Zobacz pełną wersję : Stabilizacja w 70-200 2,8 IS
wakeford
20-02-2008, 23:28
... mam pytanie co do stabilizacji w zoomie 70-200 2,8 IS, bo są jakby sprzeczne opinie co do jej działania. W instrukcji pisze, że do obiektów nieruchomych należy używać opcji 1. natomiast przy foceniu obiektów ruchomych należy przełaczyć na opcję nr. 2. Powszechnie panuje jednak opinia, że w położeniu 1 stabilizacja działa tylko w jednej płaszczyźnie, a w położeniu 2 w dwóch, czyli, że jest tu skuteczniejsza niż po przełączeniu na 1. Po krótkich eksperymentach stwierdzam jednak, że lekką przewagę w foceniu obiektów nieruchomych ma opcja nr. 1 (czyli tak jak w instrukcji), jak też stabilizacja ogólnie lepiej działa w poziomie niż w pionie, ale może w pionie mam mniej pewną rękę...
Powszechnie panuje jednak opinia, że w położeniu 1 stabilizacja działa tylko w jednej płaszczyźnie, a w położeniu 2 w dwóch, czyli, że jest tu skuteczniejsza niż po przełączeniu na 1.
Możesz tą powszechnie panującą opinię poprzeć jakimiś linkami do wypowiedzi?
Bo ja odnoszę nieco odmienne wrażenie :roll: .
wakeford
21-02-2008, 11:06
..może nie jest to aż tak powszechna opinia, ale wczoraj tak tłumaczył mi tą srawę jeden z posiadaczy owego 70-200 2,8 IS, który?, dla przyzwoitości, pominę milczeniem, z drugiej strony dziwne, że facet nie zauważył różnic...?
Dzięki - Vitez - za reakcję, na Ciebie zawsze można liczyć, POZDRAWIAM !!!
..może nie jest to aż tak powszechna opinia, ale wczoraj tak tłumaczył mi tą srawę jeden z posiadaczy owego 70-200 2,8 IS, który?, dla przyzwoitości, pominę milczeniem, z drugiej strony dziwne, że facet nie zauważył różnic...?
Aha... jeden znajomy posiadacz (posiadać nie zawsze znaczy być ekspertem) stworzył powszechnie panującą opinię.
Eh i po co takie wyolbrzymianie? :roll:
Podejrzewam że cos się temu znajomemu pomieszało po prostu. A poczytaj trochę postów o stabilizacji (wystarczy słowo 'stabilizacja' lub 'panoramowanie' wrzucić w wyszukiwarkę) i poznasz prawdziwszą powszechnie panującą opinię...
Bo jest dokładnie na odwrót niż piszesz.
paweleverest
22-02-2008, 11:06
W kazdym obiektywie canona posiadającym dwa tryby stabilizacji mechanizm jest następujący:
Tryb 1 - stabilizacja w poziomie i pionie ( zalecana do nieruchomych obiektów )
Tryb 2- stabilizacja do ruchomych obiektów podczas ich śledzenia ( dziła tylko w jednym kierunku - w prostopadłym do kierunku ruchu sledzenia - wykrywane jest to automatycznie ) Swoją droga ten tryb to dla mnie wielka sciema bo ruch reką w jedną strone zawsze sam stabilizuje drgania w kierunku poprzecznym . Wystarczy zrobić sobie test wyciągnąc reke z jakimś cięzarkiem i trzymac ją nieruchomo - drga jak cholera ( o ile nie nazywamy się Pudzianowski albo jakoś tak :) ) Teraz drugi test tym samym cięzarkiem zaczynamy ręką poruszać w poziomie - drgania same mijają pod wpływem siły odśrodkowej :)