Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Lampa TOPCA 330 CTX a 350d...

MIDO
    Guest

Question Lampa TOPCA 330 CTX a 350d...

Witam!

Nie udało się z Unomatem - może uda się z Topcą. Mam taką właśnie lampę.
    Czy mogę ją zastosować do 350d ?? Napięcie na stopce wynosi ok 3,5V

Serwis Canona z Warszawy twierdzi że nie (ponoć napięcie na stopce nie osiąga tam nawet 1V) no i oczywiście nie polecają innych lamp niż Canonowskie...

Dzieki za opinie

POZDRAWIAM!!
    Ostatnio edytowane przez MIDO ; 10-05-2005 o 14:50

rzul
    Guest

Domyślnie

niecały tydzień temu próbowałem ją odpalić z 300d, nie udało się nawet wyzwolić błysku.
    Raczej ci nie zadziała - i to nie ze względu na napięcie. Lampa jest automatyczna, więc nawet jeśli by błyskała z Canonem, to tylko pełną mocą.

Widzę, że jesteś z Wrocławia - przejdź się do No1 na nadodrzańskiej, mają taką na stanie i sam spróbuj.

MIDO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzul
    niecały tydzień temu próbowałem ją odpalić z 300d, nie udało się nawet wyzwolić błysku.
    Raczej ci nie zadziała - i to nie ze względu na napięcie. Lampa jest automatyczna, więc nawet jeśli by błyskała z Canonem, to tylko pełną mocą.

Widzę, że jesteś z Wrocławia - przejdź się do No1 na nadodrzańskiej, mają taką na stanie i sam spróbuj.
    Ale ja mam tą lampę w domu - nie chce jej podpinać póki się nie dowiem co i jak - teoretycznie można uszkodzić aparat

POZDRAWIAM!!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli naladowana lampa ma 3.5V to miesci sie w canonowych 6V i ma dzialac... A nawet jesli nie to nic nie sfajczy (nie sluchaj serwisu, oni czasami plota od rzeczy)...

Czy bedzie dzialac to zalezy czy odpala "na agrafke", tzn. czy jak zwierasz srodkowy z bocznym to odpala (agrafka jest calkiem wygodna do tego )... Czasami niestety lampa musi widziec body za pomoca bocznych stykow do tych wszystkich ttl'i i calej reszty i bez tego nie rusza.
    ...

MIDO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Jesli naladowana lampa ma 3.5V to miesci sie w canonowych 6V i ma dzialac... A nawet jesli nie to nic nie sfajczy (nie sluchaj serwisu, oni czasami plota od rzeczy)...

Czy bedzie dzialac to zalezy czy odpala "na agrafke", tzn. czy jak zwierasz srodkowy z bocznym to odpala (agrafka jest calkiem wygodna do tego )... Czasami niestety lampa musi widziec body za pomoca bocznych stykow do tych wszystkich ttl'i i calej reszty i bez tego nie rusza.
    Lampa odpala "na agrawkę" - co do woltów jesteś pewien?? Jeśli tak to zaryzykuję...

POZDRAWIAM!!

Miasto
    USA

Domyślnie

A mierzyles sam czy tak orientacyjnie?

Jesli sam osobiscie przystawiles miernik miedzy srodkowy (ten na przecieciu przekatnych stopki) a boczny (ten w zaglebieniu w ktore wchodzi zelaz z aparatu) i pokazalo 3 kropka 5 i cos tam dalej (na odpowiednim zakresie miernika, najczesciej DC 20V) to recze ze ma dzialac Moj Nikon sb-15 ma 4.5 wiec nie widze przeszkod... Zreszta Canon jak wspomnialem mowi o 6V...

Aha... Ostatnio gdzies widzialem polemike ze mierniki analogowe (takie ze wskazowka) ze wzgledu na impedancje jaka posiadaja moga nieco falszowac pomiary i zalecane sa takie z cyferkami
    ...

MIDO
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A mierzyles sam czy tak orientacyjnie?

Jesli sam osobiscie przystawiles miernik miedzy srodkowy (ten na przecieciu przekatnych stopki) a boczny (ten w zaglebieniu w ktore wchodzi zelaz z aparatu) i pokazalo 3 kropka 5 i cos tam dalej (na odpowiednim zakresie miernika, najczesciej DC 20V) to recze ze ma dzialac Moj Nikon sb-15 ma 4.5 wiec nie widze przeszkod... Zreszta Canon jak wspomnialem mowi o 6V...

Aha... Ostatnio gdzies widzialem polemike ze mierniki analogowe (takie ze wskazowka) ze wzgledu na impedancje jaka posiadaja moga nieco falszowac pomiary i zalecane sa takie z cyferkami
    Oczywiście że mierzyłem sam - U wynosi dokładnie 2,7V przy naładowanej lampie. Mierzone miernikiem cyfrowym.... aha mierniki cyfrowe niższych klas również posiadaj tą wadę...

Dzięki za informacje - no to chyba popróbuję się pobawić z tą lampą

POZDRAWIAM!!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

No i jakie efekty zabawy?
    Mam taką samą lampkę i Canona D20, nie chciałbym być tym pierwszym, który spróbuje :wink: .
    A jak podłączałeś lampkę, bo wtyczka lampy nieco luźno siedzi w wejściu w aparacie.

Miasto
    USA

Domyślnie

20D (350D tez) na stopce przyjmuje 250V. Nie widze problemow...
    ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Zaufałem Kuchatkowi i spróbowałem.
    Działa dobrze, z Canona dym nie poszedł, tylko oczywiście trzeba wszelkie parametry ręcznie ustawiać.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów