Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pytanie o lampę typu Slave Flash

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Krakow

Domyślnie Pytanie o lampę typu Slave Flash

Witam szanownych forumowiczów,

Chciałby zapytać o wasze doświadczenia z lampą taką jak w tytule.

Mam S1, on niestety nie ma saneczek na lampe zewnętrzną, ale Canon oferuje coś takiego jak: High Power Flash HF-DC1, błyska automatycznie w synchronizacji z lampą wbudowaną.

Czy taka zabawka jest warta zachodu?
    Czy stosowanie takiej lampy pozwala w jakimś stopniu przybliżyć do robienia zdjęć jak z lampa na saneczkach tzn. odbicie błysku od sufitu, zmiękczanie światła?
    Czy firmy, które robią lampy produkują podobne upgrade'y do kopmaktów z wbudowaną tylko lampa błyskową?

pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A moze zwykla lampa + fotocela + nieco papieru (coby przyslonic wbudowana) + manual + szyna zeby sie to w qpie trzymalo?
    Mialem zdjecie takiego zestawu z a85 (bodajze), ale mi wetlo
    Bedzie z pewnoscia taniej i mocniej... A czy lepiej to juz sobie sam odpowiedz.
    ...

Coś już napisał Awatar Wisozup
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

czy np taka http://www.e-pasaz.pl/x_C_I__P_6516104.html zarowka daje mocne swiatlo rozproszone? jestem wlasnie ciekawy jak sie sprawuje tak zaroweczka(gwint ma standardowy to chyba nawet w zyrandol moznaby wkrecic)? np na jakiejs imprezce domowej...

Miasto
    USA

Domyślnie

Nieee, no taka to calkiem inne zastosowanie...
    ...

Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

hmmm...no to teraz to juz nic nie wiem mam rozumiec ze gdy taka zarowke wkrecilbym w standardowy gwint to by nie reagowala na blysk lampy wew. w aparacie?
    Teraz to juz mam watpliwosci co do tego czy wiem co to jest FOTOCELA(i gdzie cos takiego mozna dostac?)

Miasto
    USA

Domyślnie

Jakie watpliwosci?
    Fotocela reaguje na blysk wbudowanej lampy powodujac wyzwolenie innej do ktorej jest podlaczona... Taki kabelek na swiatlo Zamiast korzystac ze stopki i kabla korzysta sie z wbudowanej w aparat...

Do cyfrakow i "yntelygentnych" aparatow wskazana jest tzw. fotocela "na drugi blysk"...

Dostac mozna dla przykladu w funsports.pl albo na allegro.
    ...

Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

no to jednak sie nie mylilem....juz sobie poczytalem do czego preferowana jest wyzej wymieniona żarówka blyskowa...thx za pomoc. Bylem na tej stronce funsport wczesniej ale nie zauwazylem ze sa same fotocele na sprzedaz. POZDRAWIAM

Uprawnienia umieszczania postów