PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdjac uszkodzony filtr UV?

Obiektyw
18-02-2008, 22:55
Wczoraj z wysokosci 60cm zrzucono na marmur moja trzydziestke z podpietym T17-50.
Caly szok zostal zamortyzowany przez Hoya HMC. Tylko leciutenkie odksztalcenie zabkow na krawedzi, zmatowienie farby i ukruszenie szkla filtra... niestety to wystarcza, zeby nie mozna bylo wykrecic filtra.

Propozycja hard: zbic do konca filtr, zeby obrecz stracila sztywnosc, ale jak usunac pierscien? Ciac delikatnie i wylamac nie niszczac do reszty gwintu w obiektywie?

Aparat i obiektyw dzialaja/ostrza bez zarzutu.

iktorn92
18-02-2008, 23:00
Proponuje sie przejść do jakiegoś malego serwisu w twojej okolicy powinni zrobić od reki za grosze. nie grzeb sam bo mozesz cos popsuć porysowac soczewki albo rozwalić caly gwint

akustyk
18-02-2008, 23:02
sprobuj przeciac oprawke obcegami albo pilka. Hoya ma wzglednie niegrube oprawki i do tego z aluminium, wiec przy odrobinie wyczucia powinno dac sie zrobic.

jak przetniesz to sprobuj rozgiac i wyciagnac szklo, to powinno byc troche z gorki.

ja bym docelowo przecial w dwoch miejscach (tak o 5mm od siebie), wylamal krotki fragment wyciety, a reszte wyjal zaginajac do wewnatrz. Tamron ma niestety plastikowe mocowanie filtra i nie bardzo jest tu miejsce na zabawy w gwincie - trzeba wyjac przez zgiecie do wewnatrz i nie krecic (co pewnie i tak nie bardzo jest mozliwe)

mamiski
18-02-2008, 23:37
Jeśli decydujesz się samodzielnie zdjąć ten filtr i nie jesteś przekonany co do możliwości przecięcia obręczy, to może spróbuj na filtr nałożyć opaskę taką, jaką w samochodach stosuje się do mocowania przewodów gumowych; da Ci to możliwość dokładnego dpoasowania kształtu i kontroli nacisku. Skoro deformacja jest niewielka, to powinno pójść

terminator
18-02-2008, 23:47
http://canon-board.info/showthread.php?t=30556

Bahrd
18-02-2008, 23:53
http://canon-board.info/showthread.php?t=30556

Ale tam każą spawać migomatem!! ;)

terminator
19-02-2008, 00:03

Chciałem tylko pokazać, że już kilka razy było na ten temat i jakich porad można się spodziewać. ;-)

muflon
19-02-2008, 00:27
Gdzieś powinny być na forum moje przygody z zaciętą UVką :) W skrócie: po wypróbowaniu sznurka, otwieracza do słoików (specjalnie kupiony!) i paru innych narzędzi skończyło się wizytą w serwisie, gdzie panowie poradzili sobie w 5min, sposobem mi bliżej nieznanym.

Kolekcjoner
19-02-2008, 01:57

Ale pomogło :mrgreen:.

Gdzieś powinny być na forum moje przygody z zaciętą UVką :) W skrócie: po wypróbowaniu sznurka, otwieracza do słoików (specjalnie kupiony!) i paru innych narzędzi skończyło się wizytą w serwisie, gdzie panowie poradzili sobie w 5min, sposobem mi bliżej nieznanym.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826 8)

Bahrd
19-02-2008, 10:11
Ale pomogło :mrgreen:.

Maska samościemniająca się, rękawice po łokcie, butla ArCO2, 100A i eLa w gumowanym imadle z elektrodą wpiętą w EF - niezłe klimaty :lol:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826 8)
Cola (+whisky z lodem!) albo zwykła setka, grafit, WD,kombinerki, lodówka (albo suszarka!), dwie deseczki, nóż, łyżeczka ew. siarczek molibdenu (?!) - nooooo, to wątek dla tych, którzy na konkretne pytanie chcieliby "sofort!" konkretnej odpowiedzi :lol:

Kolekcjoner
19-02-2008, 16:03
Maska samościemniająca się, rękawice po łokcie, butla ArCO2, 100A i eLa w gumowanym imadle z elektrodą wpiętą w EF - niezłe klimaty :lol:

Cola (+whisky z lodem!) albo zwykła setka, grafit, WD,kombinerki, lodówka (albo suszarka!), dwie deseczki, nóż, łyżeczka ew. siarczek molibdenu (?!) - nooooo, to wątek dla tych, którzy na konkretne pytanie chcieliby "sofort!" konkretnej odpowiedzi :lol:

No a mówią, że fotografia to lekkie hobby :lol:.

Vitez
19-02-2008, 18:24

U mnie podobnie. Jak mi "upadł" 24-105 to wgięty filtr też się zaciął.
Żadne sposoby nie opmogły, oddałem na Żytnią w celem kosztorysu naprawy, nie zdecydowałem się na naprawę ale oddali ze zdjętym filtrem.