Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jak zdjac uszkodzony filtr UV?

Domyślnie Jak zdjac uszkodzony filtr UV?

Wczoraj z wysokosci 60cm zrzucono na marmur moja trzydziestke z podpietym T17-50.
    Caly szok zostal zamortyzowany przez Hoya HMC. Tylko leciutenkie odksztalcenie zabkow na krawedzi, zmatowienie farby i ukruszenie szkla filtra... niestety to wystarcza, zeby nie mozna bylo wykrecic filtra.

Propozycja hard: zbic do konca filtr, zeby obrecz stracila sztywnosc, ale jak usunac pierscien? Ciac delikatnie i wylamac nie niszczac do reszty gwintu w obiektywie?

Aparat i obiektyw dzialaja/ostrza bez zarzutu.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Proponuje sie przejść do jakiegoś malego serwisu w twojej okolicy powinni zrobić od reki za grosze. nie grzeb sam bo mozesz cos popsuć porysowac soczewki albo rozwalić caly gwint

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

sprobuj przeciac oprawke obcegami albo pilka. Hoya ma wzglednie niegrube oprawki i do tego z aluminium, wiec przy odrobinie wyczucia powinno dac sie zrobic.

jak przetniesz to sprobuj rozgiac i wyciagnac szklo, to powinno byc troche z gorki.

ja bym docelowo przecial w dwoch miejscach (tak o 5mm od siebie), wylamal krotki fragment wyciety, a reszte wyjal zaginajac do wewnatrz. Tamron ma niestety plastikowe mocowanie filtra i nie bardzo jest tu miejsce na zabawy w gwincie - trzeba wyjac przez zgiecie do wewnatrz i nie krecic (co pewnie i tak nie bardzo jest mozliwe)
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli decydujesz się samodzielnie zdjąć ten filtr i nie jesteś przekonany co do możliwości przecięcia obręczy, to może spróbuj na filtr nałożyć opaskę taką, jaką w samochodach stosuje się do mocowania przewodów gumowych; da Ci to możliwość dokładnego dpoasowania kształtu i kontroli nacisku. Skoro deformacja jest niewielka, to powinno pójść

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terminator Zobacz posta
    Ale tam każą spawać migomatem!!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Chciałem tylko pokazać, że już kilka razy było na ten temat i jakich porad można się spodziewać. ;-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Gdzieś powinny być na forum moje przygody z zaciętą UVką W skrócie: po wypróbowaniu sznurka, otwieracza do słoików (specjalnie kupiony!) i paru innych narzędzi skończyło się wizytą w serwisie, gdzie panowie poradzili sobie w 5min, sposobem mi bliżej nieznanym.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ale pomogło .

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Gdzieś powinny być na forum moje przygody z zaciętą UVką W skrócie: po wypróbowaniu sznurka, otwieracza do słoików (specjalnie kupiony!) i paru innych narzędzi skończyło się wizytą w serwisie, gdzie panowie poradzili sobie w 5min, sposobem mi bliżej nieznanym.
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9826 8)
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale pomogło .
    Maska samościemniająca się, rękawice po łokcie, butla ArCO2, 100A i eLa w gumowanym imadle z elektrodą wpiętą w EF - niezłe klimaty

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cola (+whisky z lodem!) albo zwykła setka, grafit, WD,kombinerki, lodówka (albo suszarka!), dwie deseczki, nóż, łyżeczka ew. siarczek molibdenu (?!) - nooooo, to wątek dla tych, którzy na konkretne pytanie chcieliby "sofort!" konkretnej odpowiedzi
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów