Zobacz pełną wersję : Naprawa uszkodzonego 28-105
latarnik
10-02-2008, 15:26
Czołem.
Taka sprawa: mam obiektyw Canon EF 28-105 3.5-4.5 USM. Szkło jest kilkunastoletnie, stąd wydaje mi się, że jest to wersja pierwsza.
Cóż, jest troche brudny i porysowany, ale na moje potrzeby sprawuje się znośnie. Tyle, że ma uszkodzony af. Usterka polega na tym, że silniczek w ogóle nie pracuje. Jedyne wyjście, to ręczne ustawianie ostrości.
Orientuje się może ktoś z was, czy da się jeszcze tak wiekowy obiektwy gdzieś naprawić i jeśli tak, to gdzie i jakie są to mniej więcej koszta? Żeby nie okazało się, że skórka niewarta za wyprawkę...
Pozdrawiam ;-)
Janusz Body
10-02-2008, 18:18
Czołem.
Taka sprawa: mam obiektyw Canon EF 28-105 3.5-4.5 USM. Szkło jest kilkunastoletnie, stąd wydaje mi się, że jest to wersja pierwsza.
Cóż, jest troche brudny i porysowany, ale na moje potrzeby sprawuje się znośnie. Tyle, że ma uszkodzony af. Usterka polega na tym, że silniczek w ogóle nie pracuje. Jedyne wyjście, to ręczne ustawianie ostrości.
Orientuje się może ktoś z was, czy da się jeszcze tak wiekowy obiektwy gdzieś naprawić i jeśli tak, to gdzie i jakie są to mniej więcej koszta? Żeby nie okazało się, że skórka niewarta za wyprawkę...
Pozdrawiam ;-)
Wszystko można naprawić. Obiektyw też. Jakbyś się nie krył z miejscem zamieszkania to byłoby łatwiej odpowiedzieć. Wymiana silniczka albo elementów przekładni to dość typowe uszkodzenie. Na Żytniej w Wawie z pewnością zrobią (i skasują też). W każdym większym mieście jest jakiś warsztat naprawy foto. Popytaj w sklepach foto - z reguły sprzedawcy potrafią odesłać do serwisu jeśli jest takowy w pobliżu.
latarnik
10-02-2008, 18:40
Z miejscem zamieszkania słuszna uwaga, gdzieś to przeoczyłem po drodze.
Będę musiał się rzeczywiście przejść po mieście i popytać. Myślalem, że takie rzeczy można tylko na Żytniej załatwić.
A orientujesz się może ile może tego typu naprawa kosztować?
Dzięki za odpowiedź
Janusz Body
10-02-2008, 21:19
...
A orientujesz się może ile może tego typu naprawa kosztować?
...
Zapewne zależy od uszkodzenia :) to może być zniszczony/zużyty mikrosilnik ale może też być zwykłe plastikowe kółko zębate, ośka w przekładni - możliwości dużo. Tych części nikt nie trzyma na półce więc zwykle trzeba zamówić i trochę poczekać.
http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00J7OU i potem w poscie Steve Dunn linka masz PDF z instrukcją serwisową (gdzies tak w srodku strony).
To sie da zrobić samemu.
Janusz, to nie ten obiektyw, mowa jest o 28-105;)