Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 400d czy 40d

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 400d czy 40d

Mam pytanie bo już sporo czytałem o 40d i nadal nie wiem jednej rzeczy a mianowicie mam 400d i zastanawiam się czy warto jest go sprzedać i kupić 40d.Czy aż taka różnica jest między tymi aparatami co do jakości zdjęć?Warto dopłacać te 1500 zł by mieć 40d?Nie zajmuje sie profesjonalnie fotografią.Jest to raczej moje hobby.

żle nazwałem post powinNO być CZY WARTO ZAMIENIĆ 400D NA 40D
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Nie zajmuje sie profesjonalnie fotografią.Jest to raczej moje hobby.
    Raczej nie warto, chyba że masz aspiracje na wyższą półkę w przyszłości.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

co do jakości zdjęć?
    a w czymże ta jakość ma być lepsza?

To lepsze narzędzie i tyle. To co z nim zrobisz, jak go użyjesz, to już twoja sprawa.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    co do jakości zdjęć?
    a w czymże ta jakość ma być lepsza?

To lepsze narzędzie i tyle. To co z nim zrobisz, jak go użyjesz, to już twoja sprawa.
    w sumie racja żle napisałem bo to nie puszka robi zdjęcia masz rację nie zastanowiłem się.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli chcesz zmienic "bo jest lepszy" to nie warto.. jesli natomiast z jakiegos powodu (af, fp/s, ergonomia itp.) 400d nie spelnia twoich oczekiwan to tak..

mnie np. irytowala w 350d wspolpraca z jasnymi szklami (dupiaty af) i brakowali mi szybkostrzelnosci -> zmienilem na 40d.. jesli masz podobne odczucia -> zmieniaj.. jesli nie to INHO szkoda kasy :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak chyba zdecydowałem że szkoda zmieniać.Ale dzięki za odpowiedzi.Moze zmienie na 450d zawsze to nowy aparat,gwarancja a i nie tak dużo bym dopłacił.

Domyślnie

może inaczej, jeżeli masz te 1500PLN śmiało zainwestuj w 40D, zupełnie inna kultura pracy niż przy plastikowym 400D czy 450D.

Nie będziesz żałował.

m

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Mam pytanie bo już sporo czytałem o 40d i nadal nie wiem jednej rzeczy a mianowicie mam 400d i zastanawiam się czy warto jest go sprzedać i kupić 40d.Czy aż taka różnica jest między tymi aparatami co do jakości zdjęć?Warto dopłacać te 1500 zł by mieć 40d?Nie zajmuje sie profesjonalnie fotografią.Jest to raczej moje hobby.

żle nazwałem post powinNO być CZY WARTO ZAMIENIĆ 400D NA 40D
    Jeżeli jest coś czego Ci brakowało - zamień, jeśli nie - nie zamieniaj. Mnie brakowało sporo rzeczy, chociażby gniazda na lampy zewnętrzne, miniRAWy, ISO w mniejszych kroczkach i chyba najważniejsze - wizjer. Następną turę mogę wymienić tych rzeczy, o których nie wiedziałem przed przesiadką, a bez których trudniej by się teraz żyło ;-)
    Powiem, że moja dawka odrzutów zmalała do kilku procent. Teraz są to odrzuty NIE Z WINY sprzętu tylko operatora bądź obiektu. Dawniej aparat się potrafił mylić.
    Natomiast jak nie masz co zrobić z kasą, to kup sobie dobry obiektyw czy lampę... :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Na 450D też nie zmieniaj. Poczekaj lepiej na 50D/500D, pewnie będzie bardziej z sensem, a i unowocześniej będzie więcej.

Chyba masz za dużo kasy :-)
    Nie lepiej kupić lepsze szkło, statyw?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

W sumie szkła masz, nie jest źle 17-50/2.8 i 50/1.4 wiec zamiana była by ok, napewno inna kultura pracy, kółko i pare innych ciekawości..Możesz zamienic a poźniej parę innych szkieł i bedzie ok.. pozostaje tylko pytanie czy tak naprawdę tego potrzebujesz, może idz do sklepu lub pogadaj z kimś kto ma 40D i pomacaj, wtedy może będzie łatwiej podjąc decyzję..
    Zależy co dalej Zamierzasz robic, bo u mnie to też hobby, tak niepozornie się zaczeło, a teraz już mi chorobe psychiczna wmawiają bo tyle kasy wydawac na aparat, na obiektyw i te ciagłe kalkulatory ile to lodówek i pralek i innego typu sprzętu... no cóż dla każdego coś miłego a każdy orze jak może..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów