Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kółko nastaw w 400D działa w jedną stronę.

Lebios
04-03-2008, 12:04
Witam!

Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?

pozdrawiam,
Lebios

gwozdzt
04-03-2008, 12:09
mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?
moim zdaniem po prostu się to pokrętło zepsuło i trzeba się skontaktować z serwisem:
http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/

Kazelot
04-03-2008, 12:34
Niekoniecznie serwis. Miałem identyczny problem w 350D z podpiętym gripem. Tez ustawiał wszystko w jedną stronę kółkiem. Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła. Nie pamiętam już który ze wskazanych procesów pomógł (wydaje mi się, że chodziło o włącznik kółka nastaw na gripe), ale nigdy potem sytuacja się nie powtórzyła. To było ze 2 lata temu.

no ale jeśli nie masz gripa... to nie wiem.

gkocur
04-03-2008, 12:34
Witam!

Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?

pozdrawiam,
Lebios

Było. Masz gripa? Poruszaj kółkiem gripa, lub ew. wyłącz go i włącz. Jeżeli nie masz gripa to gorzej...

Lebios
04-03-2008, 12:38
gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)

pozdrawiam

Edit:

dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)

gwozdzt
04-03-2008, 12:42
Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.
eeech, ta elektronika....
szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie :lol:

marekk_ok
04-03-2008, 12:49
gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)

pozdrawiam

Edit:

dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)

Czy to jest oryginalny grip Canona?

Lebios
04-03-2008, 13:02
Czy to jest oryginalny grip Canona?

tak, oryginalny grip do 400D.

Kazelot
04-03-2008, 13:09
szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie :lol:

właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem :mrgreen:

chomik
05-03-2008, 10:57
Czyli jak widze ta przypadłość tyczy się również oryginalnych gripów:lol: uff wczoraj kupiłem zamiennik i już się bałem że tak jest tylko w zamiennikach

marekk_ok
10-03-2008, 10:52
Sprawdzalem na 400D + oryginalny grip BG-E3 i takiej przypadlosci nie widze. Moge krecic w lewo i w prawo i ustawienia robia sie poprawnie. Wiec to nie jest regula ze zmiany ida wowczas tylko w 1 strone.

gwozdzt
11-03-2008, 15:50
Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.

szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie

właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem :mrgreen:
przypadkiem odkryłem, że Canon ma głęboko sięgającą tradycję w takich zawiłych rozwiązaniach:

body EF-M - Aby zwinąć film przed jego końcem, należy ustawić kółko przysłony na 'ISO, odkręcić obiektyw i nacisnąć naraz przyciski samowyzwalacza i pomiaru w małym polu.

aż nie wytrzymałem i wrzuciłem to do 'dowcipów' w hydeparku :-)
http://canon-board.info/showthread.php?p=440802#post440802

misio4u
07-04-2008, 20:46
Witam!

Mam ten sam problem. 400D + chinski grip + no name aku.
Jak dluzej porobie zdjecia i moc aku juz spadnie aparat
zaczyna odwalac fuszere i kolko dziala tylko w jednym kierunku.
Bateria pusta nie jest, bo po sciagnieciu gripa i wlozeniu jej
samej do aparatu zrobilem jeszcze okolo 200 zdjec.
Aparat takze pokazuje ze baterie sa pelne.

W pierwszej chwili myslalem ze to aparat wysiadl bo mialem
kiedys podobny przypadek z puszka 33 i skonczylo sie
na serwisie w wawie. Teraz obwinialem chinskiego gripa
ale widze ze z oryginalnym to samo sie dzieje.
Wiec moze to wina podrobek akumulatorow?

Czy dzieje sie wam to samo kiedy macie oryginalna baterie canona?

janmar
07-04-2008, 23:07
Na takie "cuda" czesto pomaga przywrócenie nastaw fabrycznych.Potem oczywiscie przywracamy własne.Pozdrawiam.

marekk_ok
07-04-2008, 23:16
Witam!

Mam ten sam problem. 400D + chinski grip + no name aku.
Jak dluzej porobie zdjecia i moc aku juz spadnie aparat
zaczyna odwalac fuszere i kolko dziala tylko w jednym kierunku.
Bateria pusta nie jest, bo po sciagnieciu gripa i wlozeniu jej
samej do aparatu zrobilem jeszcze okolo 200 zdjec.
Aparat takze pokazuje ze baterie sa pelne.

W pierwszej chwili myslalem ze to aparat wysiadl bo mialem
kiedys podobny przypadek z puszka 33 i skonczylo sie
na serwisie w wawie. Teraz obwinialem chinskiego gripa
ale widze ze z oryginalnym to samo sie dzieje.
Wiec moze to wina podrobek akumulatorow?

Czy dzieje sie wam to samo kiedy macie oryginalna baterie canona?

Ja na oryginale BG-E3 plus 1 akku oryginal i drugi akku hahnell - jak pisalem nie ma tego problemu.

gacek
08-04-2008, 00:32

Śmiejcie się śmiejcie. Na niektórych laptopach pod XP była taka przypadłość, że nie dało się napisać małego ł. Wszystkie inne polskie litery działały. Oprócz tej jednej. Chcąc mieć małe ł trzeba było wcisnąć capslocka, wpisać Ł i wycisnąć :) A rozwiązanie problemu było proste i jakże oczywiste... Otwieramy panel sterowania, menu konfiguracji wyświetlania czy czegoś w tym guście, grunt, że z zakładką opcji karty graficznej, w której to zakładce trzeba było odznaczyć pole dotyczące szybkiego dostępu do zmiany bodaj rozdzielczości :D

nitcom
11-01-2010, 22:57
Witam!

mam Canona 400D, jakiś czas temu robiłam zdjęcia i pojawił mi sie problem z pokrętłem górnym od przysłony i czasu. Zostawiłam wtedy aparat na jakiś czas, gdy go włączyłam ponownie działał normalnie. Pokrętło działało tak że w którą stronę bym nie kręciła i tak szła wartość w lewo, to samo było z przewijaniem zdjęć.

Nie wiem co się dzieje.
Bo to samo powtarza się na różnych obiektywach.

Proszę o pomoc.

kiler129
13-01-2010, 11:47
Śmiejcie się śmiejcie. Na niektórych laptopach pod XP była taka przypadłość, że nie dało się napisać małego ł. Wszystkie inne polskie litery działały. Oprócz tej jednej. Chcąc mieć małe ł trzeba było wcisnąć capslocka, wpisać Ł i wycisnąć :) A rozwiązanie problemu było proste i jakże oczywiste... Otwieramy panel sterowania, menu konfiguracji wyświetlania czy czegoś w tym guście, grunt, że z zakładką opcji karty graficznej, w której to zakładce trzeba było odznaczyć pole dotyczące szybkiego dostępu do zmiany bodaj rozdzielczości :D

Taa, był jeszce myk z ć przy sterach ATI. I chyba nadal jest ;)
Trzeba wyłączyć hotkeye aby pisać ć.