Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: akumulatroki - AA

bunbun
    Guest

Domyślnie akumulatroki - AA

Witam. Mam Canona A610. Zakupiłem do kompletu akumulatorki PowerBase 2500mAh i uwaga - 1.2V oraz biedną tanią ładowarkę Batimex. Z początku, robiłem na jednym naładowaniu akumulatorków, bardzo dużo zdjęć, przeglądałem fotki w aparacie... Starczały na bardzo długo. Jednak około 5 ładowaniach, akumulatorki siadają po kilku zdjęciach.
    Czy to wina akumulatorków (bateryjka AA ma 1.5V, a moje akumulatorki 1.2V) ?
    Czy to wina ładowarki ?
    Czy biedna ładowarka będzie dobra dla dobrych akumulatorków ?
    Czy doradzicie jakie kupić akumulatorki i ewentualnie ładowarkę ?
    Na razie tyle, z biegiem czasu będę miał więcej pytań
    Pozdrawiam - nowicjusz Bunbun

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Wszystkie akumulatorki AA mają 1,2 V. Prędzej wina ładowarki i krótkiego ładowania.

bunbun
    Guest

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedź. Już sie czegoś nowego dowiedziałem Myślałem, że akumulatroki, tak jak baterie, mają 1,5V.
    Akumulatorki ładuję baaaardzo długo - prędzej to byłby powód
    Widzę, że mogę się nie doczekać porad - kupie więc nową, lepszą ładowarkę i nowe akumulatorki. Najwyżej, będą na wymianę

Uzależniony

Domyślnie

kto tanio płaci ten 2 razy płaci...
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To kup akumulatorki jakiejś normalnej firmy np. Sanyo. I ładowarkę zresztą też jakąś przyzwoitą (nie wiem, jaką masz - Batimex mi nic nie mówi).
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Ostatnio wziąłem z pracy akumulatorki PENTAGRAM maja 2 lata i o dziwo po załadowaniu na mojej BC 900 wykazały pojemność prawie max co nap z innymi się rzadko zdarza. Może wiecie coś niecoś na temat tych aku - jakie są wasze doświadczenia z nimi

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

eneloop.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie Nie zawsze Eneloop

Tez mialem dylemat i pytalem tu i owdzie, wiec jest tak, cytuje z innego forum:
    Aparaty cyfrowe są prądożerne..... wymagają dobrego, mocnego zasilania.
    Jeśli ktos chce pstrykac fotki okazjonalnie to potwierdzam - najlepszym wyjsciem sa aku typu np. Sanyo Eneloop.
    Jeśli zaś jesteś fotoamatorem, który bierze sprzęt i pstryka kilkaset ujęć na jednej sesji (po to żeby później wybrac spośród nich kilka naprawdę dobrych), to ww. aku Cię nie zadowolą.
    Dlaczego? Nie należą do najmocniejszych, więc wysiądą w połowie sesji...

Konkluzja:
    - aparat zawsze pod ręką, gotowy do pstrykania - wybierz aku, ktore dlugo trzymają,
    - aparat zabierasz często na dłuższe sesje zdjęciowe - skorzystaj z mocnych,markowych aku (nie mylic z X, czy Y 3800mAh - w tej chwili żaden z markowych producentów nie produkuje tak duzych ogniw typu AA). W takim przypadku potrzebujesz mocnych aku i to nie jednego kompletu.

Jesli zas uzywasz sprzetu czesto i duzo to nie wystarczy Ci jeden komplet na 1 sesję, wiec zaleta Eneloopsie w tej sytuacji nie przyda.
    Zakupilem ostatnio ladowarke Sanyo (czekam na odbior) oraz akumulatorki (8 sztuk Ni-MH 2500) tej samej firmy za 35 euro. Jak dla mnie taniej niz w sklepie i mam dwa komplety :-)
    BTW na forum elektronicznym chwala Sanyo, zarowno ladowarki jak i akumulatorki.

PZDR
    Ostatnio edytowane przez CFR ; 19-03-2008 o 10:28 Powód: jakies problemy z postem

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ja tylko zaznacze, ze eneloop'y zasilaja mi lampy blyskowe tylko. nie wiem jak sprawuja sie w aparacie, bo mam dedykowany aku do canona.
    w lampach, komplet eneloopow (po 6 na lampe) starcza mi spokojnie na dzien w plenerze. ale ale. nie ruszam sie bez zapasowego kompletu na kazda lampe
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Ja wlasnie tez wzialem pod lampe i zobacze jak sie sprawuja. @merger, ile robisz ~zdjec na dzien (oczywiscie z flashem ?

PZDR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów