Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : akumulatroki - AA

bunbun
06-03-2008, 23:27
Witam. Mam Canona A610. Zakupiłem do kompletu akumulatorki PowerBase 2500mAh i uwaga - 1.2V oraz biedną tanią ładowarkę Batimex. Z początku, robiłem na jednym naładowaniu akumulatorków, bardzo dużo zdjęć, przeglądałem fotki w aparacie... Starczały na bardzo długo. Jednak około 5 ładowaniach, akumulatorki siadają po kilku zdjęciach.
Czy to wina akumulatorków (bateryjka AA ma 1.5V, a moje akumulatorki 1.2V) ?
Czy to wina ładowarki ?
Czy biedna ładowarka będzie dobra dla dobrych akumulatorków ?
Czy doradzicie jakie kupić akumulatorki i ewentualnie ładowarkę ?
Na razie tyle, z biegiem czasu będę miał więcej pytań ;)
Pozdrawiam - nowicjusz Bunbun

C80
07-03-2008, 10:07
Wszystkie akumulatorki AA mają 1,2 V. Prędzej wina ładowarki i krótkiego ładowania.

bunbun
07-03-2008, 19:07
Dziękuje za odpowiedź. Już sie czegoś nowego dowiedziałem ;) Myślałem, że akumulatroki, tak jak baterie, mają 1,5V.
Akumulatorki ładuję baaaardzo długo - prędzej to byłby powód :)
Widzę, że mogę się nie doczekać porad - kupie więc nową, lepszą ładowarkę i nowe akumulatorki. Najwyżej, będą na wymianę ;)

Gringo997
12-03-2008, 15:06
kto tanio płaci ten 2 razy płaci...

Kolaj
12-03-2008, 15:11
To kup akumulatorki jakiejś normalnej firmy np. Sanyo. I ładowarkę zresztą też jakąś przyzwoitą (nie wiem, jaką masz - Batimex mi nic nie mówi).

fotna
12-03-2008, 15:22
Ostatnio wziąłem z pracy akumulatorki PENTAGRAM maja 2 lata i o dziwo po załadowaniu na mojej BC 900 wykazały pojemność prawie max co nap z innymi się rzadko zdarza. Może wiecie coś niecoś na temat tych aku - jakie są wasze doświadczenia z nimi

merger
12-03-2008, 17:01
eneloop.

CFR
19-03-2008, 10:27
Tez mialem dylemat i pytalem tu i owdzie, wiec jest tak, cytuje z innego forum:

Aparaty cyfrowe są prądożerne..... wymagają dobrego, mocnego zasilania.
Jeśli ktos chce pstrykac fotki okazjonalnie to potwierdzam - najlepszym wyjsciem sa aku typu np. Sanyo Eneloop.
Jeśli zaś jesteś fotoamatorem, który bierze sprzęt i pstryka kilkaset ujęć na jednej sesji (po to żeby później wybrac spośród nich kilka naprawdę dobrych), to ww. aku Cię nie zadowolą.
Dlaczego? Nie należą do najmocniejszych, więc wysiądą w połowie sesji...

Konkluzja:
- aparat zawsze pod ręką, gotowy do pstrykania - wybierz aku, ktore dlugo trzymają,
- aparat zabierasz często na dłuższe sesje zdjęciowe - skorzystaj z mocnych,markowych aku (nie mylic z X, czy Y 3800mAh - w tej chwili żaden z markowych producentów nie produkuje tak duzych ogniw typu AA). W takim przypadku potrzebujesz mocnych aku i to nie jednego kompletu.

Jesli zas uzywasz sprzetu czesto i duzo to nie wystarczy Ci jeden komplet na 1 sesję, wiec zaleta Eneloopsie w tej sytuacji nie przyda.

Zakupilem ostatnio ladowarke Sanyo (czekam na odbior) oraz akumulatorki (8 sztuk Ni-MH 2500) tej samej firmy za 35 euro. Jak dla mnie taniej niz w sklepie i mam dwa komplety :-)
BTW na forum elektronicznym chwala Sanyo, zarowno ladowarki jak i akumulatorki.

PZDR

merger
19-03-2008, 11:48
ja tylko zaznacze, ze eneloop'y zasilaja mi lampy blyskowe tylko. nie wiem jak sprawuja sie w aparacie, bo mam dedykowany aku do canona.
w lampach, komplet eneloopow (po 6 na lampe) starcza mi spokojnie na dzien w plenerze. ale ale. nie ruszam sie bez zapasowego kompletu na kazda lampe ;)

CFR
19-03-2008, 12:07
Ja wlasnie tez wzialem pod lampe i zobacze jak sie sprawuja. @merger, ile robisz ~zdjec na dzien (oczywiscie z flashem ;)?

PZDR

marekk_ok
19-03-2008, 13:45
Bardzo wazna sprawa to ladowarka.
Kup lepsza "inteligentna" wowczas nawet akumulatorki stare mozesz odratowac - poprzez ich "refresh".
Trwa ten proces dosc dlugo (rozladowanie/naladowanie - kilka cykli) ale efekt czesto jest b.dobry.
Niektore ladowarki inteligentne nie widza wlozonej baterii jesli jest calkiem wyladowana - wowczas wkladasz na chwile do starej nie-inteligentnej ladowarki i po chwili przekladasz i juz ognowo jest widoczne w nowej ladowarce.

merger
19-03-2008, 14:40
Ja wlasnie tez wzialem pod lampe i zobacze jak sie sprawuja. @merger, ile robisz ~zdjec na dzien (oczywiscie z flashem ;)?

PZDR

hah roznie. to wiele rzeczy wplywa na to ile lampa wytrzyma na paczce aku. w sloneczny dzien trzyma krocej, bo doswietlam na pelnej mocy. jak sa jakies chmury, czy nocne sesje, to moge cykac i cykac na komplecie 6ciu eneloop'ow.
mowie oczywiscie o wpakowaniu tych aku do sunpakow 555, a to nie sa slabe lampy ;)
potrafie 4gb rawow zrobic na dziennej sesji.
przez dzienna sesje rozumiem tez jakos nie caly dzien, a pare godzin, zeby bylo jasne. pomiedzy jest jakies piwo, obiad, gadka-szmatka, itd. ;)
trzeba brac tez pod uwage, ze lampy na aku sie laduja szybciej niz na bateriach, ale laduja sie tez wolniej niz np. na zewnetrznych bateriach quantum. mi poki co wystarczaja na tyle, ze nie mysle o wydawaniu kasy na quantumy.

sj_sj
19-03-2008, 21:09
To jakie zatem warto kupić zamienniki oryginalnych paluszków, by troche lampa czasu pobłyskała? Nie wiem, w cenie 50 zł za 4x? Może ktoś poleci jakąś mniej znaną firmę produkującą baterie?

SJ

merger
19-03-2008, 21:45
do lampy bierz eneloop'y

C80
19-03-2008, 22:23
A ja powiem że do lampy mogą być dowolne akumulatorki byle markowe i pojemne. GP, Energizer, Camelion, Varta, Duracell itp.

dixi2006
19-03-2008, 23:36
Ostatnio wziąłem z pracy akumulatorki PENTAGRAM maja 2 lata i o dziwo po załadowaniu na mojej BC 900 wykazały pojemność prawie max co nap z innymi się rzadko zdarza. Może wiecie coś niecoś na temat tych aku - jakie są wasze doświadczenia z nimi
Znam te baterie i używam ich od 2 lat. Pojemności 2500mAh, a ostatnio widziałem 2700mAh. Koszt niewielki (ok.9 zł/szt), mam 2 kpl. +jakąś szt.nadmiarową włożoną do zegara ściennego, więc gdyby nawet jakaś "padła", to nie ma problemu i nie żal. W gripie z 350d, regularnie przez ostatnie 2 lata dają po ok.1200 strzałów.