Zobacz pełną wersję : Jak zdjac uszkodzony filtr UV?
Obiektyw
18-02-2008, 22:55
Wczoraj z wysokosci 60cm zrzucono na marmur moja trzydziestke z podpietym T17-50.
Caly szok zostal zamortyzowany przez Hoya HMC. Tylko leciutenkie odksztalcenie zabkow na krawedzi, zmatowienie farby i ukruszenie szkla filtra... niestety to wystarcza, zeby nie mozna bylo wykrecic filtra.
Propozycja hard: zbic do konca filtr, zeby obrecz stracila sztywnosc, ale jak usunac pierscien? Ciac delikatnie i wylamac nie niszczac do reszty gwintu w obiektywie?
Aparat i obiektyw dzialaja/ostrza bez zarzutu.
iktorn92
18-02-2008, 23:00
Proponuje sie przejść do jakiegoś malego serwisu w twojej okolicy powinni zrobić od reki za grosze. nie grzeb sam bo mozesz cos popsuć porysowac soczewki albo rozwalić caly gwint
sprobuj przeciac oprawke obcegami albo pilka. Hoya ma wzglednie niegrube oprawki i do tego z aluminium, wiec przy odrobinie wyczucia powinno dac sie zrobic.
jak przetniesz to sprobuj rozgiac i wyciagnac szklo, to powinno byc troche z gorki.
ja bym docelowo przecial w dwoch miejscach (tak o 5mm od siebie), wylamal krotki fragment wyciety, a reszte wyjal zaginajac do wewnatrz. Tamron ma niestety plastikowe mocowanie filtra i nie bardzo jest tu miejsce na zabawy w gwincie - trzeba wyjac przez zgiecie do wewnatrz i nie krecic (co pewnie i tak nie bardzo jest mozliwe)
Jeśli decydujesz się samodzielnie zdjąć ten filtr i nie jesteś przekonany co do możliwości przecięcia obręczy, to może spróbuj na filtr nałożyć opaskę taką, jaką w samochodach stosuje się do mocowania przewodów gumowych; da Ci to możliwość dokładnego dpoasowania kształtu i kontroli nacisku. Skoro deformacja jest niewielka, to powinno pójść
terminator
18-02-2008, 23:47
http://canon-board.info/showthread.php?t=30556
http://canon-board.info/showthread.php?t=30556
Ale tam każą spawać migomatem!! ;)
terminator
19-02-2008, 00:03
Chciałem tylko pokazać, że już kilka razy było na ten temat i jakich porad można się spodziewać. ;-)
Gdzieś powinny być na forum moje przygody z zaciętą UVką :) W skrócie: po wypróbowaniu sznurka, otwieracza do słoików (specjalnie kupiony!) i paru innych narzędzi skończyło się wizytą w serwisie, gdzie panowie poradzili sobie w 5min, sposobem mi bliżej nieznanym.
Kolekcjoner
19-02-2008, 01:57
Ale pomogło :mrgreen:.
Gdzieś powinny być na forum moje przygody z zaciętą UVką :) W skrócie: po wypróbowaniu sznurka, otwieracza do słoików (specjalnie kupiony!) i paru innych narzędzi skończyło się wizytą w serwisie, gdzie panowie poradzili sobie w 5min, sposobem mi bliżej nieznanym.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826 8)
Ale pomogło :mrgreen:.
Maska samościemniająca się, rękawice po łokcie, butla ArCO2, 100A i eLa w gumowanym imadle z elektrodą wpiętą w EF - niezłe klimaty :lol:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826 8)
Cola (+whisky z lodem!) albo zwykła setka, grafit, WD,kombinerki, lodówka (albo suszarka!), dwie deseczki, nóż, łyżeczka ew. siarczek molibdenu (?!) - nooooo, to wątek dla tych, którzy na konkretne pytanie chcieliby "sofort!" konkretnej odpowiedzi :lol:
Kolekcjoner
19-02-2008, 16:03
Maska samościemniająca się, rękawice po łokcie, butla ArCO2, 100A i eLa w gumowanym imadle z elektrodą wpiętą w EF - niezłe klimaty :lol:
Cola (+whisky z lodem!) albo zwykła setka, grafit, WD,kombinerki, lodówka (albo suszarka!), dwie deseczki, nóż, łyżeczka ew. siarczek molibdenu (?!) - nooooo, to wątek dla tych, którzy na konkretne pytanie chcieliby "sofort!" konkretnej odpowiedzi :lol:
No a mówią, że fotografia to lekkie hobby :lol:.
U mnie podobnie. Jak mi "upadł" 24-105 to wgięty filtr też się zaciął.
Żadne sposoby nie opmogły, oddałem na Żytnią w celem kosztorysu naprawy, nie zdecydowałem się na naprawę ale oddali ze zdjętym filtrem.