Zobacz pełną wersję : Płatność eKartą w USA z Polski
Witam,
czy ktoś z forumowiczów płacił w internetowych sklepach w USA ekartą mBanku? Chiałem zakupić lampe błyskową w sigma4less.com jednak w trakcie zakupów otrzymałem komunikat, że zanim wyślą będą chcieli zweryfikować kartę (chcą m. in. ksero karty - jak dla mnie trochę dziwne). Nie wiem, czy to jest do końca możliwe ponieważ karta jest wirtualna (nr karty i CVV im podałem). Wysłałem im już maila z podobnym zapytaniem i czekam na odpowiedź. Czy ktoś miał do czynienia z podobną operacją? trochę się obawiam, że ściągną pieniądze z karty a później będą robić problemy z wysyłką. Acha wysyłka do mojej kuzynki w Chicago. Lampę przywiezie znajoma.
z góry dzięki za pomoc
SdoubleU
13-02-2008, 17:14
Jeżeli mnie pamięć nie myli to BH też chcieli skan karty - trochę to dziwne ale albo wyślesz i kupisz albo nie wyślesz i nie dostaniesz towaru. Inna sprawa, że BH to znany i renomowany sklep nie wiem gdzie Ty kupiłeś jak to jakiś nie znany nikomu sklep internetowy to zastanowiłbym się poważnie przed wysłaniem im skanu karty.
A czy płaciłeś właśnie eKartą, czy normalną kartą kredytową?
SdoubleU
13-02-2008, 21:57
A czy płaciłeś właśnie eKartą, czy normalną kartą kredytową?
No kurcze nie pamiętam dokładnie ale chyba normalną kartą kredytową chociaż mam również i ekartę i na 100% nie mam pewności.
Ok, dzieki :) Jak do jutra nie wyjaśnię sytuacji to spróbuję odwołać zamówienie i kupie na ebayu - paypal działa mi bez problemów
dgcracker
13-02-2008, 23:36
Witam,
ja gdzies 1,5 miesiaca temu placilem ekarta (z mbanku) w bhphotovideo.com
Nie bylo najmniejszych problemow, nie musialem wysylac skanow karty ani nic takiego. Wklepalem numer, date waznosci i wszystko. Paczka dotarla. Nie wiem czy to ma znaczenie ale adres odbiorcy paczki byl w USA.
Pozdrawiam,
D.C.
oni ci nie odpowiedza na to zapytanie (przerobilem z b&h). zlewaja takie zapytanie. jest to troche dziwne, ale niestety trzeba sie z tym pogodzic. z ekarta nie ma problemu w ogole, bo przeciez zaraz ja rozladujesz, wiec ci nie skasuja. ja do b&h wysylalem foto karty kredytowej.
dgcracker: ja również wysyłam na adres w USA.
Wysłałem im skan karty, odpowiedzieli, że dziękują ale mają problem z datą ważności karty (że niby się nie zgadza) i nie mogą jej "przetworzyć", czyli chyba ściągnąć z niej kasy. Chyba dam sobie spokój. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Kupiłe tą kartę specjalnie w tym celu a wygląda na to, że za dużo czasu tracę na wyjaśnienie sytuacji i nie zdąże zamówić lampy przed wylotem znajomej. W każdym bądź razie dzięki serdeczene za pomoc Panowie
dixi2006
15-02-2008, 22:24
Nie wszystkie sklepy (nie tylko USA) potrafią (nie wiem czy to właściwe słowo) obsłużyć e-kartę. Dostaję czasem od nich informację,że mają u siebie komunikat ,że..." decline", i...nie ma sensu wysyłać skanów karty, czy informacji,że jest to specjalna karta do zakupów przez Internet (MOTO card). To nie skutkuje. Lepiej od razu wysłać numer innej (zwykłej karty), pamietając jednak(dla bezpieczeństwa naszego konta bankowego),aby nie wysyłać numeru w postaci grupy cyfr, lecz np.skan, lub cyfry podane słownie :wink:
Niestety znów potrzebuję pomocy :( kupiłem przedmiot na ebayu, ale okazało się, że będę musiał dopłacić sprzedającemu 7$ za szybszą przesyłkę w przeciwnym wypadku paczka nie zdąży dojśc przed wylotem znajomej :/ niestety nie mogę tego zrealizować przez stronę paypala. Kupiłem już i zapłaciłem za kilka przdmiotów a przy tej wysyłce się nie da. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Czy ktoś może wie jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc bo strasznie goni mnie czas :)
Dobra udało się :) błedem było to, że jako tytuł wysyłki pieniędzy podawałem 'Przedmiot z aukcji eBay' natomiast trzeba było wybrać np. 'Usługi/Inne'. Ufff...
A jak już do kogoś w USA wysyłacie to co później? Tzn ktoś ten sprzęt przywozi czy znajomy robi wam wysyłkę do Polski np Polamerem?
Ja w tym wypadku mam kogoś kto mi to przywiezie. Wysyłka raczej wiąże się z bardzo dużym ryzykiem zapłacenia cła. Chciałbym się jeszcze podzielić jednym doświadczeniem a mianowicie tym, że gdy chcemy kupić coś nowego na ebay-u to w 98% jest to zakup w sklepie internetowym a to niestety wyklucza płatność z Polski - karta kredytowa musi być z USA.
Chciałbym jeszcze spytać, czy ktoś się orientuje jak jest z cłem w przypadku gdy przysłany z USA towar jest używany?
SdoubleU
21-02-2008, 23:00
Za używany towar liczą tak samo jak za nowy trzeba im dostarczyć wydruk ze strony aukcji lub pypal w celu ustalenia wartości przedmiotu. A co do płatności kartą do Stanów to za pośrednictwem paypal nie mam najmniejszych problemów. Raz zdażył mi się sprzedawca, który zarzyczył sobie przelew do Hongkongu i mBnak też sobie poradził.
ta. tylko np. bhphotovideo nie przyjmuje paypala z europy
ta. tylko np. bhphotovideo nie przyjmuje paypala z europy
No właśnie o tym mówiłem. Na ebayu można płacić paypalem, ale najczęściej w przypadku rzeczy używanych, bo sprzedający nie blokują takiej możliwości. Rzeczy nowe na ebayu w 95% przypadków możemy kupić tylko w (ebay-owych) sklepach internetowych a oni wykluczają użytkowników paypala spoza USA.
W sklepach internetowych (że tak je nazwę normalnych, czyli na ich stronach www) także nie akceptują kart kredytowych spoza USA. Wygląda na to, że jest to nielegalne dla nich.
Tyle wiem po weekendowych zakupach w Stanach. Może ktoś ma inne doświadczenia.
A swoją drogą szkoda, że używany sprzęt też chcą clić :( w sumie zrozumiałe w przypadku droższych rzeczy lub w większych ilościach (np. samochody, albo duża ilość jakiegoś towaru), ale gdy ktoś sprowadza sobie powiedzmy 1 obiektyw nie powinno być takich ceregieli.
Życzę powodzenia w kupowaniu! Pozdro
SdoubleU
23-02-2008, 15:10
No ale pisałem wcześniej że płaciłem w bhphotovideo kartą i się udało co prawda nie pamiętam czy to była ekarta czy normalna wypukła ale transakcja została wykonana.
Witam,
czy ktoś z forumowiczów płacił w internetowych sklepach w USA ekartą mBanku? Chiałem zakupić lampe błyskową w sigma4less.com jednak w trakcie zakupów otrzymałem komunikat, że zanim wyślą będą chcieli zweryfikować kartę (chcą m. in. ksero karty - jak dla mnie trochę dziwne). Nie wiem, czy to jest do końca możliwe ponieważ karta jest wirtualna (nr karty i CVV im podałem). Wysłałem im już maila z podobnym zapytaniem i czekam na odpowiedź. Czy ktoś miał do czynienia z podobną operacją? trochę się obawiam, że ściągną pieniądze z karty a później będą robić problemy z wysyłką. Acha wysyłka do mojej kuzynki w Chicago. Lampę przywiezie znajoma.
z góry dzięki za pomoc
Polecam PKO Inteligo, działa chyba wszędzie nawet w Japonii, bez problemów.
Pozdrowienia, swnw.
to nie chodzi o to, czy dziala czy nie, bo wszystkie dzialaja. tylko do usa trzeba doslac jeszcze skan karty. o to sie rozchodzi
A może mi ktoś powiedziec bo w tej kwesti jestem zielony i nigdy taką eKarta nie placilem. Za taki zakup "przelew" kasy do bhphoto pobierana jest jakas prowizja? I jak juz kupuje podaje odbiorce w usa i mu przesylka przychodzi normalnie?
Chce kupic sprzet w BHphoto i zamowic wysylke do Chicago.. będzie wtedy podatek naliczony 8.75%??
A może mi ktoś powiedziec bo w tej kwesti jestem zielony i nigdy taką eKarta nie placilem. Za taki zakup "przelew" kasy do bhphoto pobierana jest jakas prowizja? I jak juz kupuje podaje odbiorce w usa i mu przesylka przychodzi normalnie?
Chce kupic sprzet w BHphoto i zamowic wysylke do Chicago.. będzie wtedy podatek naliczony 8.75%??
nie ma prowizji
przychodzi normalnie i sledzisz przesylke online
do chicago nie ma takiego podatku. przynajmniej nie tak duzy. ten jest tylko do NY.
Dzieki za pomoc :) zamawiam wiec eKarte :)