Zobacz pełną wersję : Prosze o pomoc: Olympusa E410 czy Sony A100
piotr_nik
27-02-2008, 21:41
Witam Was wszystkich
mam nadzieje ze nie pogniewacie sie ze na forum Canona poruszam temat Olympusa i Sony
ale mam dylemat nad wyborem Olympusa E410 / E510 i Sony A100/A200
prosze Was o szczera pomoc.
a moze zainteresujecie mnie jakas swoja lustrzanka w granicach 2000
interesuja mnie glownie portrety i krajobrazy
dziekuje z gory
Zajrzyj na inne forum
http://forum.olympusclub.pl/
http://foto.recenzja.pl/Forum.html
http://www.cyberfoto.pl/#testy-i-poradniki
Mozemy Ci głównie pomóc przy canonach :)
piotr_nik
27-02-2008, 22:00
pisalem do innych for Olympusa i Sonego, chce miec opinie nawet osob postronnych. obie strony podtrzymuja swoje obiekty zainteresowac...
A jaka Ty masz obinie. Ktora puszka jest lepsza ?
jako osoba postronna mysle ze najlepszym wyborem bedzie C400D
Polecałbym Ci również Canona 400D.
Jeśli nie chcesz Canona, to weź Sony A200.
P.,
Z tych dwóch wziąłbym olympusa..
ale zastanowiłbym się nad canonem 400D z kitem na początek - na dzień dzisiejszy kosztuje około 1900 złotych z kitem - od pierwszego marca jest na niego caschback canona w wysokości 215 złotych - co przy 2000 pozwoli ci na zakup dodatkowego szkiełka 50/1.8 które na początek do portretów jest bardzo fajne.. kosztuje około 300 zł.. razem wyjdzie 2000. Na portrety będszie w sam raz - a 18-55 canona (kitowy) w zakresie 18-35 jest całkiem przyzwoity.. nie mówiąc już że w porówaniu z sonym to canon nie szumi prawie w wysokich czułościach a olympus ma wg mnie 2 wady - 4/3 i crop 2x
Więc z tych dwóch - tylko Canon ;)
Pozdrawiam
Artur
sylwester Samluk
27-02-2008, 23:00
Na Twoim miejscu wziąłbym Canona 400D sam miałem taki dylemat i praktycznie byłem już pewny, że kupie Olympusa 410, jednak po tym co zobaczyłem jak obchodzą się na forum z użytkownikami stwierdziłem, że nie che należeć do tamtej społeczności. Zgadzam się z kolegą, że w canonie kitowy obiektyw nie należy do najlepszych ale w zakresie 18-30 mm jest całkiem całkiem, oczywiście w Olympusie dostaniesz lepszą jakość zdjęć z kitowych obiektywów. jednak gdy kupisz nowe szkła twój d400 zamieni sięw maszynę tak jak mój. Jedno jeszcze jest pewne w Olympusie dostaniesz lepsze czyszczenie matrycy. Ja jednak wole oddać raz w roku aparat na czyszczenie zapłacić te 60 zł i mam to gdzieś. Na stronie Olympusa polecą C igłównie E510. Co nie kupisz będzie dobre jednak pamiętaj, że to Ty robisz zdjęcią nie aparat on zaś ma ci pomóc uwiecznić najpiękniesze chwile. Pójdź weź do ręki aparaty zrób zdjęcia wywołaj porównaj i kup to co jest Twoim zdaniem dobre.
pozdrawiam
witam wszystkich jestem tutaj nowy, mam ten sam problem co do wyboru aparaciku, dzis bylem patrzylem 400d i sie zasmucilem strasznie zle lezy w rece ;/;/
ps. arturs skad wiesz, ze od 1 marca jest cash back na ten model? gdzie pisza o tym wiecej?
pawel-foto
28-02-2008, 00:31
Z wymienionych weź Sony A200. A 100 bardzo szumi. Z Olympusem możesz mieć problem z optyką do Sony jest bardziej dostępna-a wiem coś na ten temat-mam jeszcze ich 11 z mocowaniem Sony/Minolta.
Kolekcjoner
28-02-2008, 00:32
witam wszystkich jestem tutaj nowy, mam ten sam problem co do wyboru aparaciku, dzis bylem patrzylem 400d i sie zasmucilem strasznie zle lezy w rece ;/;/
ps. arturs skad wiesz, ze od 1 marca jest cash back na ten model? gdzie pisza o tym wiecej?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30672
Lada moment będzie oficjalne info.
KarolinaCagowska
28-02-2008, 00:59
swego czasu również byłam w dylemacie pomiędzy olympusem E-410/E-510 a Canonem 400D. wybrałam Canona i nie żałuję. przede wszystkim znacznie lepiej leży mi w dłoni, jest dla mnie wygodniejszy, ale oczywiście nie tylko to zadecydowało o moim wyborze. dużo czytałam na temat tych dwóch modeli, pytałam też wśród znajomych posiadających zarówno Canona jak i Olympusa. Zdecydowałam że lepszą inwestycją bedzie Canon :) radziłabym dobrze obmacać :D każdy z aparatów, wczytać się i samemu podjąć decyzję, im więcej opinii inych tym większy masz mętlik w głowie, bo każdy lubi bo co innego :) życze powodzenia :)
hmm szkoda, ze cb jest na samo body wiec przy zakupie body+kit to lipa;/;/ ale dzieki za info
a co do wyboru aparatu idz do sklepu i dokladnie pomacaj go, zobacz jak lezy w dloni itp, na forum moga doradzic pod wzgledem obiektwywow, specyfikacji aparatu ktory lepszy itp ale kazdemu one inaczej beda lezec w lapce, ja tez bylem zdecydowany na 400d ale przy pojsciu do sklepu czar troche prysl z racji hmmm wielkosci;/;/;/ mam dosc mala dlon a pomimo tego dziwnie mi sie trzymalo canona( maly palec calkowicie pod aparatem wisial ) ale nic jeszcze straconego ;)
CzłowiekZ
28-02-2008, 09:41
praktycznie byłem już pewny, że kupie Olympusa 410, jednak po tym co zobaczyłem jak obchodzą się na forum z użytkownikami stwierdziłem, że nie che należeć do tamtej społeczności.
Możesz rozwinąć :lol: Nie kupiłeś przedmiotu bo na jakimś forum ktoś jakoś się obchodzi z użytkownikami?
Jedno jeszcze jest pewne w Olympusie dostaniesz lepsze czyszczenie matrycy. Ja jednak wole oddać raz w roku aparat na czyszczenie zapłacić te 60 zł i mam to gdzieś.
Wolisz zapłacić i wysyłać do serwisu niż mieć to na stałe w aparacie? A jak będziesz musiał wysyłać 3 razy w rok a nie raz? To już miesiąc bez aparatu i portfel dużo lżejszy.
Z Olympusem możesz mieć problem z optyką do Sony jest bardziej dostępna-a wiem coś na ten temat-mam jeszcze ich 11 z mocowaniem Sony/Minolta.
Jaki problem? Wszystko jest dostępne od ręki wyraźnie widać że nie znasz systemu i powtarzasz zasłyszane dyrdymały. Sony ma najdroższe obiektywy ze wszystkich systemów. A to że masz 11 obiektywów nic nie oznacza :lol: Widzisz ja ma 3 obiektywy i robię nimi wszystko co chcę. Przeglądając Twoją galerię zrobiłbym takie same ujęcia moimi 3 obiektywami.
Zdecydowałam że lepszą inwestycją bedzie Canon :)
Może się czepiam, ale najtańszy entrylevel z kitem nie jest żadną inwestycją ;-) Zresztą jeżeli to jest Twoje hobby to nie można mówić że jest to inwestycja.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inwestycja
KarolinaCagowska
28-02-2008, 13:02
inwestycją w cudzysłowie proszę Pana :D inwestycją w mój rozwój a nie w zarabianie. hobby chyba też prowadzi do rozwoju czyż nie?
mowisz ze 400d strasznei lezy w rece a bawiles olympusem? przeciez on jest jeszcze mniejszy.kiedys mialem podobny dylemat tylko zamiast sony byl nikon, chodzilem, czytalem, macalem i wybralem 400d.tak czy siak jak chcesz sie glebiej pobawic to czeka cie wymiana kita czy to bedzie olympus czy canon, ale na poczatek troszke pobawisz i zobaczysz czego potrzebujesz.ja pobawilem i doroslem do nastepnej zmiany tzn. pozbawilem moj aparat jednego zera :)
gabrielr24
29-02-2008, 14:43
Weź 20D i po problemie.