PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibrowanie 5D z 24-70L na Żytniej czy warto?

plodz1
28-02-2008, 16:08
Witam,
mam mały problem z małym backfocusem przy 5D z obiektywem 24-70L i mam pytanie do Was czy warto próbować to skalibrować w serwisie na Żytniej?
Czy nie. Słyszałem wiele niepochlebnych opinii i sie zastawiam czy ryzykować, że coś spaprać? Proszę o opinię osób które miały kontakt z serwisem a najlepiej kalibrowały już sprzęt.

Pozdrawiam i dzięki za odp
Plodz1

popmart
28-02-2008, 16:15
skoro masz taki aparat to pewnie wiesz o czym mówisz. Ale jak myślę znasz również 3-4 watki o problemie serwisu i kalibracji różnego typu, zresztą jedni je maja (problemy z serwisem) inni nie.

Nikt za ciebie nie zdecyduje miusisz podjać tę walkę sam ;)

pozdrawiam

MMM
28-02-2008, 19:08
Słyszałem wiele niepochlebnych opinii i sie zastawiam czy ryzykować, że coś spaprać? Proszę o opinię osób które miały kontakt z serwisem a najlepiej kalibrowały już sprzęt.
Dobrze słyszałeś, wstrzymaj się do czasu wyjaśnienia sprawy. Do tego czasu proponuję samodzielnie upewnić się czy wina leży po stronie obiektywu czy aparatu np. przez sprawdzenie z innym egzemplarzem.

plodz1
28-02-2008, 19:18
Dzięki. Jutro wybieram się tam z innym tańszym sprzętem, popytam i ocenię. Na 30D ten problem widać wyraźnej - punkt ostrości przesuwa się dalej. A to jak myślę ze względu na większy crop x1.6.

A gdzie najbliżej można by się o taką korektę pokusić, i czy w ogóle ten backfous jest do wyregulowania? W Niemczech, ale da się to profesjonalnie i w 100 % poprawnie ustawić?

Pozdro
Plodz1

Dobrze słyszałeś, wstrzymaj się do czasu wyjaśnienia sprawy. Do tego czasu proponuję samodzielnie upewnić się czy wina leży po stronie obiektywu czy aparatu np. przez sprawdzenie z innym egzemplarzem.

MMM
28-02-2008, 19:51
A gdzie najbliżej można by się o taką korektę pokusić, i czy w ogóle ten backfous jest do wyregulowania? W Niemczech, ale da się to profesjonalnie i w 100 % poprawnie ustawić?
W Niemczech można ale podobno nie wysyłają sprzętu za granicę. Wogóle to da się wykalibrować, tylko moje doświadczenia z serwisem przy ul. Żytniej z 30D i 5D pokazują że w żadnym wypadku nie należy im dawać tego zrobić bo robią źle i traci się tylko czas i nerwy. Na koniec może dojść nawet do sytuacji w której po kalibracji będzie jeszcze gorzej niż przed, a tobie powiedzą że wg nich jest idealnie i już nic nie będą ruszać. Ja tak miałem z 5D, na szczęście udało mi się zwrócić korpus do sklepu bo chyba do gablotki bym go wstawił zamiast robić zdjęcia.

plodz1
28-02-2008, 20:30
Dzięki. Może ktoś w takim razie zna inny serwis. W Canonie powiedzieli mi ze serwis pogwarancyjny zapewnia im Fototronik. Czy ktoś zna tą firmę może, albo inne rozwiązanie tego problemu.

Swoją drogą nóż się otwiera w kieszeni kiedy myślę ile to wszystko kosztowało i jaki poziom usług oferuje nam Canon przez ten serwis.

Plodz1

W Niemczech można ale podobno nie wysyłają sprzętu za granicę. Wogóle to da się wykalibrować, tylko moje doświadczenia z serwisem przy ul. Żytniej z 30D i 5D pokazują że w żadnym wypadku nie należy im dawać tego zrobić bo robią źle i traci się tylko czas i nerwy. Na koniec może dojść nawet do sytuacji w której po kalibracji będzie jeszcze gorzej niż przed, a tobie powiedzą że wg nich jest idealnie i już nic nie będą ruszać. Ja tak miałem z 5D, na szczęście udało mi się zwrócić korpus do sklepu bo chyba do gablotki bym go wstawił zamiast robić zdjęcia.

Vitez
29-02-2008, 02:07
Proszę o opinię osób które miały kontakt z serwisem a najlepiej kalibrowały już sprzęt.

http://canon-board.info/showthread.php?t=30324

http://canon-board.info/announcement.php?f=19&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."