Zobacz pełną wersję : 1V jakie ma lustro ... pytam bo nie wiem
Rafał205
02-02-2008, 15:00
Mam pytanie:
Jakie lustro ma 1v Pół przepuszczalne czy tez nie?
Gdzieś wyczytałem ze pół przepuszczalne, ale nie do końca było to wiarygodne źródło a nigdzie indziej nie mogę znaleźć potwierdzenia tej opinii
Moim drugim pytaniem jest jak to się ma do 1N RS czy on ma takie samo lustro czy nie …
Mam pytanie:
Jakie lustro ma 1v Pół przepuszczalne czy tez nie?
Gdzieś wyczytałem ze pół przepuszczalne, ale nie do końca było to wiarygodne źródło a nigdzie indziej nie mogę znaleźć potwierdzenia tej opinii
Moim drugim pytaniem jest jak to się ma do 1N RS czy on ma takie samo lustro czy nie …
Każdy EOS ma częściowo półprzepuszczalne lustro (na środku) i drugie lustro pod glównym, bo układ czujników AF znajduje się na dole komory lustra.
Pewnie chodziło Ci o to:
1, 1N, 1V ma lustro ruchome, klasyczne (oczywiście jest ono też półprzepuszczalne, by zapewnić światło do pracy układowi AF)
1N RS ma stałe lustro półprzepuszczalne (część światła idzie non stop na matówkę i czujniki AF, reszta na migawkę) - nie podnosi/opuszcza lustra w trakcie pracy
Rafał205
02-02-2008, 17:17
Źle sprecyzowałem pytanie oczywiście chodziło mi właśnie o to czy jest stałe czy też nie
Dzięki za odpowiedź jednak, że narodziło się w moim umyśle nowe pytanie …
Czy w przypadku 1N RS utrata światło jest duża czy nie ma to większego znaczenia ….?
Oraz które z tych 2 rozwiązań jest lepsze pod względem praktycznym, stałe czy tradycyjne lustro?
Endriu86
02-02-2008, 17:32
podczas gdy w "normalnym" EOSie transmisja światła wynosi 67%/37% to w RS (RapiDShutter) jest odwrotnie...
ale czymze jest drobna utrata jasności przy możliwości patrzenia podczas robienia serią... ;)
Rafał205
02-02-2008, 19:25
OK dzięki za cenne uwagi :o