Zobacz pełną wersję : nadruk na płytę - ale jak?
Witam,
chciałam przygotować projekt nadruku na płytę - czy ktoś wie może coś więcej na ten temat?
Mianowicie chodzi o to, by nadruk był precyzyjny - czy muszę przygotować projekt jako koło? a jeśli tak to jak można to zrobić w photoshpie, bądź corelu - bo kadrowanie przecież zawsze jest do czworokąta?
będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki - przeszukałam cały internet i nic :confused:
Rafał Gutowski
11-03-2008, 11:47
Jeżeli chcesz drukować niewielką ilość płyt, polecam zrobić to metodą chałupniczą. Niektóre drukarki mają taką możliwość. Ja np. używam EPSON-a R 265. Ma odpowiednią przystawkę i oprogramowanie ... i jakościowo wychodzi to całkiem przyzwiocie. Naturalnie musisz mieć płytki przystosowane do druku (białe, matowe).
tak, tak wiem, program mam, płytki mam, ale chciałabym przygotować precyzyjny projekt (nie taki 'rozjechany' jak podłożenie tła pod wymiar płytki). Nie wiem tylko jak zrobić projekt w formie koła?
Rafał Gutowski
11-03-2008, 11:52
Jak już wspomniałem w EPSONIE masz odpowiednie do tego oprogramowanie, nazywa się "CD Print" czy jakoś tak... i to działa.
Są specjalne programy do tego. m.in. Nero cover designer:
http://www.nero7.pl/pl/produkty:coverdesigner2
a w corelu, bądź photoshopie nie da rady wykonać takiego projektu?
Masz drukarkę ze specjalnym podajnikiem do drukowania na płytach?
W Corelu i Photoshopie idzie wykonać wszystko, tylko trzeba pokombinować. Juz lepiej skorzystać z programów specjalnie przeznaczonych do wydruków na cd/dvd.
mam taką drukarkę rzecz jasna i do niej dedykowany jest program, bardzo łatwy w obsłudze, ale mało precyzyjny, tj. można podłożyć tło i napisy, ale np. tło będzie 'rozjechane' po dostosowaniu do kształtu płyty. Dlatego chciałam stworzyć projekt (np. zdjęcie w tle plus jakaś grafika - kwiatki itd.) tak żeby nie rozjechało się to po podłożeniu w tym programie. Więc jak rozumiem sam projekt powinnam przygotować już w kształcie koła - i tu jest właśnie kłopot, trochę obsługuję photoshopa i corela, ale nie jestem na tyle biegła żeby wpaść na to jak nadać dokumentowi kształt koła.
ja mam canona ip3000 z załączonym programem do drukowania na płytach, daj spokój z corelem i photoshopem bo szkoda czasu, w dedykowanym programie to jest moment roboty i płytka gotowa
ale tło podstawiasz jako jpg. np.prostokątny?
i co nie rozciągają się postacie z tego tła??
no chyba że nie masz żadnych konkretnych kształtów tylko jakieś esy-floresy, wtedy to ok.
Źle widac wstawiasz skoro ci proporcje na obrazie zmienia. Jak wstawisz obrazek pogrzeb w jego właściwościach. Albo gdzieś w menu albo klikając prawym przyciskiem myszy coś w stylu "właściwości". Ten program ma pracowac jak ty chcesz, a nie jak sam chce.
Sposoby dwa:
1 - wyedytowanie obrazka w normalnym programie graficznym (doradcom doradzającym oprogramowanie dedykowane dziękujemy) a następnie wklejenie gotowca właśnie do programu dedykowanego
2 - szablon w corelu, w którym mamy kółko w obrębie którego musimy zmieścić się z malunkiem. I wydruk bezpośrednio z Corela. Szablon taki idzie opracować w 5 minut - wystarczy, o ile drukarka ma taką możliwość, włączyć opcję podglądu wydruku przed drukowaniem. Wtedy idzie spasować położenie kółka. A jakie duże to wystarczy zmierzyć płytkę linijką. :)
no, nie wiem, ten mój programik do hp jest strasznie prosty w obsłudze i praktycznie nie ma żadnych funkcji, poza podłożeniem tła i dodaniem napisów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pist9
dzięki za odpowiedź - wiesz o co mi chodzi :)
ad2. nie wiem czy będe umiała to zrobić, chyba jest to zbyt zaawansowane jak dla mnie
ad1.własnie tak chciałam to zrobić, ale czy wiesz może jak wyedytować obrazek np. w photoshopie tak by był w ksztłcie koła?
(mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam Twoje uwagi :))
Obrazek zrób kwadratowy tylko umieszczaj treści wewnątrz koła. Można je sobie narysować wstępnie, żeby wiedzieć gdzie malować. Potem ten kwadratowy obrazek powinno dać się umieścić jako tło płytki w programie dedykowanym. Program już to sobie przytnie.
Szablonik gotowy do Corela mam opracowany do drukarki Canona więc nie pomogę niestety.
aha, tak to potrafię, może problem mój tkwił w tym, że tło podstawiałam ze zdjęć w formacie 15x10 i dlatego te sylwetki były takie rozjechane.
Pokombinuję więc w kwadracie i zobaczę jak to wyjdzie.
Bardzo dziękuję za pomoc, gdybyś miał dla mnie jakieś inne cenne wskazówki to chętnie skorzystam.:p
pozdrawiam
prawdopodobnie wrzucając w program kwadratowe zdjęcie program zmienia ci w kolo przez co rozjezdza się obrazek ,
gdy zrobisz jako kwadrat i tak wydrukujesz to wszystko bedzie ok a to co będzie poza kołem (płytą) zostanie wydrukowane poza nim i nie bedzie cię obchodzić
tylko będziesz musiała pamietac komponując rysunek aby to co chcesz bylo w kole.
albo z netu ciągne gotowe wzory w przypadku np. filmów lub sam kwadraty wstawiam i to co za koło wybiega jest odciete i tyle