Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?

Mieszany widok

Question Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?

Witam. Mam pytanie dotyczące prezętowanych poniżej zdjęć...mianowicie jakie oświetlenie oraz inny osprzęt będzie potrzebny do wykonania takiego efektu?Mało światla+czerń...Czy wystarczy żarówka 68Ws + softbox (50X70) + czane tło?

Nie mialem jeszcze doczynienia z fotografią studyjną więc prosze o pomoc i wyrozumiałość...

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

specem nie jestem, ale do tego co pisałeś dorzuciłbym blende i wycięcie postaci i wklejenie do PS'a na czarne dło.
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

też specem nie jestem, ale tu wydaje mi się że:

- w pierwszym spory softbox z lewej lekko z góry, + coś odblaskowego/białego przed fotelem płasko na ziemi aby dodać lekki kontur do fotela +lekkie światło bezpośrednio z góry na włosy modela.

- drugie chyba softbox nad modelem + coś odblaskowego/białego po prawej stronie w celu dodania lekkiego konturu fotela + światło punktowe za fotelem na tło.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Głównie chodzi mi o porade w kwestii lampy...68Ws wystarczy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deente Zobacz posta
    powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...

tynka861
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...
    nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...

taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...
    Ostatnio edytowane przez tynka861 ; 03-03-2008 o 00:19

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tynka861 Zobacz posta
    nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...

taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...
    dlatego dobrze jest mieć zapas mocy. Myślę że jeśli kolega potrzebuje zdjęć na potrzeby web'a lub małą odbitkę to sobie poradzi z lekkimi szumami...

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deente Zobacz posta
    Nie wystarczy. Jak się uprzesz to zrobisz ale coś "prawie". A prawie robi różnicę.
    Potrzebne 2-3 lampy studyjne, 2 softboxy z kratką , jedena czasza raczej też z kratką ale tą "rzadszą" i ew. jakieś blendy odbijające i zasłaniające.
    Żarówki błyskowej nie nakierujesz odpowiednio. No i jedno źródło światła to mało.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
    a co to za różnica?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów