az na taki duzy '+' ;-)
pzdr
Jarek
Średni format, slajd i skanowanie - spokojnie da radę :lol:
200 dpi w zupełności wystarczy. Wystarczy przeskalować zdjęcie w photoshopie, a żeby uniknąć dodatkowego wyostrzania dużego pliku zaznacz funkcję "Przeprowadź ponowne próbkowaie obrazu: Dwusześcienna (wyostrzanie)" [Resaple image: Bicubic Sharper]. Jesli masz plik w warstwach to pamietaj o uprzednim spłaszczeniu obrazu. Potem zapisz najlepiej w TIFF'ie.
Koniec
Hola, chłopaki. Ten temat to nie zadanie dla PS-a, a dla InDesign. Przygotowywujesz plik w najlepszej możliwej jakości i rozdzielczości oczywiście 300 dpi i zapisujesz jako wektor eps. Potem w InDesign ustalasz parametry billboardu, wklejasz eps i rozmiarujesz. Dokument .indd wraz ze źródłowym eps zadajesz drukarni.Spoks, takich koni nie robi się w PS, a jedynie przygotowuje źródła...Powodzenia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...moze to nie jest pierwszej jakości, ale pokazuje o czym mówię
http://mellan.getphoto.pl/high/5cfa460eab04998b827c82e356c2c48d.jpg
Hola, chłopaki. Ten temat to nie zadanie dla PS-a, a dla InDesign. Przygotowywujesz plik w najlepszej możliwej jakości i rozdzielczości oczywiście 300 dpi i zapisujesz jako wektor eps. Potem w InDesign ustalasz parametry billboardu, wklejasz eps i rozmiarujesz. Dokument .indd wraz ze źródłowym eps zadajesz drukarni.Spoks, takich koni nie robi się w PS, a jedynie przygotowuje źródła...Powodzenia
...moze to nie jest pierwszej jakości, ale pokazuje o czym mówię
http://mellan.getphoto.pl/high/5cfa460eab04998b827c82e356c2c48d.jpg
A możesz trochę jaśniej? Po pierwsze co masz na myśli pisząc wektor eps. I w jakim programie to zapisujesz? W Photoshopie? Po drugie co znaczy wklejasz eps? Przez PASTE? Skąd? Nie bardzo rozumiem, ale pracowałem w drukarni przez 9 lat i jak chłopcy skorzystają z tak mało dokładnej porady, to nie chcę być w skórze tych ze studia prepress... :-/
wikipedia:"EPS (Encapsulated PostScript) – format plików, będący podzbiorem języka PostScript, którego głównym przeznaczeniem jest przechowywanie pojedynczych stron zawierających grafikę komputerową w postaci umożliwiajacej osadzanie ich w innych dokumentach. Pliki EPS zazwyczaj przechowują również miniaturę (tzw. format EPSI - Encapsulated PostScript Interchange), która jest wykorzystywana do szybkiego podglądu zawartości takiego pliku.
Przez wiele lat format EPS był jedynym uniwersalnym formatem zapisu plików z grafiką wektorową (aczkolwiek umożliwia również osadzanie w nim bitmap jako obiektów). Praktycznie każdy program stosowany w DTP potrafi takie pliki odczytywać i zapisywać.
Czasem stosowany jest skrót EPSF, który oznacza Encapsulated PostScript Format."
To a propos eps.
To bardzo użyteczny format, ponieważ oprócz grafiki w konkretnej rozdzielczości buforuje również miniaturę bardzo podstawową, ta z kolei bierze udział w przygotowywaniu dokumentów reklamowych w InDesign. To prosta ścieżka do tego, by nie mieć 300 warstw katalogu o pojemności 5GB, a jedynie kilka podstawowych w pliku projektu ok 300-500MB+ pliki żródłowe.
Orzeł w design ze mnie żaden, ale eps to basic w designie.
ej iREM, chcesz powiedzieć że w drukarni nie używają InDesign? Sorki, to niemożliwe jest. Mam na koncie biboard i kilka katalogów A4 - 300 stron, po 2-3 tys. zdjęć w każdym, foty 6x4cm 300dpi minimum. Do drukarni zawsze .indd + dvd ze żródłami, albo high class pdf, też drukują.
eps to format Adobe Ilustratora, można też w shopie zapisać, no problemo :)
Nie zrozumiałeś pytania. Przy epsach pracowałem już 15 lat temu, w photshopie 2,5 oraz illustratorze 5.0, więc spoko. :-)
Chodziło mi o to, jak z bitmapowego tła - to pisała osoba rozpoczynająca wątek - chcesz zrobić wektorowy plik a potem go gdzieś wklejać...
Poza tym trochę się mylisz, ponieważ obecnie epsy, zwłaszcza od czasu Postscript level 2 i 3 nie za bardzo są płaskie, ale to już inna historia.
Indyka używam na codzień. Natomiast Twój hint nijak ma się do problemu poruszonego na początku, bo jeżeli kolega ma zrobić powiększenie bitmapy, to czy zrobi to jako tif czy jako eps nie ma znaczenia, chyba że miałeś na myśli wektoryzację obrazu, ale tu chyba znowu nie o to chodziło.
Przypuszczam, że chodziło Ci o samo przekazanie materiałów do druku, ale to także już robi się troszkę inaczej niż tak jak sugerujesz czyli otwarte pliki indycze + epsy. Dziś wysyła się po prostu dobrze przygotowane PDFy. Jedni wolą separowane inni kompozytowe, ale najczęściej jednak PDFy.
I ostatnia sprawa: dawno temu wszyscy przeszli z zapisu bitmap jako eps na tif, a wynika to z rozmiaru plików wynikowych, jakie tworzone są przy zapisie postscriptów/PDFów w przypadku używania powyższych obrazów w pracy.
pozdrawiam offtopicznie.
Po prostu myślę, że wektoryzacja obrazu i " zindykowanie" jak to nazywasz jest dobym sposobem na uniknięcie grubych plików.
Wielki szacunek dla ciebie, iREM, widać że robisz chleb jak ja.
Zgadza się, pdf wysokiej jakości jest bazą ostanio.
Czy dawno już wszyscy? śmiem wątpić...
eps jest dobre...nie przekonują mnie pdfy- do końca.
ale to duże panaceum na wielkie objętości w shopie.
Po prostu myślę, że wektoryzacja obrazu i " zindykowanie" jak to nazywasz jest dobym sposobem na uniknięcie grubych plików.
Wielki szacunek dla ciebie, iREM, widać że robisz chleb jak ja.
Zgadza się, pdf wysokiej jakości jest bazą ostanio.
Czy dawno już wszyscy? śmiem wątpić...
eps jest dobre...nie przekonują mnie pdfy- do końca.
ale to duże panaceum na wielkie objętości w shopie.
Nie ma alternatywy PDF czy EPS. Jest Alternatywa .TIF czy .EPS oraz jest alternatywa .PDF czy .PS
Czy wszyscy? - Tylko ci, których nie stać na RIPa obsługującego właśnie level2 i 3 - zostają przy starych formach - ale tylko z przymusu, ponieważ rastrowanie tych plików na starych ripach trwa całymi nocami. Wszystkie nowoczesne naświetlarnie (w tym ctp) pracują najchętniej na kompozytowych PDFach, co ułatwia nie tylko naświetlanie ale i impozycję.
Ja jednak cały czas nie rozumiem jak chcesz wektoryzować obraz. Zapis jako eps nie daje możliwości bezkarnego powiększania obrazu, informacji których nie ma, nie da się stworzyć, można jedynie dokonać symulacji pikseli pośrednich i tu uważam że najlepiej robi to właśnie photoshop, podobnie jak w przypadku procesu odwrotnego czyli downsamplingu. Ale dajmy spokój, bo to coraz większy OT.
pozdrawiam.
150 dpi wrzucasz na ploter i masz. Z drukarnią sie nie baw jeżeli nie musisz - do tego typu prac zwyczajny ploter drukujący w zupełności wystarcza.
150 dpi wrzucasz na ploter i masz. Z drukarnią sie nie baw jeżeli nie musisz - do tego typu prac zwyczajny ploter drukujący w zupełności wystarcza.
Popieram, zwłaszcza, że pewnie chodzi o niskie nakłady.