Zobacz pełną wersję : Lampa TOPCA 330 CTX a 350d...
Witam!
Nie udało się z Unomatem - może uda się z Topcą. Mam taką właśnie lampę.
Czy mogę ją zastosować do 350d ?? Napięcie na stopce wynosi ok 3,5V
Serwis Canona z Warszawy twierdzi że nie (ponoć napięcie na stopce nie osiąga tam nawet 1V) no i oczywiście nie polecają innych lamp niż Canonowskie...
Dzieki za opinie
POZDRAWIAM!!
niecały tydzień temu próbowałem ją odpalić z 300d, nie udało się nawet wyzwolić błysku.
Raczej ci nie zadziała - i to nie ze względu na napięcie. Lampa jest automatyczna, więc nawet jeśli by błyskała z Canonem, to tylko pełną mocą.
Widzę, że jesteś z Wrocławia - przejdź się do No1 na nadodrzańskiej, mają taką na stanie i sam spróbuj.
niecały tydzień temu próbowałem ją odpalić z 300d, nie udało się nawet wyzwolić błysku.
Raczej ci nie zadziała - i to nie ze względu na napięcie. Lampa jest automatyczna, więc nawet jeśli by błyskała z Canonem, to tylko pełną mocą.
Widzę, że jesteś z Wrocławia - przejdź się do No1 na nadodrzańskiej, mają taką na stanie i sam spróbuj.
Ale ja mam tą lampę w domu - nie chce jej podpinać póki się nie dowiem co i jak - teoretycznie można uszkodzić aparat
POZDRAWIAM!!
KuchateK
11-05-2005, 16:58
Jesli naladowana lampa ma 3.5V to miesci sie w canonowych 6V i ma dzialac... A nawet jesli nie to nic nie sfajczy (nie sluchaj serwisu, oni czasami plota od rzeczy)...
Czy bedzie dzialac to zalezy czy odpala "na agrafke", tzn. czy jak zwierasz srodkowy z bocznym to odpala (agrafka jest calkiem wygodna do tego :D )... Czasami niestety lampa musi widziec body za pomoca bocznych stykow do tych wszystkich ttl'i i calej reszty i bez tego nie rusza.
Jesli naladowana lampa ma 3.5V to miesci sie w canonowych 6V i ma dzialac... A nawet jesli nie to nic nie sfajczy (nie sluchaj serwisu, oni czasami plota od rzeczy)...
Czy bedzie dzialac to zalezy czy odpala "na agrafke", tzn. czy jak zwierasz srodkowy z bocznym to odpala (agrafka jest calkiem wygodna do tego :D )... Czasami niestety lampa musi widziec body za pomoca bocznych stykow do tych wszystkich ttl'i i calej reszty i bez tego nie rusza.
Lampa odpala "na agrawkę" - co do woltów jesteś pewien?? Jeśli tak to zaryzykuję...
POZDRAWIAM!!
KuchateK
12-05-2005, 04:34
A mierzyles sam czy tak orientacyjnie? :twisted:
Jesli sam osobiscie przystawiles miernik miedzy srodkowy (ten na przecieciu przekatnych stopki) a boczny (ten w zaglebieniu w ktore wchodzi zelaz z aparatu) i pokazalo 3 kropka 5 i cos tam dalej (na odpowiednim zakresie miernika, najczesciej DC 20V) to recze ze ma dzialac :mrgreen: Moj Nikon sb-15 ma 4.5 wiec nie widze przeszkod... Zreszta Canon jak wspomnialem mowi o 6V...
Aha... Ostatnio gdzies widzialem polemike ze mierniki analogowe (takie ze wskazowka) ze wzgledu na impedancje jaka posiadaja moga nieco falszowac pomiary i zalecane sa takie z cyferkami :D
A mierzyles sam czy tak orientacyjnie? :twisted:
Jesli sam osobiscie przystawiles miernik miedzy srodkowy (ten na przecieciu przekatnych stopki) a boczny (ten w zaglebieniu w ktore wchodzi zelaz z aparatu) i pokazalo 3 kropka 5 i cos tam dalej (na odpowiednim zakresie miernika, najczesciej DC 20V) to recze ze ma dzialac :mrgreen: Moj Nikon sb-15 ma 4.5 wiec nie widze przeszkod... Zreszta Canon jak wspomnialem mowi o 6V...
Aha... Ostatnio gdzies widzialem polemike ze mierniki analogowe (takie ze wskazowka) ze wzgledu na impedancje jaka posiadaja moga nieco falszowac pomiary i zalecane sa takie z cyferkami :D
Oczywiście że mierzyłem sam - U wynosi dokładnie 2,7V przy naładowanej lampie. Mierzone miernikiem cyfrowym.... aha mierniki cyfrowe niższych klas również posiadaj tą wadę...
Dzięki za informacje - no to chyba popróbuję się pobawić z tą lampą
POZDRAWIAM!!
No i jakie efekty zabawy?
Mam taką samą lampkę i Canona D20, nie chciałbym być tym pierwszym, który spróbuje :wink: .
A jak podłączałeś lampkę, bo wtyczka lampy nieco luźno siedzi w wejściu w aparacie.
KuchateK
22-07-2005, 20:56
20D (350D tez) na stopce przyjmuje 250V. Nie widze problemow...
Zaufałem Kuchatkowi i spróbowałem.
Działa dobrze, z Canona dym nie poszedł, tylko oczywiście trzeba wszelkie parametry ręcznie ustawiać.
Mialem taką lampę i próbowałem z 300D
odpalała cała mocą
jedyne sensowne wykorzystanie to strzał w sufit wtedy jeszcze jako tako wychodziło
ale ostatnio na allegro kupiłm 380EX za 300zł
i jest super na moje potrzeby
aha kiedyś testowałem dedykowanego soligora też coś koło 350zł (nowa)
ale stwierdziłem że lepsze zdjęcia robi wbudowana i dałem sobie spokuj
jednak Canonowska robi najlepiej
pozdrawiam
adam1234
04-08-2005, 17:49
Miałem podobny dylemat
Do 300D chciałem podłączyć japońską lampe NISSIN 360FXZ
ale wielu ludzi nie polecało
wiele zrozumiałem dzięki poradom KuchateK-a
lampa ma na stykach 4,1 V
podłączyłem ale chwile zeszło jak nacisknąłem spust.
poszło i jest dobrze TTL nie działa ale jakoś sobie poradze
body całe i mam nadzieję że tak pozostanie.
@Kuchatek
widze ze znasz sie na lampach i napieciach , zreszta mam taka lampe ktora mi lezy w szafie ale jeszcze jej nie uzylem do canonka 350d , na stopce ma napiecie okolo 207 V i chce uzywac do wyzwolenia zewnetrznych lamp studyjnych starszego typu "elfo 300 studio flash" ktore wyzwalaja na jeden blysk
zapodaje tu fotke
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img351.imageshack.us/img351/6103/lampka7hd.jpg)
ewentualnie jak to nie bedzie dzialac sprzeze z fotocela i bede uzywal ja do celow artystycznych
pozdro