Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Robienie Stenda... Prosze o pomoc!

vip.Maestro
    Guest

Domyślnie Robienie Stenda... Prosze o pomoc!

Witam serdecznie!
    Zlecono mi zrobienie standa (coś podobnego do banera, tylko, że w pionie) o wymiarach 80cmx180cm. Mam problem z tłem (mapa bitowa), która ma mieć wielkość 80x110cm (31x43cale). Według firmy poligraficznej owe tło ma mieć minimum 300dpi, czego uzyskanie przy takich rozmiarach nie jest łatwe. Zdjęciu po moich obliczeniach musiałby mieć rozdzielczość 12900x9300. Projekt wykonuję w Corelu. Czy jest jakiś sposób, żeby ze zwykłego zdjęcia otrzymać mapę bitową o takich rozmiarach w możliwie dobrej jakośći? Proszę o pomoc i z góry dziękuję...

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Daj na tyle na ile wydoli.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vip.Maestro Zobacz posta
    Witam serdecznie!
    Zlecono mi zrobienie standa (coś podobnego do banera, tylko, że w pionie) o wymiarach 80cmx180cm. Mam problem z tłem (mapa bitowa), która ma mieć wielkość 80x110cm (31x43cale). Według firmy poligraficznej owe tło ma mieć minimum 300dpi, czego uzyskanie przy takich rozmiarach nie jest łatwe. Zdjęciu po moich obliczeniach musiałby mieć rozdzielczość 12900x9300. Projekt wykonuję w Corelu. Czy jest jakiś sposób, żeby ze zwykłego zdjęcia otrzymać mapę bitową o takich rozmiarach w możliwie dobrej jakośći? Proszę o pomoc i z góry dziękuję...
    Daj 214 dpi. Wystarczy w zupełności. Tego się nie ogląda z 20 cm.
    Jeszcze jedno. Mapę bitową przygotuj w szopie a nie w corelu.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

vip.Maestro
    Guest

Domyślnie

Aha, a w jakich mniej-więcej rozdzielczosciach szukać tych obrazów, żeby w rzeczywistych rozmiarach po zwiększeniu dpi nie wyszła strasznie słaba jakość?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Aha, a w jakich mniej-więcej rozdzielczosciach szukać tych obrazów, żeby w rzeczywistych rozmiarach po zwiększeniu dpi nie wyszła strasznie słaba jakość?
    SORRY ZA PYTANIE ale czy Ty w ogóle masz pojęcie o tym co masz zrobić?

vip.Maestro
    Guest

Domyślnie

No właśnie już powoli się w tym wszystkim zaczynam gubic... Nigdy nie robiłem takich profesjonalnych grafik... Teraz już ni wiem czego nawet mam do końca szukać...

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Trochę to dziwne bo mnie się zawsze wydawało, że 300dpi to do albumów się stosuje, a nie do takich banerów. Przy tej wielkości 150dpi powinno być nadto. Ale jeżeli kolesie się uparli no to musisz powiększać i bawić się z wyostrzaniem. Można znaleźć samouczki o powiększaniu w internecie.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    Trochę to dziwne bo mnie się zawsze wydawało, że 300dpi to do albumów się stosuje, a nie do takich banerów. Przy tej wielkości 150dpi powinno być nadto. Ale jeżeli kolesie się uparli no to musisz powiększać i bawić się z wyostrzaniem. Można znaleźć samouczki o powiększaniu w internecie.
    Bez jaj, wystarczy photoshop i ODPOWIEDNIE przeskalowanie. Ale jest jeszcze kwestia profilu, separacji... Nie, sorry, to chyba bez sensu.
    Trochę dziadowanie (patrząc na tę firmę, że Ci to zleca) a Ty niestety ale raczej zabierasz chleb profesjonalistom. To chyba nie jest dobry pomysł.

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

Witam serdecznie!
    150 dpi w zupelnosci wystarczy, choc moze nawet za duzo (zalezy tez co zdejcie przedstawia)...

-zmien studio graficzne bo nie wiedza co czynia....

a najlepiej zostaw to tym ktorzy wiedza jak zrobic to zrobic;-)))

choc to bedzie dla ciebie raczej bezuzyteczne to jesli chcesz mozesz poczytac o skalowaniu na + tutaj:
    http://www.ononesoftware.com/detail.php?prodLine_id=7

producent twierdzi:
    New scaling algorithm - We overhauled the patented scaling algorithm to now allow for over 1000% enlargements with no loss in detail

kiedys uzywalem GFPP lecz nie skalowalem az na taki duzy '+' ;-)
    pzdr
    Jarek

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Średni format, slajd i skanowanie - spokojnie da radę
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów