Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kalibrowanie 5D z 24-70L na Żytniej czy warto?

plodz1
    Guest

Domyślnie Kalibrowanie 5D z 24-70L na Żytniej czy warto?

Witam,
    mam mały problem z małym backfocusem przy 5D z obiektywem 24-70L i mam pytanie do Was czy warto próbować to skalibrować w serwisie na Żytniej?
    Czy nie. Słyszałem wiele niepochlebnych opinii i sie zastawiam czy ryzykować, że coś spaprać? Proszę o opinię osób które miały kontakt z serwisem a najlepiej kalibrowały już sprzęt.

Pozdrawiam i dzięki za odp
    Plodz1

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

skoro masz taki aparat to pewnie wiesz o czym mówisz. Ale jak myślę znasz również 3-4 watki o problemie serwisu i kalibracji różnego typu, zresztą jedni je maja (problemy z serwisem) inni nie.

Nikt za ciebie nie zdecyduje miusisz podjać tę walkę sam

pozdrawiam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plodz1 Zobacz posta
    Słyszałem wiele niepochlebnych opinii i sie zastawiam czy ryzykować, że coś spaprać? Proszę o opinię osób które miały kontakt z serwisem a najlepiej kalibrowały już sprzęt.
    Dobrze słyszałeś, wstrzymaj się do czasu wyjaśnienia sprawy. Do tego czasu proponuję samodzielnie upewnić się czy wina leży po stronie obiektywu czy aparatu np. przez sprawdzenie z innym egzemplarzem.

plodz1
    Guest

Domyślnie

Dzięki. Jutro wybieram się tam z innym tańszym sprzętem, popytam i ocenię. Na 30D ten problem widać wyraźnej - punkt ostrości przesuwa się dalej. A to jak myślę ze względu na większy crop x1.6.

A gdzie najbliżej można by się o taką korektę pokusić, i czy w ogóle ten backfous jest do wyregulowania? W Niemczech, ale da się to profesjonalnie i w 100 % poprawnie ustawić?

Pozdro
    Plodz1

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dobrze słyszałeś, wstrzymaj się do czasu wyjaśnienia sprawy. Do tego czasu proponuję samodzielnie upewnić się czy wina leży po stronie obiektywu czy aparatu np. przez sprawdzenie z innym egzemplarzem.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A gdzie najbliżej można by się o taką korektę pokusić, i czy w ogóle ten backfous jest do wyregulowania? W Niemczech, ale da się to profesjonalnie i w 100 % poprawnie ustawić?
    W Niemczech można ale podobno nie wysyłają sprzętu za granicę. Wogóle to da się wykalibrować, tylko moje doświadczenia z serwisem przy ul. Żytniej z 30D i 5D pokazują że w żadnym wypadku nie należy im dawać tego zrobić bo robią źle i traci się tylko czas i nerwy. Na koniec może dojść nawet do sytuacji w której po kalibracji będzie jeszcze gorzej niż przed, a tobie powiedzą że wg nich jest idealnie i już nic nie będą ruszać. Ja tak miałem z 5D, na szczęście udało mi się zwrócić korpus do sklepu bo chyba do gablotki bym go wstawił zamiast robić zdjęcia.

plodz1
    Guest

Domyślnie

Dzięki. Może ktoś w takim razie zna inny serwis. W Canonie powiedzieli mi ze serwis pogwarancyjny zapewnia im Fototronik. Czy ktoś zna tą firmę może, albo inne rozwiązanie tego problemu.

Swoją drogą nóż się otwiera w kieszeni kiedy myślę ile to wszystko kosztowało i jaki poziom usług oferuje nam Canon przez ten serwis.

Plodz1

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W Niemczech można ale podobno nie wysyłają sprzętu za granicę. Wogóle to da się wykalibrować, tylko moje doświadczenia z serwisem przy ul. Żytniej z 30D i 5D pokazują że w żadnym wypadku nie należy im dawać tego zrobić bo robią źle i traci się tylko czas i nerwy. Na koniec może dojść nawet do sytuacji w której po kalibracji będzie jeszcze gorzej niż przed, a tobie powiedzą że wg nich jest idealnie i już nic nie będą ruszać. Ja tak miałem z 5D, na szczęście udało mi się zwrócić korpus do sklepu bo chyba do gablotki bym go wstawił zamiast robić zdjęcia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Proszę o opinię osób które miały kontakt z serwisem a najlepiej kalibrowały już sprzęt.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30324

http://canon-board.info/announcement.php?f=19&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Uprawnienia umieszczania postów