PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?

deente
24-02-2008, 12:13
Witam. Mam pytanie dotyczące prezętowanych poniżej zdjęć...mianowicie jakie oświetlenie oraz inny osprzęt będzie potrzebny do wykonania takiego efektu?Mało światla+czerń...Czy wystarczy żarówka 68Ws + softbox (50X70) + czane tło?

Nie mialem jeszcze doczynienia z fotografią studyjną więc prosze o pomoc i wyrozumiałość...

corass
24-02-2008, 14:07
specem nie jestem, ale do tego co pisałeś dorzuciłbym blende i wycięcie postaci i wklejenie do PS'a na czarne dło.

robgr85
24-02-2008, 16:54
też specem nie jestem, ale tu wydaje mi się że:

- w pierwszym spory softbox z lewej lekko z góry, + coś odblaskowego/białego przed fotelem płasko na ziemi aby dodać lekki kontur do fotela +lekkie światło bezpośrednio z góry na włosy modela.

- drugie chyba softbox nad modelem + coś odblaskowego/białego po prawej stronie w celu dodania lekkiego konturu fotela + światło punktowe za fotelem na tło.

Pozdrawiam,

deente
24-02-2008, 17:52
Głównie chodzi mi o porade w kwestii lampy...68Ws wystarczy?

schabu
24-02-2008, 18:32
na upartego tak

robgr85
24-02-2008, 19:02

powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...

tynka861
03-03-2008, 00:17
powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...

nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso :) niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...

taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac :) ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...

robgr85
03-03-2008, 00:29
nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso :) niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...

taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac :) ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...

dlatego dobrze jest mieć zapas mocy. Myślę że jeśli kolega potrzebuje zdjęć na potrzeby web'a lub małą odbitkę to sobie poradzi z lekkimi szumami...

pawel-foto
03-03-2008, 01:38

Nie wystarczy. Jak się uprzesz to zrobisz ale coś "prawie". A prawie robi różnicę.
Potrzebne 2-3 lampy studyjne, 2 softboxy z kratką , jedena czasza raczej też z kratką ale tą "rzadszą" i ew. jakieś blendy odbijające i zasłaniające.
Żarówki błyskowej nie nakierujesz odpowiednio. No i jedno źródło światła to mało.

allgsm
03-03-2008, 21:37
Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?

robgr85
03-03-2008, 21:40
Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?

a co to za różnica?

allgsm
05-03-2008, 20:25
Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)

pawel-foto
05-03-2008, 22:01
Nie chodzi o rodzaj światła ale o rozstawienie lamp.

allgsm
05-03-2008, 22:55
Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ? :confused:

Soul_Man
06-03-2008, 12:21
Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ? :confused:

Różnicę zobaczysz przy pierwszym rachunku za prąd ;-)

allgsm
06-03-2008, 12:38
Tylko w rachunku ? Zamowilem sobie wlasnie oswietlenie stale, ale chyba dokupie jeszcze zarowki blyskowe. ;-)

robgr85
07-03-2008, 20:37
Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)

teoretycznie taki sam efekt można uzyskać niezależnie od typu zastosowanego oświetlenia.

Przy stałym widzisz dodatkowo jak się cienie rozkładają bez robienie próbnych fotek. Ja bym pozostał przy błyskowym.

allgsm
07-03-2008, 22:21
Hmm, zobaczymy ,sprzet przyszedl odpale w weekend i zobaczymy co z tego bedzie ;-) :lol:

sadek
08-03-2008, 20:19
Różnicy - stałe, czy błyskowe rzeczywiście nie ma, tylko tak na prawdę trudno jest dostarczyć aż tyle mocy światła stałego, żeby się modelowi oczy nie wytopiły... :)

Sprawa z profesjonalnymi lampami studyjnymi wygląda tak, że posiadają one żarówkę modelującą i palnik. Moc światła modelującego przeważnie mozna regulować proporcjonalnie do błysku, który się w odpowiednim momencie wyzwoli, a co za tym idzie - dużo łatwiej ustawia się światło, bo widać efekt od razu, na modelu.

Ja w warunkach domowych zorganizowałem sobie "nibystudio", w którym używam parasolek rozpraszających, świetlówek 5500K (jako źródeł światla stałego) oraz dwóch Speedlight'ów (jak w podpisie), odpalanych radiowo.

Problem jest, jak trzeba uzyskać więcej kontrastowego i zarazem kierunkowego światła. Widziałem wczesniej jakiś wątek z propozycją zrobienia plastra miodu na lampę błyskową przy uzyciu słomek do napojów i taśmy klejącej, ale jeszcze tego nie przećwiczyłem.

Takiego zdjęcia, jak w przykładzei nie uda Ci się doświtlić tylko jedną lampą, bo widać tam przynajmniej dwa źródła światła - na modela i na czarne (w każdym bądź razie ciemne) tło, w celu jeg rozjasnienie za modelem. Można czywiście dodać jeszcze jakieś światło kontrowe - tak jak ktoś pisał wcześniej - na plecy i głowę modela.

MaciekH
14-03-2008, 14:46
Takiego zdjęcia, jak w przykładzei nie uda Ci się doświtlić tylko jedną lampą, bo widać tam przynajmniej dwa źródła światła - na modela i na czarne (w każdym bądź razie ciemne) tło, w celu jeg rozjasnienie za modelem. Można czywiście dodać jeszcze jakieś światło kontrowe - tak jak ktoś pisał wcześniej - na plecy i głowę modela.

Wydaje mi się (ale być może że tylko MI się WYDAJE) że jeden softbox z plastrem miodu ustawiony bardzo od góry załatwiłby sprawe - "punktowe" swiatlo zarówno na modela jak i na ciemne (szare) tło + ewentualnie blenda (odbicie na fotelu na pierwszym zdjeciu)...