Zobacz pełną wersję : 40d - dzwinie zachowanie.... help
Witam
Miałem ostatnio dziwne zdarzenie. Fotografowałem na wyjeździe obiekty stolarskie. Statyw, parasolki, wężyk itp. W którymś z kolei mieszkaniu po zmianie obiektywu wpiąłem aparat na statyw, ustawiłem ostrość i... nic. Nie dało się zrobić zdjęcia. Ani na wężyku, ani na aparacie wciśnięcie spustu nie wyzwalało zdjęcia. Wyłączyłem aparat, ale zauważyłem, że nie pojawił się screen mówiący o czyszczeniu matrycy. Po włączeniu to samo. Na dodatek nie dało się podejrzeć zdobionych zdjęć. Pomogło dopiero wyjęcie baterii oraz otwarcie i zamknięcie klapki od karty. Sesję dokończyłem bez problemów.
Co to mogło być ?? W innym wątku czytałem o koledze, któremu po 16k padła migawka. Czy to mogły być jakieś tego objawy ? Mam max 2K zdjęć. Fakt, że miałem też wrażenie, jakby pokrywa od karty była poluzowana.
Mam w tym tygodniu co najmniej 2 sesje wyjazdowe - zastanawiam się, czy nie organizować sobie jakiegoś awaryjnego body...
marekk_ok
14-03-2008, 14:18
Miejmy nadzieje iz nie jest to ujawnianie sie jakis wad ukrytych/niedorobrek w tym body. Bylo przeciez troche czasu od premiery 30D na sprawdzenie wszystkiego w 40D przed wypuszczeniem na rynek.
Nie mam 40D ale w moim 20D też to się zdarza, może nie do końca taki przypadek - znaczy się zawiesza się ale szybki reset lub wyjęcie baterii i wszystko jest OK. Vista tez mi sie wiesza ale nie narzekam na laptopa:) analogiczna sytuacja :)
Nie ma co się przejmować
tigerstyle
14-03-2008, 20:18
Nie ma co się przejmować
Zgadzam się.
Piotrek
TonyMontana
14-03-2008, 20:28
Mi zdarzylo sie, ze po zrobieniu zdjecia, aparat sie zawiesil. Na ekranie widoczne bylo zdjecie ale zaden przycisk nie reagowal.
Wyciagniecie i wlozenie baterii pomoglo. Nigdy wiecej to sie nie powtorzylo.8)
Gringo997
16-03-2008, 10:56
mnie wczoraj na koncercie przy robieniu serii wyskoczyl blad 01 (klasycznie scianalem obiektyw [sigme 70-300] patrze styki czyste), wlaczylem jeszcze raz i juz dzial normalnie:D
Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.
niestety, to sa tylko kawalki metalu naszpikowane elektronika.. mnie zdarzylo sie np. ze nagle przestawal dzialac af - pomoglo lekkie poluzowanie gripa (oryginalny), czasem nie do konca zalapal psust migawki (pojawialo sie male opoznienie miedzi nacisnieciem a wyzwoleniem migawki), innym razem w zdefiniowanym programie C1 af nie dzialal, by na kazdym innym smigac bez problemu.. moze to kwestia softu, moze czasem pojawi sie luz na stykach albo jakis paproch.. jesli to sporadyczne wypadki to zwykle je olewam (wiem, takie rzeczy draznia kiedy sie pojawiaja ale dopoki sie nie powtorza - mozna z tym zyc ;-)
dzięki za tak liczne reakcje.
Piszecie, żeby się nie przejmować. OK. Wystraszyłem się, bo mając ponad 2 lata 300D (od nowości) jakikolwiek komunikat błędu czy zawieszenie zobaczyłem raz, gdy podłączyłem do body nie sprawdzoną analogową lampę
Napisz jeszcze, czy zmieniałeś szkło na wyłączonym body. Jeśli nie - to mogło spowodować zawieszenie (miałem tak często w 350d). Używając 350d zauważyłem też, że najczęściej zawieszał mi się, gdy po wyjęciu obiektywu z włączonym AF, zakładałem inne szkło, z wyłączonym AF (albo odwrotnie). Ponadto mógł to być kabel wężyka, gdzieś coś zaczyna ci nie kontaktować albo zwierać.
W 40D jeszcze mi się coś podobnego nie przytrafiło, ale nawet jeśli, zbagatelizował bym sprawę. Mam wiele urządzeń elektronicznych i nie rzadko któremuś muszę wyjąć baterię by je odwiesić.
To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P
P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
marekk_ok
16-03-2008, 23:52
To ciekawe. Ja dzisiaj żonglowałem szkłami na 40stce jak głupi. W ciągu 4h focenia na pewno ze 30razy zmieniałem szkło i zawsze przy włączonym body. Poza tym ze 2-3 razy ze szkła z włączonym AFem na takie z MF i żadych problemów. No może czasem servo mi się przycięło ale wystarczyło oderwac palec od spustu :-P
P.S. Zrobiłem dzisiaj koło 1200zdjęc na jednej baterii w tym jakąś 100 z fleshem :-D I like it :-D
1200/dzien - jak dla mnie to bardzo bardzo duzo. Jak to "obrabiasz" bo chyba troche czasu chocby na przejrzenie tylu fot potrzeba.
1200/dzien - jak dla mnie to bardzo bardzo duzo. Jak to "obrabiasz" bo chyba troche czasu chocby na przejrzenie tylu fot potrzeba.
Robiłem chóry i karate więc 3/4 i tak pójdzie do kosza. Na chórach szło dużo serii żeby ładną minę dyrygenta chwycic i pewnie z 15fot dyrygenta wybiorę ze 2 :-P Poza tym oficjałki itp. więc obróbka to 20sek. :-P ogólnie foty sie powtarzają tylko chór się zmienia więc wybiorę te ładniejsze śpiewaczki a resztę papa :-P A na karate to już w ogóle. Serie szły i nadaje się 1 na 5... :-P Też przez to, że miałem stałkę 200/2.8 a za wiele miejsca tam nie było więc częśc kadrów poprotu jakoś tak mi nie pasi bo za ciasno... No i jeszcze przestrzelone z servo na koniec. Więc z 1200 do PSa trafi pewnie z 300 maks :-P Obrabiania na 2h ;-) Ważne, że bateryja dała radę :-D
marekk_ok
17-03-2008, 09:22
... No i jeszcze przestrzelone z servo na koniec.
Wynika ze karate jest slabo przewidywalne i body z tym sobie nie radzi :-)
No to nie jest F1 gdzie bolid popyla po określonym torze. Tutaj oni skaczą na boki, w przód i w tył, robią zwroty, machają Ci chamsko nogą przed punktem ostrzenia... :-P
marekk_ok
17-03-2008, 19:06
No to nie jest F1 gdzie bolid popyla po określonym torze. Tutaj oni skaczą na boki, w przód i w tył, robią zwroty, machają Ci chamsko nogą przed punktem ostrzenia... :-P
Moze by tak chociaz wzieli pod uwage ze AF nie jest z "gumy" -:)
Gringo997
17-03-2008, 20:20
body sobie poradzi ale nie z tamronem czy 50mm 1.8 za to z jakims USM najlepiej L jak najbardziej:mrgreen:
body sobie poradzi ale nie z tamronem czy 50mm 1.8 za to z jakims USM najlepiej L jak najbardziej:mrgreen:
Taa pewnie 200/2.8 L to nie jest tak naprawdę L bo nie umie przewidziec, że robię karate i że oni się nie poruszają rownomiernie i po określonym torze! :shock: Dzizas zastanów się czasem... Pomyśl, że servo ustawia ostrośc również pomiędzy zdjęciami w serii a jeżeli obiekt mi nagle odskoczy w przeciwną stronę niz szedł poprzednio to sory... Tym bardziej jak mam 200mm i jestem dosyc blisko i mam ciasny kadr...
kunijoshi
20-03-2008, 08:12
Ostatnio przy zmianie obiektywu na Sigme 10-20 (pierwsze założenie do tego aparatu) na wyłączonej 40D, po włączeniu pokazał mi się komunikat "Błąd czyszczenia matrycy - zgłoś się do serwisu". Ponowne wyłączenie i włączenie aparatu rozwiązało problem i wszystko do teraz działa dobrze, ale niepokój pozostał.
Skoro T28-75 radzi sobie na koszykówce to nie widze powodu dla którego nie miałby sobie poradzić na karate.
Awaria podana przez załozyciela topicu jest całkiem częsta, tyle ze jak do tej pory myslałem że zwiazana jest z uzywaniem gripu. Zawsze skutkuje odłączenie baterii (w moim przypadku odkręcenie gripu) oraz ponowne podłączenie. Ja sie tym nie przejmuję wiem że takie coś jest i wiem jak na to reagować. aaa zapomniałbym identyczne zachowanie miałem w 300D, w 350D, w 30D a póki co nie zdazyło mi się w 5D ale po pierwsze to body mam za krótko żeby cokolwiek powiedziec, po drugie tak naprawdę to nie miałem nim czasu robić pożądnie zdjęc, ale podejzewam że i w 5D ten problem się pojawi i podobnie jak w innych body nie bedę się tym przejmował.
FOTODAREK
20-03-2008, 22:54
miewałem podobne przypadki wieszania na mojej 350 , 40 zrobiłem na razie około 2k zdjęć i jak do tej pory jest ok.
Wyjęcie baterii zawsze pomagało.
Mam za sobą dłuugą sesję z meblami (statyw, wężyk, lampy). Wszystko było ok. Ale i tak chodzi za mną ostatnio, żeby sobie jakieś 350D albo 20D jako awaryjne body sprawić. Tylko... jak to znowu wytłumaczyć żonie :D Wprawdzie sama namawia mnie teraz na zakup 17-35, ale body to kolejne 1500pln . Eh...