Zobacz pełną wersję : Kółko nastaw w 400D działa w jedną stronę.
Witam!
Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?
pozdrawiam,
Lebios
mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?
moim zdaniem po prostu się to pokrętło zepsuło i trzeba się skontaktować z serwisem:
http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
Niekoniecznie serwis. Miałem identyczny problem w 350D z podpiętym gripem. Tez ustawiał wszystko w jedną stronę kółkiem. Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła. Nie pamiętam już który ze wskazanych procesów pomógł (wydaje mi się, że chodziło o włącznik kółka nastaw na gripe), ale nigdy potem sytuacja się nie powtórzyła. To było ze 2 lata temu.
no ale jeśli nie masz gripa... to nie wiem.
Witam!
Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?
pozdrawiam,
Lebios
Było. Masz gripa? Poruszaj kółkiem gripa, lub ew. wyłącz go i włącz. Jeżeli nie masz gripa to gorzej...
gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)
pozdrawiam
Edit:
dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)
Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.
eeech, ta elektronika....
szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie :lol:
marekk_ok
04-03-2008, 12:49
gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)
pozdrawiam
Edit:
dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)
Czy to jest oryginalny grip Canona?
Czy to jest oryginalny grip Canona?
tak, oryginalny grip do 400D.
szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie :lol:
właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem :mrgreen:
Czyli jak widze ta przypadłość tyczy się również oryginalnych gripów:lol: uff wczoraj kupiłem zamiennik i już się bałem że tak jest tylko w zamiennikach
marekk_ok
10-03-2008, 10:52
Sprawdzalem na 400D + oryginalny grip BG-E3 i takiej przypadlosci nie widze. Moge krecic w lewo i w prawo i ustawienia robia sie poprawnie. Wiec to nie jest regula ze zmiany ida wowczas tylko w 1 strone.
Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.
szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie
właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem :mrgreen:
przypadkiem odkryłem, że Canon ma głęboko sięgającą tradycję w takich zawiłych rozwiązaniach:
body EF-M - Aby zwinąć film przed jego końcem, należy ustawić kółko przysłony na 'ISO, odkręcić obiektyw i nacisnąć naraz przyciski samowyzwalacza i pomiaru w małym polu.
aż nie wytrzymałem i wrzuciłem to do 'dowcipów' w hydeparku :-)
http://canon-board.info/showthread.php?p=440802#post440802
Witam!
Mam ten sam problem. 400D + chinski grip + no name aku.
Jak dluzej porobie zdjecia i moc aku juz spadnie aparat
zaczyna odwalac fuszere i kolko dziala tylko w jednym kierunku.
Bateria pusta nie jest, bo po sciagnieciu gripa i wlozeniu jej
samej do aparatu zrobilem jeszcze okolo 200 zdjec.
Aparat takze pokazuje ze baterie sa pelne.
W pierwszej chwili myslalem ze to aparat wysiadl bo mialem
kiedys podobny przypadek z puszka 33 i skonczylo sie
na serwisie w wawie. Teraz obwinialem chinskiego gripa
ale widze ze z oryginalnym to samo sie dzieje.
Wiec moze to wina podrobek akumulatorow?
Czy dzieje sie wam to samo kiedy macie oryginalna baterie canona?
Na takie "cuda" czesto pomaga przywrócenie nastaw fabrycznych.Potem oczywiscie przywracamy własne.Pozdrawiam.
marekk_ok
07-04-2008, 23:16
Witam!
Mam ten sam problem. 400D + chinski grip + no name aku.
Jak dluzej porobie zdjecia i moc aku juz spadnie aparat
zaczyna odwalac fuszere i kolko dziala tylko w jednym kierunku.
Bateria pusta nie jest, bo po sciagnieciu gripa i wlozeniu jej
samej do aparatu zrobilem jeszcze okolo 200 zdjec.
Aparat takze pokazuje ze baterie sa pelne.
W pierwszej chwili myslalem ze to aparat wysiadl bo mialem
kiedys podobny przypadek z puszka 33 i skonczylo sie
na serwisie w wawie. Teraz obwinialem chinskiego gripa
ale widze ze z oryginalnym to samo sie dzieje.
Wiec moze to wina podrobek akumulatorow?
Czy dzieje sie wam to samo kiedy macie oryginalna baterie canona?
Ja na oryginale BG-E3 plus 1 akku oryginal i drugi akku hahnell - jak pisalem nie ma tego problemu.
Śmiejcie się śmiejcie. Na niektórych laptopach pod XP była taka przypadłość, że nie dało się napisać małego ł. Wszystkie inne polskie litery działały. Oprócz tej jednej. Chcąc mieć małe ł trzeba było wcisnąć capslocka, wpisać Ł i wycisnąć :) A rozwiązanie problemu było proste i jakże oczywiste... Otwieramy panel sterowania, menu konfiguracji wyświetlania czy czegoś w tym guście, grunt, że z zakładką opcji karty graficznej, w której to zakładce trzeba było odznaczyć pole dotyczące szybkiego dostępu do zmiany bodaj rozdzielczości :D
Witam!
mam Canona 400D, jakiś czas temu robiłam zdjęcia i pojawił mi sie problem z pokrętłem górnym od przysłony i czasu. Zostawiłam wtedy aparat na jakiś czas, gdy go włączyłam ponownie działał normalnie. Pokrętło działało tak że w którą stronę bym nie kręciła i tak szła wartość w lewo, to samo było z przewijaniem zdjęć.
Nie wiem co się dzieje.
Bo to samo powtarza się na różnych obiektywach.
Proszę o pomoc.
kiler129
13-01-2010, 11:47
Śmiejcie się śmiejcie. Na niektórych laptopach pod XP była taka przypadłość, że nie dało się napisać małego ł. Wszystkie inne polskie litery działały. Oprócz tej jednej. Chcąc mieć małe ł trzeba było wcisnąć capslocka, wpisać Ł i wycisnąć :) A rozwiązanie problemu było proste i jakże oczywiste... Otwieramy panel sterowania, menu konfiguracji wyświetlania czy czegoś w tym guście, grunt, że z zakładką opcji karty graficznej, w której to zakładce trzeba było odznaczyć pole dotyczące szybkiego dostępu do zmiany bodaj rozdzielczości :D
Taa, był jeszce myk z ć przy sterach ATI. I chyba nadal jest ;)
Trzeba wyłączyć hotkeye aby pisać ć.