Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Naprawa uszkodzonego 28-105

Awatar latarnik
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Question Naprawa uszkodzonego 28-105

Czołem.

Taka sprawa: mam obiektyw Canon EF 28-105 3.5-4.5 USM. Szkło jest kilkunastoletnie, stąd wydaje mi się, że jest to wersja pierwsza.

Cóż, jest troche brudny i porysowany, ale na moje potrzeby sprawuje się znośnie. Tyle, że ma uszkodzony af. Usterka polega na tym, że silniczek w ogóle nie pracuje. Jedyne wyjście, to ręczne ustawianie ostrości.

Orientuje się może ktoś z was, czy da się jeszcze tak wiekowy obiektwy gdzieś naprawić i jeśli tak, to gdzie i jakie są to mniej więcej koszta? Żeby nie okazało się, że skórka niewarta za wyprawkę...

Pozdrawiam ;-)
    Trzy używane puszki i parę porysowanych słoików.
    http://www.latarnik.deviantart.com/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latarnik Zobacz posta
    Czołem.

Taka sprawa: mam obiektyw Canon EF 28-105 3.5-4.5 USM. Szkło jest kilkunastoletnie, stąd wydaje mi się, że jest to wersja pierwsza.

Cóż, jest troche brudny i porysowany, ale na moje potrzeby sprawuje się znośnie. Tyle, że ma uszkodzony af. Usterka polega na tym, że silniczek w ogóle nie pracuje. Jedyne wyjście, to ręczne ustawianie ostrości.

Orientuje się może ktoś z was, czy da się jeszcze tak wiekowy obiektwy gdzieś naprawić i jeśli tak, to gdzie i jakie są to mniej więcej koszta? Żeby nie okazało się, że skórka niewarta za wyprawkę...

Pozdrawiam ;-)
    Wszystko można naprawić. Obiektyw też. Jakbyś się nie krył z miejscem zamieszkania to byłoby łatwiej odpowiedzieć. Wymiana silniczka albo elementów przekładni to dość typowe uszkodzenie. Na Żytniej w Wawie z pewnością zrobią (i skasują też). W każdym większym mieście jest jakiś warsztat naprawy foto. Popytaj w sklepach foto - z reguły sprzedawcy potrafią odesłać do serwisu jeśli jest takowy w pobliżu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Awatar latarnik
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Z miejscem zamieszkania słuszna uwaga, gdzieś to przeoczyłem po drodze.

Będę musiał się rzeczywiście przejść po mieście i popytać. Myślalem, że takie rzeczy można tylko na Żytniej załatwić.

A orientujesz się może ile może tego typu naprawa kosztować?

Dzięki za odpowiedź
    Trzy używane puszki i parę porysowanych słoików.
    http://www.latarnik.deviantart.com/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latarnik Zobacz posta
    ...
    A orientujesz się może ile może tego typu naprawa kosztować?
    ...
    Zapewne zależy od uszkodzenia to może być zniszczony/zużyty mikrosilnik ale może też być zwykłe plastikowe kółko zębate, ośka w przekładni - możliwości dużo. Tych części nikt nie trzyma na półce więc zwykle trzeba zamówić i trochę poczekać.

http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00J7OU i potem w poscie Steve Dunn linka masz PDF z instrukcją serwisową (gdzies tak w srodku strony).

To sie da zrobić samemu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-02-2008 o 21:26

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Janusz, to nie ten obiektyw, mowa jest o 28-105
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Uprawnienia umieszczania postów