Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 300D druga kurtyna/nowy soft?

midget
19-02-2008, 01:13
Przede wszystkim witam, bo jes to moja pierwsza wizyta tutaj. Trochę już przejrzałem i- szczerze mówiąc- już mi się literki przed oczami plączą a mózg analizuje co 15 słowo. Jakiś czas temu, kuszony przez fotki innych, postanowiłem spróbować popstrykać krople. I nawet nawet, biorąc pod uwagę, że miałem tylko KITa, jakąś starą ruską lampę, warunki w ciemnym domowym kącie i mniejsze niż małe umiejętności. Już wtedy miałem zainstalowanego Wasię i z tego co pamiętam- do wczoraj byłem o tym mocno przekonany- synchronizacja lmapy na 2 kurtynę działała. Jak inaczej mógłym strzlić tą fotkę z czasem (jak sie nie mylę) 1/40? Sam wtedy sie dziwiłem,że taki długi. Chciałęm to znowu powtórzyć i... kupa. Lampa pali tylko przy otwarciu migawki. Wyczytałem po setkach postów, że tak już jest. No, ale- kurcze- przecież wtedy (chyba) działało. możłiwe, żeby to był fuks. Od tamtej pory softa nie ruszałem. Przedwczoraj ponownie zmieniłęm tam i nazad i nic :-(
A moze ktoś mi podpowie, jak wrócić do focenia kropel bez 2 kurtyny?
Albo chociaż, gdzie- na pocieszenie- zdobyć Undutchables 0.2.3. Wszelkie linki, jakie znalazłęm prowadzą do nikąd.
Z góry dzięki. a to jest link do mojej kropli. http://photo.net/photodb/photo?photo_id=5613050 można też znaleźć drugą. Jeśli wciskanie zewnętrznych linków jest illegal, przepraszam.

Tomsarz
19-02-2008, 10:08
Nie wiem o co ci chodzi ale napiszę w skrócie.
Synchronizacja na 2 kurtynę nie ma nic wspólnego z czasem otwarcia migawki. Możesz robić fotki z masymalnie długim lub maksymalnie krótkim czasem i nie wpłyni to na synchronizację lampy.
1/40 s to znowu nie taki długi czas bo z lampą zrobisz zdjęcie z czasem 1,2,10,15 sekund też będzie dobrze. (pomijam kwestię stabilizacji aparatu).

Piszesz dalej że lampa pali tylko przy otwarciu migawki.
To przecież sam napisałeś innymi słowami że jest zsynchronizowana właśnie z 1 kurtyną, więc nic nie musisz robić by jak to napisałeś wrócić do focenia bez 2 kurtyny.

Tak dla wyjaśnienia
Żeby powrócić do focenia bez 2 kurtyny należy wyłączyć synchronizację z 2 kurtyną .Lampa automatycznie jest synchronizowana na otwarcie migawki.
Aby powrócić do synchronizacji z 2 kurtyną (na zamknięcie migawki) należy włączyć tę funkcję. Ot i cała filozowia

VANT
19-02-2008, 11:36
@Tomsarz
chyba nie zrozumiałes....synchro na druga kurtyne pozwala "zamrozić" (w pewnych granicach) obraz....i pewnie o to chcodzi autorowi.

laur
19-02-2008, 14:16
Ja jak miałem 300D to nawet z wgranym ruskim softem nie dało się uruchomić synchronizacji na druga kurtynę, nawet z zewnętrzna lampą. Zostały niedoróbki i albo poprostu nie dało się tego obejść, albo komuś sie nie chciało. Co do zamrożenia ruchu błyskiem, to można zawsze, niezależnie od użytej kurtyny, inny tylko może być efekt końcowy, z 1 kurtyną przykładowa kropla może być zamrożona na początku swego ruchu, potem zostanie zarejestrowana rozmazana smuga, z 2 kurtyną odwrotnie, będzie smuga zakończona kroplą.

dgcracker
19-02-2008, 14:21
O ile pamietam to 300D nawet z wgranym softem Wasi nie obslugiwal 2 kurtyny. Jedynym rozwiazaniem jest lapma z ta funkcja i wtedy wlaczasz druga kurtyne na lampie a nie w body.
Pozdrawiam,
D.C.

VomitroN
20-02-2008, 01:23
Mozecie wierzyc albo nie, ale wgranie Wasi spowodowalo u mnie pojawienie sie sporego FF, we wszystkich szklach jakie wtedy mialem. I trzeba bylo nakrecic sie sporo srubka zanim AF znow zadzialal jak nalezy.

Do dzis uzywam Wasi, ze wzgledu na kilka przydatnych funkcji ale druga kurtynka tez nie dziala.

nagor
20-02-2008, 19:09
druga kurtyna o ile mi wiadomo to nigdy nie działała w 300D
co do wasi to ja mamjakiegoś działającego linka i kilka wersji wasi wiec jak chcesz moge podesłac na e-maila coś.. a link to:

http://www.jjmb.nl/content/content.php?Name=wasia

Ps jest tam kilka wersji Wasi - jakktoś moze powiedziec która najlepsza będę wdzięczny.