Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Stabilizacja w 70-200 2,8 IS

Coś już napisał

Domyślnie Stabilizacja w 70-200 2,8 IS

... mam pytanie co do stabilizacji w zoomie 70-200 2,8 IS, bo są jakby sprzeczne opinie co do jej działania. W instrukcji pisze, że do obiektów nieruchomych należy używać opcji 1. natomiast przy foceniu obiektów ruchomych należy przełaczyć na opcję nr. 2. Powszechnie panuje jednak opinia, że w położeniu 1 stabilizacja działa tylko w jednej płaszczyźnie, a w położeniu 2 w dwóch, czyli, że jest tu skuteczniejsza niż po przełączeniu na 1. Po krótkich eksperymentach stwierdzam jednak, że lekką przewagę w foceniu obiektów nieruchomych ma opcja nr. 1 (czyli tak jak w instrukcji), jak też stabilizacja ogólnie lepiej działa w poziomie niż w pionie, ale może w pionie mam mniej pewną rękę...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Powszechnie panuje jednak opinia, że w położeniu 1 stabilizacja działa tylko w jednej płaszczyźnie, a w położeniu 2 w dwóch, czyli, że jest tu skuteczniejsza niż po przełączeniu na 1.
    Możesz tą powszechnie panującą opinię poprzeć jakimiś linkami do wypowiedzi?

Bo ja odnoszę nieco odmienne wrażenie .

Coś już napisał

Domyślnie

..może nie jest to aż tak powszechna opinia, ale wczoraj tak tłumaczył mi tą srawę jeden z posiadaczy owego 70-200 2,8 IS, który?, dla przyzwoitości, pominę milczeniem, z drugiej strony dziwne, że facet nie zauważył różnic...?
    Dzięki - Vitez - za reakcję, na Ciebie zawsze można liczyć, POZDRAWIAM !!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    ..może nie jest to aż tak powszechna opinia, ale wczoraj tak tłumaczył mi tą srawę jeden z posiadaczy owego 70-200 2,8 IS, który?, dla przyzwoitości, pominę milczeniem, z drugiej strony dziwne, że facet nie zauważył różnic...?
    Aha... jeden znajomy posiadacz (posiadać nie zawsze znaczy być ekspertem) stworzył powszechnie panującą opinię.
    Eh i po co takie wyolbrzymianie?

Podejrzewam że cos się temu znajomemu pomieszało po prostu. A poczytaj trochę postów o stabilizacji (wystarczy słowo 'stabilizacja' lub 'panoramowanie' wrzucić w wyszukiwarkę) i poznasz prawdziwszą powszechnie panującą opinię...
    Bo jest dokładnie na odwrót niż piszesz.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W kazdym obiektywie canona posiadającym dwa tryby stabilizacji mechanizm jest następujący:

Tryb 1 - stabilizacja w poziomie i pionie ( zalecana do nieruchomych obiektów )
    Tryb 2- stabilizacja do ruchomych obiektów podczas ich śledzenia ( dziła tylko w jednym kierunku - w prostopadłym do kierunku ruchu sledzenia - wykrywane jest to automatycznie ) Swoją droga ten tryb to dla mnie wielka sciema bo ruch reką w jedną strone zawsze sam stabilizuje drgania w kierunku poprzecznym . Wystarczy zrobić sobie test wyciągnąc reke z jakimś cięzarkiem i trzymac ją nieruchomo - drga jak cholera ( o ile nie nazywamy się Pudzianowski albo jakoś tak ) Teraz drugi test tym samym cięzarkiem zaczynamy ręką poruszać w poziomie - drgania same mijają pod wpływem siły odśrodkowej

Uprawnienia umieszczania postów