Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Kółko nastaw w 400D działa w jedną stronę.

Unhappy Kółko nastaw w 400D działa w jedną stronę.

Witam!

Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?

pozdrawiam,
    Lebios

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lebios Zobacz posta
    mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?
    moim zdaniem po prostu się to pokrętło zepsuło i trzeba się skontaktować z serwisem:
    http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

Niekoniecznie serwis. Miałem identyczny problem w 350D z podpiętym gripem. Tez ustawiał wszystko w jedną stronę kółkiem. Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła. Nie pamiętam już który ze wskazanych procesów pomógł (wydaje mi się, że chodziło o włącznik kółka nastaw na gripe), ale nigdy potem sytuacja się nie powtórzyła. To było ze 2 lata temu.

no ale jeśli nie masz gripa... to nie wiem.
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Witam!

Otóż od jakiegoś czasu nie mogę korzystać z mojego aparatu (400D) ze względu na usterkę, która polega na tym, że w którą bym stronę nie kręcił kółkiem nastaw (tym przy przycisku wyzwalania) to i tak zmiany dokonywane są tylko w jednym kierunku. Np w opcji manual dojechałem do czasu BULB i nie mogę wrócić. Czy ktoś wie skąd wynika problem i jak go można rozwiązać?

pozdrawiam,
    Lebios
    Było. Masz gripa? Poruszaj kółkiem gripa, lub ew. wyłącz go i włącz. Jeżeli nie masz gripa to gorzej...
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Domyślnie

gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)

pozdrawiam

Edit:

dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    Po zabiegach typu wł/wył.grip - odepnij/przypnij grip - oraz zniana bateri w gripe, usterka zniknęła.
    eeech, ta elektronika....
    szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony

Domyślnie

gwozdzt, dzięki za odpowiedź. Trochę przerażony kosztami serwisu, a zwłaszcza wielkością kosztów wysyłki zacząłem znęcać się nad aparatem (jak już psuć to psuć porządnie ;p) i jakimś cudnym sposobem zauważyłem, że po wyłączeniu gripa (ON->OFF) kółko działa. Po ponownym włączeniu gripa nadal nie działa. Z tym da się żyć, a aparatu na szczęście nie zdążyłem mocniej zepsuć ;-)

pozdrawiam

Edit:

dzięki za odpowiedzi, jak zauważyłem sam są trafne. Ale adrenalina mi podskoczyła ... ;-)

Czy to jest oryginalny grip Canona?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Czy to jest oryginalny grip Canona?
    tak, oryginalny grip do 400D.

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Talking

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    eeech, ta elektronika....
    szkoda, że nie trzeba było jeszcze lewej nogi przełożyć za szyję, a prawą ręką podrapać sie po d..pie
    właśnie zapomniałem napisać, że oprócz tego stosowałem szklaną kulę i pocierałem kólko nastaw czarnym kotem
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

chomik
    Guest

Domyślnie

Czyli jak widze ta przypadłość tyczy się również oryginalnych gripów uff wczoraj kupiłem zamiennik i już się bałem że tak jest tylko w zamiennikach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów