Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : TT Isle of man 2008 - Przygotowania

kucza21
12-03-2008, 01:22
Witam już wkrótce wybieram się na wyścigi TT - http://www.youtube.com/watch?v=gNxJrB_8gHk
(filmik z TT) . W związku z tym zależy mi na tym, aby się dobrze przygotować. W sumie na wyspie spędzę 2 tygodnie. Cała wyspa zamienia się w motorowe szaleństwo ! Wpisując w google można również zobaczyć landscape jaki tam jest. Więc tematów do zdjęć będzie mnóstwo. Generalnie nastawiam się na sportowe.
1.Ponieważ będę dysponował lekkimi funduszami(ok 5-7tys) mam dylemat jak się przygotować sprzętowo. Obecnie posiadam puchę 400D + 85/1.8 i 70-200 2.8 . I teraz na myśl mi przychodzą dwie opcje, a konkretnie:
a)Kupić 24-70 2.8
b)zmienić puchę na 5D.
2. Jak się przygotować do tego typu zdjęć? Na co zwracać uwagę? O czym poza panoramowaniem powinienem się dowiedzieć? Jak ważne jest tło w typie takich zdjęć czy lepiej szeroko czy wąsko? Ogólnie czy technika będzie podobna do np zdjęć rajdowych ??
3. Chciałbym zacząć współpracę z agencjami. Jak należy się kontaktować ?? Czy przed wyjazdem ( nie mam co pokazać ) czy w czasie przesyłać im zdjęcia na bieżąco?? Czy jak już się przesyła takie zdjęcia to czyste jpgi ?? Bez ingerencji programów graficznych ??
4. Jakie pomysły wasze sprzętowe, techniczne ?

Mam nadzieję, że mi pomożecie się dobrze przygotować.

Goomis
12-03-2008, 01:41
Hmm sorry ale 5D do sportów motorowych to raczej nie jest dobry pomysł? Co prawda pucha wyśmienita ale wątpię żeby AF dał radę obiektowi śmigającemu 250km/h AF w 5D do demonów szybkości nie należy a tu się najbardziej szybkośc liczy. ja bym kupił 40D i coś szerszego bo z tego co widziałem na filmiku to oni jeżdżą blisko dosyc miejsc gdzie można się ustawic. 24-105 byłby chyba najlepszym wyjściem bo 2.8 i tak Ci nie potrzebny i tak trzeba przymknąc żeby cały motor był ostry. Ale to moje zdanie tylko i wyłącznie. Co do agencji to wszystkie większe będą miały swoich fotografów, żeby się prez nich przebic musiałbyś byś miec coś naprawdę WOW!albo już wcześniej z jakąś taką chociaż ze średniego poziomu współpracowac. Jedyna jakaś szansa w mniejszych agencjach co nie będą miec nikogo swojego ale to musisz się kontaktowac przed raczej.

kucza21
12-03-2008, 15:16
Nie pozwolę, żeby temat zakończył się na jednej opinii. Chodzi o to, że mimo wszystko uparłem się na 5d ze względu na pełną klatkę i wspaniałe niepowtarzalne rysowanie. 40D odpada dla mnie całkowicie. Ale chyba AF w 5d jest szybszy jak w 40D?? Nie napisałem, że poza fotografią sportową kręcą mnie portrety również. Mam tam umówionych parę sesji. Generalnie ten wyjazd zadecyduję która z tych dwóch dziedzin zatrzyma mnie przy sobie. O portretach nie piszę, bo nie będę miał problemów ich zrobić, więc jako takiej porady nie potrzebuję. Gorzej jest z samym wyścigiem. Napisałeś, że AF nie nadąży nad obiektem, co myślą inni ?? Czy spędzając 40godzin w sumie na wyścigach da się trafić tym 5D? Bo po wypowiedzi Gumisia mam pewne obawy. Mam na myśli trafić z ostrością, dobrze zamrozić ruch??

Kolaj
12-03-2008, 15:23
W takim razie pytanie nr 1 jest chyba niepotrzebne skoro
mimo wszystko uparłem się na 5d

kucza21
12-03-2008, 15:25
W takim razie pytanie nr 1 jest chyba niepotrzebne skoro

Pod względem aparatu, że jak wymienię to tylko na FF, a tam pytałem o 5D lub 24-70 2.8 zostawiając 400D ;)

Kolaj
12-03-2008, 15:29
Pod względem aparatu, a tam pytałem o 5D lub 24-70 2.8 zostawiając 400D ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Pod względem aparatu, że jak wymienię to tylko na FF, a tam pytałem o 5D lub 24-70 2.8 zostawiając 400D ;)Aaa, czyli, ze rozważasz sprzedać 400D i za odzyskane pieniądze + dodatkowy budżet kupić 5D + szkło? To chyba fajne posunięcie jeśli starczy kasy.

Krzychu
12-03-2008, 15:33
Ale chyba AF w 5d jest szybszy jak w 40D??

Nie jest.

Czy spędzając 40godzin w sumie na wyścigach da się trafić tym 5D? Bo po wypowiedzi Gumisia mam pewne obawy. Mam na myśli trafić z ostrością, dobrze zamrozić ruch??

Da się na pewno, bez przesady - motocykle wcale nie są takie szybkie...
Aparatami z wolniejszym AF spokojnie wiele osób (włączając mnie) robiło zdjęcia szybciej poruszającym się obiektom...

Janusz Body
12-03-2008, 15:40
Hmmmm... lata temu AF nie było wcale i jakoś dało się robić zdjęcia - również motocyklom. Szybki AF jest ważny - w 5D na szybkość nie ma co liczyć - ale da się i bez tego. W takiej baaaaardzo szybkiej fotografii AF to tylko przeszkadza. W manualu i pstrykać jak obiekt wejdzie, właściwie zacznie wchodzić w zakres GO.

kucza21
12-03-2008, 15:45
Aaa, czyli, ze rozważasz sprzedać 400D i za odzyskane pieniądze + dodatkowy budżet kupić 5D + szkło? To chyba fajne posunięcie jeśli starczy kasy.
Chyba nie potrafię się wyrazić jasno:) Chyba, że dopiero przebudziłem się. Więc tak 400D zostawić sobie i kupić szkło dodatkowe lub 5D bez szkła i bez 400D

Napisał kucza21 Zobacz post
Ale chyba AF w 5d jest szybszy jak w 40D??
Nie jest.
Sorry Krzychu dałem o jedno zero za mało miałem na myśli 400D ?

Da się na pewno, bez przesady - motocykle wcale nie są takie szybkie...
Aparatami z wolniejszym AF spokojnie wiele osób (włączając mnie) robiło zdjęcia szybciej poruszającym się obiektom...
Dzięki !! Po wypowiedzi goomisia wystraszyłem się, że ten 5D to kompletnie nic nie potrafi poza pstryknięciem landscepa ;)

Goomis
12-03-2008, 21:58
Ja nie mówię, że bez superszybkiego AFa nie da się cyknąc foty. Ale widzisz nie darmo reporterzy używają jedynek a głównym powodem jest właśnie superszybki i superprecyzyjny AF. Nie mówię, że 5D się nie da ale będzie trudniej i już. Szczerze nie używałem 5D do takiego celu w sumie miałem tą puszkę raz w ręku w sumie ze 2h i AF w 30D już był szybszy i dokładniejszy do obiektów w ruchu(miałem wtedy takie porównanie-jeszcze nie miałem styczności z 40D, ba w ogóle go jeszcze nie było ;-) ). Z drugiej strony jeżeli będzie jasno i dosyc długo pociągniesz ruch motoru to pewnie nadąży. Sposób Janusza jest oczywiście dobry bo znany od wielu lat przed AFem tylko, że taką metodą nie będziesz miał panoramowania no chyba, że masz szybką rękę na MF ;-)W sposób podany przez Janusza to tylko zamrożenie motoru.

Janusz Body
13-03-2008, 15:37
....Sposób Janusza jest oczywiście dobry bo znany od wielu lat przed AFem tylko, że taką metodą nie będziesz miał panoramowania no chyba, że masz szybką rękę na MF ;-)W sposób podany przez Janusza to tylko zamrożenie motoru.

A to dlaczego? Co za problem panoramować z ustawioną "na sztywno ostrością"? Przecież takich zdjęć nie robi się z odległości 1 metra na głębi ostrości 2 cm. Samochody, motocykle i inne wyścigowce poruszają się po przewidywalnych torach więc nie ma problemu z wcześniejszym zaplanowaniem kadru. Sposób wymaga myślenia a nie szybkiego AF czy MF :)