PDA

Zobacz pełną wersję : 2 lampy do jednego 5D - Jak podpiac?

Monia
12-03-2008, 15:52
Witam

Pytanie lamerskie ale nie wiem jak rozwiazac sobie podpiecie dwoch parasolek, gdzie mam zarowki razem z kablami synchro do 5D?

Jedna podpinam normalnie pod aparat do gniazdka z boku a druga gdzie mozna podpiac ? Czy musze kupic fotocele z dodatkowym gniazdkiem i goraca stopka aby wlozyc w aparacie w miejsce lampy blyskowej - czy jest jakies inne rozwiazanie ?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam Monika

merger
12-03-2008, 16:45
kup sobie kostke z dwoma wyjsciami synchro, lub w zwyklym elektronicznym kup rozgaleziacz, to proste urzadzenie. mocno niepraktyczne rozwiazania z kabelkami, ale jak nie ma innej opcji..

gwozdzt
12-03-2008, 18:01
mocno niepraktyczne rozwiazania z kabelkami, ale jak nie ma innej opcji..
z góry uprzedzam, ze na studyjnych sprawach sie nie znam... :-)

ale czy nie byłoby dobrze jedną lampe podłączyć na kablu PC synchro, a 2-gą, 3-cią i każda kolejna wyzwalać na choćby najprymitywniejszej fotoceli?

Monia
12-03-2008, 18:12
Tak tylko dalej jest problem, bo do kostki mozna podpiac aparat z jednej strony a z drugiej wyjdzie kabel na zarowke i w dalszym ciagu bedzie jedna zarowka. Kostki sie nie da chyba zamocowac do canona zamiast lampy blyskowego i wtedy ona daje cynk do dwoch przewodow pc aby wyzwalac zarowki ??? tylko do kostki jedna zarowke i aparat a co dalej ?

Przejsciowka byla by dobra ale nie wiem jak ja znalezc pod jakim haslem na allegro

merger
12-03-2008, 21:14
sa kostki z dwoma wyjsciami pc.