Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o lampę typu Slave Flash

mgregor
09-05-2005, 22:43
Witam szanownych forumowiczów,

Chciałby zapytać o wasze doświadczenia z lampą taką jak w tytule.

Mam S1, on niestety nie ma saneczek na lampe zewnętrzną, ale Canon oferuje coś takiego jak: High Power Flash HF-DC1, błyska automatycznie w synchronizacji z lampą wbudowaną.

Czy taka zabawka jest warta zachodu?
Czy stosowanie takiej lampy pozwala w jakimś stopniu przybliżyć do robienia zdjęć jak z lampa na saneczkach tzn. odbicie błysku od sufitu, zmiękczanie światła?
Czy firmy, które robią lampy produkują podobne upgrade'y do kopmaktów z wbudowaną tylko lampa błyskową?

pozdrawiam.

KuchateK
09-05-2005, 23:01
A moze zwykla lampa + fotocela + nieco papieru (coby przyslonic wbudowana) + manual + szyna zeby sie to w qpie trzymalo?
Mialem zdjecie takiego zestawu z a85 (bodajze), ale mi wetlo :mrgreen:
Bedzie z pewnoscia taniej i mocniej... A czy lepiej to juz sobie sam odpowiedz.

Wisozup
25-05-2005, 15:19
czy np taka http://www.e-pasaz.pl/x_C_I__P_6516104.html zarowka daje mocne swiatlo rozproszone? jestem wlasnie ciekawy jak sie sprawuje tak zaroweczka(gwint ma standardowy to chyba nawet w zyrandol moznaby wkrecic)? np na jakiejs imprezce domowej...:)

KuchateK
25-05-2005, 15:52
Nieee, no taka to calkiem inne zastosowanie...

Wisozup
25-05-2005, 19:42
hmmm...no to teraz to juz nic nie wiem;) mam rozumiec ze gdy taka zarowke wkrecilbym w standardowy gwint to by nie reagowala na blysk lampy wew. w aparacie?
Teraz to juz mam watpliwosci co do tego czy wiem co to jest FOTOCELA(i gdzie cos takiego mozna dostac?)

KuchateK
25-05-2005, 19:49
Jakie watpliwosci?
Fotocela reaguje na blysk wbudowanej lampy powodujac wyzwolenie innej do ktorej jest podlaczona... Taki kabelek na swiatlo :D Zamiast korzystac ze stopki i kabla korzysta sie z wbudowanej w aparat...

Do cyfrakow i "yntelygentnych" aparatow wskazana jest tzw. fotocela "na drugi blysk"...

Dostac mozna dla przykladu w funsports.pl albo na allegro.

Wisozup
25-05-2005, 22:53
no to jednak sie nie mylilem:)....juz sobie poczytalem do czego preferowana jest wyzej wymieniona żarówka blyskowa...thx za pomoc. Bylem na tej stronce funsport wczesniej ale nie zauwazylem ze sa same fotocele na sprzedaz. POZDRAWIAM