PDA

Zobacz pełną wersję : raynox dcr-250

AdamO.
12-03-2008, 16:43
witam, czy ten konwenter macro bedzie pasowal do tamrona 28-75 ?? czy ten raynox jest przeznaczony do wszystkich obiektywow czy jest jakas granica dolna i górna??

majcz
12-03-2008, 19:21
Tak będzie pasował. Raynox dcr 250 pasuje do wszystkich obiektywów z gwintem filtrowym od 52 do 67 mm. czasem używam tego konwentera z Canonem 70-200/4 który ma gwint filtrowy 67 mm i pasuje bez problemu. Tamron 28-75 ma gwint filtra 67 mm więc też będzie pasował.

rollo
12-03-2008, 19:56
Tu masz zdjęcie z tego tandemu na 20d. Pozdrawiam.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/781/waka7vh7.jpg)

Naps
12-03-2008, 19:58
mam pytanie-co jest lepsze :pierscienie kenko-czy ten raynox?

AdamO.
12-03-2008, 20:21
no wlasnie czy jest cos lepszego od systemu Raynox ( nie chodzi mi o obiektywy makro bo wiadomo ze sa)

majcz
12-03-2008, 22:58
Od czasu do czasu bawię się w close-up bo nie zawsze można to nazwać makro.
Próbowałem pierścieni Kenko ale jakoś mi nie leżały, po tygodniu od kupna odsprzedałem je na Allegro. Drażniło mnie że musiałem zdejmować obiektyw, próbować ile i jakie pierścienie założyć (będąc w plenerze nigdy nie nastawiałem się że będę robił tylko zbliżenia). Raynox jest bardzo wygodny, zakłada się go w ciągu sekundy na przód obiektywu i w takim samym czasie można go zdjąć. Niektórzy narzekają na małą głębie ostrości, ale w wielu przypadkach ta cecha w makro jest jak najbardziej pożądana (przykład zdjęcie rollo). Bardzo fajne zdjęcia makro robione z użyciem Raynoxa widziałem w którymś z numerów DFV. Dla mnie który zbliżenia fotografuje okazjonalnie Raynox jest bardzo dobrym rozwiązaniem cenowo i jakościowo. Próbowałem też się bawić zestawem złożonym z heliosa + pierścienie z niezłym skutkiem, za tym rozwiązaniem przemawia cena (40-50 zł) ale dla kogoś kto nie nastawia się tylko na zbliżenia przeszkadza wygoda stosowania.

AdamO.
13-03-2008, 16:40
no wlasnie gdyby nie ta GO to odrazu bym go bral,a tak to wlasnie nie wiem czy nie lepiej kupic sobie obiektyw do makro nie koniecznie z AF bo nie przeszkadza mi manual w makro, tylko nie wiem jaki obiektyw wziasc.

moze ktos uzywa jakis obiektyw do makro z MF z lustrzanka cyfrowa??

Naps
13-03-2008, 19:19
chodzi mi o odleglosc ostrzenia ,np.przy moich 50 1.4 ok 45cm i co najgorsze 85 1.8 85cm!Macro odpada-robie zdjecia roslin i potrzebuje np:stokrotke na polowie zdjecia.....to nie jest duzo-moze jeden pierscien(najwiekszy)?

majcz
14-03-2008, 07:08
AdamO poczytaj wątek:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31368
z manualów dobrą opinią cieszą się Wołna i Industar, a jeżeli pasja do makro to tylko chwilowy kaprys zupełnie Ci wystarczy helios+pierścienie nie będziesz później żałował wydanych pieniędzy.

AdamO.
14-03-2008, 14:32
kiedys mialem canona a510 i robilem zdjecia makro heliosem z odwroconym pierscieniem, wychodzily calkiem ok, trzeba bylo sie troche pomeczyc ale warto bylo. teraz lustrzanka i szukam ...
majcz dzieki za linka

Naps
14-03-2008, 18:38
chodzi mi o odleglosc ostrzenia ,np.przy moich 50 1.4 ok 45cm i co najgorsze 85 1.8 85cm!Macro odpada-robie zdjecia roslin i potrzebuje np:stokrotke na polowie zdjecia.....to nie jest duzo-moze jeden pierscien(najwiekszy)?

czy ktos moze cos podpowiedziec?

majcz
15-03-2008, 21:13
W zupełności jeden pierścień 36 mm Ci wystarczy. odległość ostrzenia będziesz miał kilka centymetrów, skalę odwzorowania 1:1 a nawet większą. Nie licz raczej na autofokus nastaw się na ostrzenie ręczne, ale przysłonę będziesz mógł ustawić (myślę o pierścieniach ze stykami). Jeżeli będziesz używał pierścieni bez styków nie ustawisz przysłony, są podobno jakieś kombinacje z ustawieniem przysłony w aparacie , odpięciem obiektywu z włączonym aparatem i dopiero później ponowne założenie obiektywu z pierścieniem, ale to podobno i nie wiem czy to nie jest ryzykowne dla sprzętu.

Naps
16-03-2008, 08:29
majcz WIELKIE DZIEKI za pomoc-o tym myslalem.1:1 to nawet za duzo i pewnie kupie mniejszy pierscien przy ktorym i af-em cos porobi.
pozdrowienia