Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 1V jakie ma lustro ... pytam bo nie wiem

Rafał205
    Guest

Domyślnie 1V jakie ma lustro ... pytam bo nie wiem

Mam pytanie:
    Jakie lustro ma 1v Pół przepuszczalne czy tez nie?
    Gdzieś wyczytałem ze pół przepuszczalne, ale nie do końca było to wiarygodne źródło a nigdzie indziej nie mogę znaleźć potwierdzenia tej opinii
    Moim drugim pytaniem jest jak to się ma do 1N RS czy on ma takie samo lustro czy nie …

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał205 Zobacz posta
    Mam pytanie:
    Jakie lustro ma 1v Pół przepuszczalne czy tez nie?
    Gdzieś wyczytałem ze pół przepuszczalne, ale nie do końca było to wiarygodne źródło a nigdzie indziej nie mogę znaleźć potwierdzenia tej opinii
    Moim drugim pytaniem jest jak to się ma do 1N RS czy on ma takie samo lustro czy nie …
    Każdy EOS ma częściowo półprzepuszczalne lustro (na środku) i drugie lustro pod glównym, bo układ czujników AF znajduje się na dole komory lustra.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pewnie chodziło Ci o to:

1, 1N, 1V ma lustro ruchome, klasyczne (oczywiście jest ono też półprzepuszczalne, by zapewnić światło do pracy układowi AF)

1N RS ma stałe lustro półprzepuszczalne (część światła idzie non stop na matówkę i czujniki AF, reszta na migawkę) - nie podnosi/opuszcza lustra w trakcie pracy

Rafał205
    Guest

Question

Źle sprecyzowałem pytanie oczywiście chodziło mi właśnie o to czy jest stałe czy też nie
    Dzięki za odpowiedź jednak, że narodziło się w moim umyśle nowe pytanie …
    Czy w przypadku 1N RS utrata światło jest duża czy nie ma to większego znaczenia ….?
    Oraz które z tych 2 rozwiązań jest lepsze pod względem praktycznym, stałe czy tradycyjne lustro?

Dopiero zaczyna Awatar Endriu86
    Miasto
    Tricity [GDY]

Domyślnie

podczas gdy w "normalnym" EOSie transmisja światła wynosi 67%/37% to w RS (RapiDShutter) jest odwrotnie...
    ale czymze jest drobna utrata jasności przy możliwości patrzenia podczas robienia serią...
    1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Rafał205
    Guest

Domyślnie

OK dzięki za cenne uwagi

Uprawnienia umieszczania postów