Zobacz pełną wersję : 580EX II na kablu synchro wyzwalająca 430tkę
Potrzebuje wynieść studio w plener, a jako że tam ciężko z 220V, więc pomyślałem o takiej konfiguracji:
580tka podłączona do aparatu kablem synchro i w ustawiona w pełni manualnie (jestem zboczony, nie lubie TTL'a). w tej konfiguracji 580tka wyzwala zdalnie 430tke również ustawioną manualnie. Lampy zamocowane na statywach z parasolkami (odpowiednie uchwyty).
Pytania:
1. Gniazdo synchro w 580'tce jest typu in czy out (do wyzwalania 580tki czy wyzwalania przy jej pomocy innych lamp), a może in/out?
2. Czy 580tka wyzwolona kablem synchro może być ustawiona tak, by wyzwalać zdalnie inne lampy?
3. Czy jest coś, o czym nie pomyślałem, a co przeszkodzi w takiej konfiguracji.
Pozdrawiam i dziękuję za informację.
1. Gniazdo synchro w 580exII to gniazdo PC czyli identyczne jak w aparacie(a nie jack jak w lampach studyjnych!)
2. tak wystarczy ją ustawic na master
3. 430 ex musi byc ustawiona na slave
Wszystko o takiej pracy jest w instrukcji 580exII - zasięg "widzenia się" lamp itp itd.(no może poza wyzwalaniem przez kabel synchro - bo Canon takich nie sprzedaje i wolałby żebys kupił st-e2 albo off shoe :-P) Skoro i tak nie chcesz używac TTLa to lepiej przez kabel bo taniej a automatyka Ci nie potrzebna ;-)
El_Chueco
10-03-2008, 02:02
Ale off shoe kosztuje 90 zl - zamiennik - testowalem mam i zdaje egzmin
Niech lepiej ktoś zorientowany sprawdzi, czy 580EX podłaczona na kablu PC wyzwoli 430 ??
Ja mam wątpliwości, czy mimo wszystko nie będzie jednak potrzebny kabel "off shoe" lub jego zamiennik?
Wszystko powinno działać. Ostatnio wyzwalałem radiowo 580ex ustawioną na master i M. 430ex na slave i błyskało bardzo ładnie :)
Właśnie rzecz w tym, że nie chcę kupować off-shoe, bo jest mi zbędną... faktem, że jest tam gniazdo PC mnie zaskoczyliście, ale może wystarczy, że wykombinuję jakąś przejściówkę jack-"off shue" ;).
Tak czy owak utwierdziliście mniew przekonaniu, że to się da zrobić. Dzięki i pozdrawiam.
troznawski
10-03-2008, 23:13
Może wyłamie się nieco z tematu, ale czy ktoś z was próbował zdalnie wyzwalać lampy czymś takim: http://www.allegro.pl/item325293616_radiowy_wyzwalacz_lamp_4k_goraca_sto pka_studyjne.html
?
Zwłaszcza 580EX II ?
Używałem "chińczyków" ok 1,5 roku. Działają. Nie ze wszytskimi lampami, ale działają. Najbezpieczniej jest sprawdzić na własnej. Czasami gubią błyski, ale jak za takie pieniądze nic lepszego się nie dostanie:)
troznawski
11-03-2008, 00:09
A z jakimi lampami używałeś? Bo alternatywa dosyć ciekawa 150 zl za sterownik z odbiornikiem + ok. 70 zl dodatkowe odbiorniki, wydają mi się ciekawe na początek.
Jakieś ciekawe refleksje? :)
a ja używam tego chińczyka od dwóch tygodni właśnie z 580EX II i sprawuje się całkiem ok
jedyne co mnie denerwuje to to że czasami sam z siebie wyzwala lampę
ale ogólnie rzadko gubi błysk, to znaczy nie wyzwala. Albo inaczej, nie zdarzyło mi się (jeszcze :P) żeby w momencie fajnego kadru nie błysnęło ;)
moim zdaniem jak za te pieniądze to polecam, własnie zbieram na drugą lampę i kupuje drugi odbiornik ;)
Używałem z 380ex, 430ex, 540ez, sb600, sb800. Z 430ex i 540ez nie działały
gdzieś czytałem że trzeba pozaklejać styki do automatyki w lampie, tzn zostawić tylko ten na środku, reszte zakleić taśmą i powinno działać (ale głowy nie dam, nie sprawdzałem, czytałem to gdzieś w internecie że pomaga)
i tak sobie teraz jeszcze myśle, odbiornik z zestawu chińczyków ma gniazdo PC, jak by postawić lampę na kostce z takim gniazdem i połączyć kabelkiem z odbiornikiem? może wtedy by zadziałało z lampami z którymi nie chce działać?
U mnie zaklejanie styków nie pomagało
troznawski
11-03-2008, 21:37
no ja właśnie odebrałem to cudo..
powiem szczerze że już straciłem do niego cierpliwość.. raz wyzwolił kilka błysków i nic więcej..
Próbowałem z Sunpakiem 220 który parę razy błysnął i koniec, 580 EX II nie udało mi się sprawdzić..
Wymieniłem baterie, kombinowałem tak i siak, ale nic, chyba jakiś feler..
Mutt, może ty masz jakieś "magiczne" sztuczki które uruchomią to?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale na odbiorniku jest dioda.. która w ogóle nie mruga..
Jak podłączałes? przez stopkę, czy kabel?
Mi w 540ez pomogło zamocowanie gniazda PC, które podlutowałem bezpośrednio do środkowego i bocznego styku.
troznawski
11-03-2008, 21:52
Przez stopkę, i na stopce właśnie przez chwilę działało.. na sunpaku który ma na stopce tylko jeden pin..
Spróbuj przez kabel. Ja miał trochę inny model, taki gdzie był tylko kabel i podłączałem to przez kostkę. Ostatnio widziałem kogoś, kto używał dokładnie takich wyzwalaczy jak z linku, ale podłączanych przez kabel - działało bez problemu
troznawski
11-03-2008, 22:06
właśnie do tego doszedłem... podpiąłem nadajnik z odbiornikiem przez ten kabel który był w zestawie i działa.. ale kabel ma 10 cm, a przecież nie chodzi o wyzwalanie błysku kablem.
Jaki miałeś model?
Nie wiem czy dobrze myślę, ale przecież najmniejsze zwarcie styków w lampie powoduje wyzwolenie błysku.. i choć nadajnik podłączony kablem do odbiornika wyzwala błysk, może być to spowodowane niewielkim skokiem napięcia.. spowodowanym nadajnikiem.
Coś mi się wydaje że będę musiał to po prostu reklamować..
a ja używam tego chińczyka od dwóch tygodni właśnie z 580EX II i sprawuje się całkiem ok
a możesz pokazać i powiedzieć jak podłączasz odbiornik do 580II?? będę wdzięczny:)
Chodziło mi o podłączenie odbiornika (nie nadajnika) z lampą:)
troznawski
11-03-2008, 23:01
To też już próbowałem.. o0
troznawski
15-03-2008, 13:56
Nie wiedziałem gdzie to wkleić więc robie to tu. Może się komuś przyda.
Modyfikacja - zwiększenie zasięgu chińskich wyzwalaczy radiowych.
http://www.instructables.com/id/Increase-effective-distance-on-_ebay_-flash-remote/
Poza tym ciekawa stronka - "how to"
http://www.instructables.com/
Panowie - gdzie dostanę kabelek PC->PC, bo nie mogę znaleźć. czy trzeba go samemu robić a jak tak to gdzie końcówki znaleźć. a jak nie to jak podłączyć odbiornik z 580II
troznawski
15-03-2008, 18:44
Ostatnio właśnie ich szukałem..
Dostałem odpowiedź że w tym http://www.foxfoto.pl/ sklepie posiadają pc - pc w cenie 9 zł.
Nie wiem tylko jaką mają długość
Tu jeszcze link do ich strony allegro http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1278223
http://allegro.pl/item311824248_przedluzacz_pc_pc_5_metrow_nowy_.htm l
Sam kupowałem u tego sprzedawcy, z tego co widze nie ma teraz w wystawionych, ale może warto zapytać, 20zł za 5m.
W fotto będą te kable za jakieś 2miechy. Pytałem o nie około tydzień temu...
Nie chciałem zakładac nowego tematu więc piszę tutaj.
Otóż sprawa wygląda tak:
- Mam 40D i na kablu pc-pc 580exII jako master.
- druga 580exII stoi sobie normalnie w drugim kącie pokoju jako slave.
Miałem nadzieję, że wszystko będzie działac ale niestety... Master pali ok. Slave odpala ale po zamknięciu się migawki O_o... Na 1/100s nawet później na 1/4s jakoś tak zaraz po zamknięciu migawki... Czy master jest na ettl czy na M, obojętnie jaki channel itd. to zawsze to samo :???: Ktoś wie co robię nie tak i jak to naprawic? Z góry dzięki.
klaudziorek
21-04-2008, 16:44
Dołączę się do tematu - chodzi mi o wyzwolenie 580 ze statywu z body 5d. Kabel, inna opcja to radio - tylko z radiem mały problem - zawyża czas migawki do 1/160. Więc pozostaje raczej kabelek przy 1/200s. I tu pytanie : czy są jakieś przedłużacze takich kabelków?:D I jak daleko muszą być ustawione 2 lampy na podczerwień, żeby się widziały?
Nie chciałem zakładac nowego tematu więc piszę tutaj.
Otóż sprawa wygląda tak:
- Mam 40D i na kablu pc-pc 580exII jako master.
- druga 580exII stoi sobie normalnie w drugim kącie pokoju jako slave.
Miałem nadzieję, że wszystko będzie działac ale niestety... Master pali ok. Slave odpala ale po zamknięciu się migawki O_o... Na 1/100s nawet później na 1/4s jakoś tak zaraz po zamknięciu migawki... Czy master jest na ettl czy na M, obojętnie jaki channel itd. to zawsze to samo :???: Ktoś wie co robię nie tak i jak to naprawic? Z góry dzięki.
Ktoś rozwiazał tą zagadkę ? To samo dzieje się z 430 EX jako slave odpala chwile po blysku mastera...
Rozwiązaniem zagadki jest kupienie kostrki synchro i postawienie 580tki na tej kostce (oczywiscie aparat laczymy z gniazdem pc w kostce). Wówczas można przy pomocy 580tki sterować pozostałymi lampami przez podczerwień i błskają jak trzeba. Coś jest spaprane w 580 przy sterowaniu innymi lampami, gdy używa się jej wejścia pc.
Dziwne zachowanie, czyzby zblokowali aby kupic STE-2 ? :)
Mysle, ze to jakis bug (teoretycznie w prostych lampach gniazdo pc jest polaczone bezposrednio z stopka, tutaj najwyrazniej nie), ciekawe czy w wersji I tez tak bylo ;)... Szkoda ze to nie software, mozna by zaktualizowac ;).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS... wlasnie mi przyszlo do glowy, by rozebrac lampe i przelutowac to gniazdo :P.