Zobacz pełną wersję : Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?
Witam. Mam pytanie dotyczące prezętowanych poniżej zdjęć...mianowicie jakie oświetlenie oraz inny osprzęt będzie potrzebny do wykonania takiego efektu?Mało światla+czerń...Czy wystarczy żarówka 68Ws + softbox (50X70) + czane tło?
Nie mialem jeszcze doczynienia z fotografią studyjną więc prosze o pomoc i wyrozumiałość...
specem nie jestem, ale do tego co pisałeś dorzuciłbym blende i wycięcie postaci i wklejenie do PS'a na czarne dło.
też specem nie jestem, ale tu wydaje mi się że:
- w pierwszym spory softbox z lewej lekko z góry, + coś odblaskowego/białego przed fotelem płasko na ziemi aby dodać lekki kontur do fotela +lekkie światło bezpośrednio z góry na włosy modela.
- drugie chyba softbox nad modelem + coś odblaskowego/białego po prawej stronie w celu dodania lekkiego konturu fotela + światło punktowe za fotelem na tło.
Pozdrawiam,
Głównie chodzi mi o porade w kwestii lampy...68Ws wystarczy?
powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...
tynka861
03-03-2008, 00:17
powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...
nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso :) niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...
taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac :) ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...
nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso :) niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...
taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac :) ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...
dlatego dobrze jest mieć zapas mocy. Myślę że jeśli kolega potrzebuje zdjęć na potrzeby web'a lub małą odbitkę to sobie poradzi z lekkimi szumami...
pawel-foto
03-03-2008, 01:38
Nie wystarczy. Jak się uprzesz to zrobisz ale coś "prawie". A prawie robi różnicę.
Potrzebne 2-3 lampy studyjne, 2 softboxy z kratką , jedena czasza raczej też z kratką ale tą "rzadszą" i ew. jakieś blendy odbijające i zasłaniające.
Żarówki błyskowej nie nakierujesz odpowiednio. No i jedno źródło światła to mało.
Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
a co to za różnica?
Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)
pawel-foto
05-03-2008, 22:01
Nie chodzi o rodzaj światła ale o rozstawienie lamp.
Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ? :confused:
Soul_Man
06-03-2008, 12:21
Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ? :confused:
Różnicę zobaczysz przy pierwszym rachunku za prąd ;-)
Tylko w rachunku ? Zamowilem sobie wlasnie oswietlenie stale, ale chyba dokupie jeszcze zarowki blyskowe. ;-)
Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)
teoretycznie taki sam efekt można uzyskać niezależnie od typu zastosowanego oświetlenia.
Przy stałym widzisz dodatkowo jak się cienie rozkładają bez robienie próbnych fotek. Ja bym pozostał przy błyskowym.
Hmm, zobaczymy ,sprzet przyszedl odpale w weekend i zobaczymy co z tego bedzie ;-) :lol:
Różnicy - stałe, czy błyskowe rzeczywiście nie ma, tylko tak na prawdę trudno jest dostarczyć aż tyle mocy światła stałego, żeby się modelowi oczy nie wytopiły... :)
Sprawa z profesjonalnymi lampami studyjnymi wygląda tak, że posiadają one żarówkę modelującą i palnik. Moc światła modelującego przeważnie mozna regulować proporcjonalnie do błysku, który się w odpowiednim momencie wyzwoli, a co za tym idzie - dużo łatwiej ustawia się światło, bo widać efekt od razu, na modelu.
Ja w warunkach domowych zorganizowałem sobie "nibystudio", w którym używam parasolek rozpraszających, świetlówek 5500K (jako źródeł światla stałego) oraz dwóch Speedlight'ów (jak w podpisie), odpalanych radiowo.
Problem jest, jak trzeba uzyskać więcej kontrastowego i zarazem kierunkowego światła. Widziałem wczesniej jakiś wątek z propozycją zrobienia plastra miodu na lampę błyskową przy uzyciu słomek do napojów i taśmy klejącej, ale jeszcze tego nie przećwiczyłem.
Takiego zdjęcia, jak w przykładzei nie uda Ci się doświtlić tylko jedną lampą, bo widać tam przynajmniej dwa źródła światła - na modela i na czarne (w każdym bądź razie ciemne) tło, w celu jeg rozjasnienie za modelem. Można czywiście dodać jeszcze jakieś światło kontrowe - tak jak ktoś pisał wcześniej - na plecy i głowę modela.
Takiego zdjęcia, jak w przykładzei nie uda Ci się doświtlić tylko jedną lampą, bo widać tam przynajmniej dwa źródła światła - na modela i na czarne (w każdym bądź razie ciemne) tło, w celu jeg rozjasnienie za modelem. Można czywiście dodać jeszcze jakieś światło kontrowe - tak jak ktoś pisał wcześniej - na plecy i głowę modela.
Wydaje mi się (ale być może że tylko MI się WYDAJE) że jeden softbox z plastrem miodu ustawiony bardzo od góry załatwiłby sprawe - "punktowe" swiatlo zarówno na modela jak i na ciemne (szare) tło + ewentualnie blenda (odbicie na fotelu na pierwszym zdjeciu)...