Zobacz pełną wersję : 400d czy 40d
wojtek_j
11-02-2008, 16:56
Mam pytanie bo już sporo czytałem o 40d i nadal nie wiem jednej rzeczy a mianowicie mam 400d i zastanawiam się czy warto jest go sprzedać i kupić 40d.Czy aż taka różnica jest między tymi aparatami co do jakości zdjęć?Warto dopłacać te 1500 zł by mieć 40d?Nie zajmuje sie profesjonalnie fotografią.Jest to raczej moje hobby.
żle nazwałem post powinNO być CZY WARTO ZAMIENIĆ 400D NA 40D
Ernest_DLRS
11-02-2008, 17:01
Nie zajmuje sie profesjonalnie fotografią.Jest to raczej moje hobby.
Raczej nie warto, chyba że masz aspiracje na wyższą półkę w przyszłości.
co do jakości zdjęć?
a w czymże ta jakość ma być lepsza?
To lepsze narzędzie i tyle. To co z nim zrobisz, jak go użyjesz, to już twoja sprawa.
wojtek_j
11-02-2008, 17:12
co do jakości zdjęć?
a w czymże ta jakość ma być lepsza?
To lepsze narzędzie i tyle. To co z nim zrobisz, jak go użyjesz, to już twoja sprawa.
w sumie racja żle napisałem bo to nie puszka robi zdjęcia masz rację nie zastanowiłem się.
jesli chcesz zmienic "bo jest lepszy" to nie warto.. jesli natomiast z jakiegos powodu (af, fp/s, ergonomia itp.) 400d nie spelnia twoich oczekiwan to tak..
mnie np. irytowala w 350d wspolpraca z jasnymi szklami (dupiaty af) i brakowali mi szybkostrzelnosci -> zmienilem na 40d.. jesli masz podobne odczucia -> zmieniaj.. jesli nie to INHO szkoda kasy :-)
wojtek_j
11-02-2008, 17:29
Tak chyba zdecydowałem że szkoda zmieniać.Ale dzięki za odpowiedzi.Moze zmienie na 450d zawsze to nowy aparat,gwarancja a i nie tak dużo bym dopłacił.
może inaczej, jeżeli masz te 1500PLN śmiało zainwestuj w 40D, zupełnie inna kultura pracy niż przy plastikowym 400D czy 450D.
Nie będziesz żałował.
m
Mam pytanie bo już sporo czytałem o 40d i nadal nie wiem jednej rzeczy a mianowicie mam 400d i zastanawiam się czy warto jest go sprzedać i kupić 40d.Czy aż taka różnica jest między tymi aparatami co do jakości zdjęć?Warto dopłacać te 1500 zł by mieć 40d?Nie zajmuje sie profesjonalnie fotografią.Jest to raczej moje hobby.
żle nazwałem post powinNO być CZY WARTO ZAMIENIĆ 400D NA 40D
Jeżeli jest coś czego Ci brakowało - zamień, jeśli nie - nie zamieniaj. Mnie brakowało sporo rzeczy, chociażby gniazda na lampy zewnętrzne, miniRAWy, ISO w mniejszych kroczkach i chyba najważniejsze - wizjer. Następną turę mogę wymienić tych rzeczy, o których nie wiedziałem przed przesiadką, a bez których trudniej by się teraz żyło ;-)
Powiem, że moja dawka odrzutów zmalała do kilku procent. Teraz są to odrzuty NIE Z WINY sprzętu tylko operatora bądź obiektu. Dawniej aparat się potrafił mylić.
Natomiast jak nie masz co zrobić z kasą, to kup sobie dobry obiektyw czy lampę... :-)
Na 450D też nie zmieniaj. Poczekaj lepiej na 50D/500D, pewnie będzie bardziej z sensem, a i unowocześniej będzie więcej.
Chyba masz za dużo kasy :-)
Nie lepiej kupić lepsze szkło, statyw?
W sumie szkła masz, nie jest źle 17-50/2.8 i 50/1.4 wiec zamiana była by ok, napewno inna kultura pracy, kółko i pare innych ciekawości..Możesz zamienic a poźniej parę innych szkieł i bedzie ok.. pozostaje tylko pytanie czy tak naprawdę tego potrzebujesz, może idz do sklepu lub pogadaj z kimś kto ma 40D i pomacaj, wtedy może będzie łatwiej podjąc decyzję..
Zależy co dalej Zamierzasz robic, bo u mnie to też hobby, tak niepozornie się zaczeło, a teraz już mi chorobe psychiczna wmawiają bo tyle kasy wydawac na aparat, na obiektyw i te ciagłe kalkulatory ile to lodówek i pralek i innego typu sprzętu... no cóż dla każdego coś miłego a każdy orze jak może..
miałem 400d i mam 40d
Zmieniłem tylko dla tego ze wymiana oprócz grypa i obiektywu kit kosztowała mnie 300zł
za 1500 bym nie zmieniał no chyba ze pasjonujesz się makro albo sportem.
W pierwszym przypadku LV się przydaje a w drugim 6 klatek i jeszcze lepszy AF ( choć 400d ma już bdb).
moim zadaniem nie warto dla amatora i kogoś kto nie zarabia na fotografii - lepiej jedź na jakąś wycieczkę
wojtek_j
11-02-2008, 18:59
Na 450D też nie zmieniaj. Poczekaj lepiej na 50D/500D, pewnie będzie bardziej z sensem, a i unowocześniej będzie więcej.
Chyba masz za dużo kasy :-)
Nie lepiej kupić lepsze szkło, statyw?
Nie o to chodzi że mam za dużo kasy a o to samo co zrobiłem z canonem 350d a mianowicie sprzedałem ( aparat był już bez gwarancji ) 350d i dorzuciłem 200 zł i miałem nowy aparat i tak samo chcę zrobić z 400d.Aparat jest po gwarancji i dlaczego mam nie zmieniać skoro po małej dopłacie mogę mieć nowy?Jak bym chciał taką operację zrobić póżniej to stracił bym więcej.A zawsze lepiej mieć coś nowszego i lepszego.Jak na razie szkła takie co potrzebuję to mam a statyw też posiadam.
Ernest_DLRS
11-02-2008, 20:00
Nie o to chodzi że mam za dużo kasy a o to samo co zrobiłem z canonem 350d a mianowicie sprzedałem ( aparat był już bez gwarancji ) 350d i dorzuciłem 200 zł i miałem nowy aparat i tak samo chcę zrobić z 400d.Aparat jest po gwarancji i dlaczego mam nie zmieniać skoro po małej dopłacie mogę mieć nowy?Jak bym chciał taką operację zrobić póżniej to stracił bym więcej.A zawsze lepiej mieć coś nowszego i lepszego.Jak na razie szkła takie co potrzebuję to mam a statyw też posiadam.
Jak masz okazję wymienić nie dopłacając zbyt wiele, to zrób to bo jednak 40D to już konkretny sprzęt w porównaniu z 400. Ale jeżeli miałbym osobiście dopłacać 1500zł, nie ciśnieniowałbym się. Pozdrawiam
Amen !
Dokładnie tak samo myślę - - nie przerobiłem tylko przejścia 350D --> 400D myślę że różnica jest mimo wszystko większa (400->>40). Wszyscy mówią szkło, szkło szkło !!! ale co tam na pewnym "amatorskim poziomie" przy odrobinie "rozgarnięcia ze strony fotografa" różnicę widać dopiero przy doinwestowaniu z 5 koła w szkło . Jeśli masz okazję i nie będzie to rujnowało budżetu - czemu nie --- 40d jest radosne jak diabeł - jeśli byłeś świadomym użytkownikiem czterysety - to czterdziestka da Ci wiele wiele radochy więcej.
PS. "To je moja subiektywna opinia"
PS2. 450D u wrót ;-) - coraz ciężej będzie sprzedać 400d za rozsądne pieniądze.
Gratz.
SdoubleU
11-02-2008, 20:07
Raczej nie warto, chyba że masz aspiracje na wyższą półkę w przyszłości.
Jak masz okazję wymienić nie dopłacając zbyt wiele, to zrób to bo jednak 40D to już konkretny sprzęt w porównaniu z 400. Ale jeżeli miałbym osobiście dopłacać 1500zł, nie ciśnieniowałbym się. Pozdrawiam
I wszystko jasne !
wojtek_j
11-02-2008, 21:38
Amen !
Dokładnie tak samo myślę - - nie przerobiłem tylko przejścia 350D --> 400D myślę że różnica jest mimo wszystko większa (400->>40). Wszyscy mówią szkło, szkło szkło !!! ale co tam na pewnym "amatorskim poziomie" przy odrobinie "rozgarnięcia ze strony fotografa" różnicę widać dopiero przy doinwestowaniu z 5 koła w szkło . Jeśli masz okazję i nie będzie to rujnowało budżetu - czemu nie --- 40d jest radosne jak diabeł - jeśli byłeś świadomym użytkownikiem czterysety - to czterdziestka da Ci wiele wiele radochy więcej.
PS. "To je moja subiektywna opinia"
PS2. 450D u wrót ;-) - coraz ciężej będzie sprzedać 400d za rozsądne pieniądze.
Gratz.
400d jest już dosyć długo na rynku a 350d nadal trzyma się dosyć wysokiej ceny.Myśle że 400d tak szybko nie straci na wartości.Może się myle,zobaczymy.Szczerze mówiąc jak sprzedawałem 350d to myślałem że dostanę za aparat mniejsze pieniądze a sprzedałem go praktycznie za taką cenę za którą na giełdzie można kupić nowy aparat-ludzie chyba są owładnięci manią kupowania na aukcjach a nie znają faktycznych cen
Kolekcjoner
11-02-2008, 22:12
400D ostatnio dość wyraźnie staniał i chyba póki co będzie trzymał cenę. 450D będzie na starcie wyraźnie droższy.