PDA

Zobacz pełną wersję : Test kalibratorów

Strony : 1 [2]

strideer
26-09-2011, 13:57
Przypuszczam, że Eizo opracowało dla kolorymetru EasyPix macierze korekcyjne do własnych monitorów, dzięki którym czujnik ten "radzi" sobie z tymi wyświetlaczami. Z mojego prywatnego punktu widzenia w tym konkretnie przypadku lepszy byłby spektrofotometr taki jak ColorMunki Photo, który zapewni "tylko" programową kalibrację wyświetlacza, ale pozwoli również robić profile dla drukarki (jeśli drukujesz zdjęcia) i jest fajnie obsługiwany przez różnorodne oprogramowanie profilujące. Ewentualnie któryś z dwóch wymienionych nowych kolorymetrów (CMD/i1D3), którym można spokojnie ustawić właściwie dowolny ekran LCD i co do których można mieć przynajmniej nadzieję, że będą obsługiwane w jakiejś kolejnej wersji EasyPix czy innego oprogramowania do kalibracji sprzętowej (może np. BasICColor 5).

czornyj
27-09-2011, 11:39
Korzystając z i1 Display Pro spokojnie wygenerujesz dobry profil dla monitora szerokogamutowego. Kłopotliwa może być tylko sprzętowa kalibracja wyświetlacza (czyli programowanie układu LUT w monitorze). Trudności wynikają z pokręconych warunków licencyjnych na urządzenia i API firmy X-Rite obecnej generacji, ze względu na które czujnik i1 Display Pro, sprzedawany jako i1 Display Pro, nie może być obsługiwany przez aplikacje firm trzecich (przynajmniej w teorii, bo CMD i i1D3 są już obsługiwane przez Argylla, ale ten pakiet nie umożliwia sprzętowej kalibracji wyświetlacza).

W basICColor display 5/SpectraView Profilerze 5, SpectraView II oraz ColorNavigatorze 6.1 pojawi się wsparcie dla i1display pro (i1d3), więc kalibracja sprzętowa NEC P, PA, SV oraz EIZO CG będzie możliwa.

basICColor odgraża się, że wprowadzi również obsługę dla ColorMunki display (i1d3) - aczkolwiek w becie Spectraview Profilera 5 nie widzę tego kolorymetru na liście obsługiwanych sensorów.

Na wszelki wypadek lepiej kupić i1dpisplay pro - z wsparciem dla ColorMunki display (i1d3) będzie różnie, np. nie słyszałem by EIZO ColorNavigator i NEC Spectraview II miały go wspierać, podobnie w przeszłości różnie było z ColorMunki Create (i1d2), zresztą z ColorMunki Photo/Design (spektro) na początku przez dłuuugi czas też nie było różowo.
Do tego ColorMunki display (i1d3) ma z poziomu firmware'u wprowadzonego solidnego laga, przez co jest wolniejszy w pomiarach od i1display pro (i1d3). Co do kompensacji termicznej, to nic mi nie wiadomo nt. ew. różnic, w każdym razie Graeme Gill nic o tym nie wspominał.

Druga sprawa że ciężko zrozumieć EIZO sprzedające komplet do kalibracji sprzętowej z kalorymetrem który defakto poprawnie tego nie wykona

De facto nie wykona poprawnie i de facto nie dokona pełnej, sprzętowej kalibracji dostępnej tylko w ColorNavigatorze i dla serii CG. Jaki sensor, taka kalibracja :lol:

Nota bene EasyPIX2 nieoficjalnie świetnie sobie radzi z obsługą ColorMunki Photo/Design (spektro). Osobną natomiast kwestią jest to, jak ColorMunki radzi sobie z kalibracją monitorów - no więc i1display pro/ColorMunki display (i1d3) mają wszelkie dane po temu, by sobie z tym zadaniem radzić lepiej.

Sensory kolorymetru są znacznie większe i czulsze niż sensele matrycy spektrofotometru, do tego zaopatrzone w kawał jasnej optyki - dzięki temu znacznie mniej szumią, przez co dokonują dokładniejszych pomiarów ciemnych próbek. Do tego każdy kolorymetr i1d3 (czyli i1display pro i ColorMunki display) jest indywidualnie charakteryzowany spektralnie, a jego krzywe charakterystyczne są wgrywane do pamięci urządzenia. Prawdopodobnie jest też stabilizowany termicznie, a w każdym razie wyraźnie mniej wrażliwy na zmiany temperatury podczas pomiaru, z czym w przypadku popularnych spektrofotometrów jest problem.

Do tak przygotowanego miernika X-Rite dostarcza wraz z oprogramowaniem niezwykle dokładne charakterystyki spektralne popularnych wyświetalczy, dokonane przy użyciu laboratoryjnego spektroradiometru Konica-Minolta Sensing CS1000, więc jeśli tylko widmo naszego monitora dobrze odpowiada załączonym charakterystykom to po prostu nie ma bata - pomiary będą dokładniejsze niż w przypadku "zabawkowych" X-Rite ColorMunki czy i1pro.

Kosztujący - bagatelka - 30.000$ spektroradiometr CS1000 próbkuje widmo co 1nm, a więc 10x dokładniej niż i1pro & CM próbkujące co 10nm, a minimalna jasność jaką jest w stanie zmierzyć to 0,003 cd/m^2 podczas gdy zakres i1pro & CM kończy się na 0,2cd/m^2 - a i przy tego typu rzędu poziomach jasności precyzja ich pomiarów pozostawia cholernie dużo do życzenia.

Jeśli więc o mnie chodzi, to z niecierpliwością wyczekiwałbym zestawu EasyPIX2 z nowym i1d3...

Gregolius
28-09-2011, 13:39
Co wiedza to wiedza, to trzeba będzie cierpliwie poczekać na EASYPIX2 z i1d3 i zakupić.
A co do nieoficjalnej dobrej współpracy ColorMunki Photo rozumiem że, testy zostały przeprowadzone?:) Tak czy siak dzięki za lekkie sprostowanie i wyprostowanie mózgownicy.
Dzięki Panowie

maki1000
17-10-2011, 13:10
Kupiłem i1display pro dla monitora dell u2410 i jakieś dziwne kolorki mi po kalibracji wychodzą. Ciągle jak by za duży kontrast mam. (monitor ustawiony fabrycznie na kontrast 50 i tego nie ruszam)

Może coś źle kalibruje?

Tom01
17-10-2011, 13:19
Ciągle jak by za duży kontrast mam. (...) Może coś źle kalibruje?

U2410 jest oparty i IPS, który z definicji nie ma dużego kontrastu. Proszę opisać po kolei co Pan robi. Może coś zaradzimy.

maki1000
17-10-2011, 14:35
1) Uruchamiam i1Profiler
2) Wybieram dispaly profiling
3) Wybieram widle glamut ccf
White point: d65
Luminance: 100 lub 80 bo przy 120 muszę przy kalibrowaniu mocno jasnosc podbijac
Contrast raito: native

Następna zakładka bez zmian
Potem zakładka Measurement daję ptaszka przy Adjust brighnest and contrast manually - jak próbowałem z automatycznym to mi ustawiało w monitorze jasność i kontrast na 100 :(

Klikam start, ustawiam czujnik na monitorze, potem ustawiam jasność według wskazań.

Gdy zakończy się kalibracja wszystko jest jasne i mało kontrastowe. Przechodzę teraz do zakładki ICC Profile i daję create and save profile. teraz obraz robi się taki mocno kontrastowy.

Właśnie odkryłem, że mocno kontrastowy zrobiłsię tylko w windows , firefox itp. Jak włączę lightrooma to obraz jest ok.

Wcześniej windows 7 radził sobie z profilami ściągniętymi z internetu i wszystko było stonowane w firefox i windows.

Tom01
17-10-2011, 14:47
I1 Profiler w odróżnieniu od starszej wersji Mach3 nie ma etapu kalibracji monitora. Wszystko jak leci koryguje programowo. To zła metoda, szczególnie w przypadku źle ustawionych monitorów takich jak Pański. Proponuję użyć oprogramowania, które przed profilowaniem pozwolą na ustawienie z czujnikiem wag RGB i jaskrawości. Np AgryllCMS, basICColor Display.

PS. Za duże nasycenia w Windows i aplikacjach bez zarządzania barwą to norma. Firefoxa najlepiej przestawić w tryb 1.

maki1000
18-10-2011, 08:18
Ściągnąłem triala basICColor Display ze strony producenta, ale nie ma w nim mojego urządzenia do wyboru :(

czornyj
18-10-2011, 10:22
Najprawdopodobniej stworzyłeś profil ICC v4, którego FireFox "nie qma". Czy w oprogramowaniu CMD jest opcja tworzenia profili v2?

maki1000
18-10-2011, 14:13
Najprawdopodobniej stworzyłeś profil ICC v4, którego FireFox "nie qma". Czy w oprogramowaniu CMD jest opcja tworzenia profili v2?

Dzięki ! Utworzyłem teraz profil v2 i firefox już tak nie razi kolorami, wszystko jest w porządku. Jeszcze tylko windowsa muszę okiełznać.

PS.
Po restarcie Windows również zakumał profil v2 i pokazuje mniej więcej to co lightroom :)

Dzięki Czornyj !!!

2marekm
19-10-2011, 18:04
Pytanie do znawców...czy za pomocą ColorMunki Photo, dało by się w jakiś sposób skalibrować telewizor plazmowy ???

Tom01
19-10-2011, 18:20
Pytanie do znawców...czy za pomocą ColorMunki Photo, dało by się w jakiś sposób skalibrować telewizor plazmowy ???

A ten telewizor ma służyć jako telewizor czy monitor? Bo jeśli to pierwsze to w ogóle się nie kalibruje. Można oczywiście go wyregulować z czujnikiem, ale to taka sztuka dla sztuki.

2marekm
20-10-2011, 15:51
A ten telewizor ma służyć jako telewizor czy monitor? Bo jeśli to pierwsze to w ogóle się nie kalibruje. Można oczywiście go wyregulować z czujnikiem, ale to taka sztuka dla sztuki.
Jako telewizor. Zapytałem dlatego, że na forum HDTV, niektórzy zalecają kalibrację telewizora, a także są firmy które to wykonują.

Tom01
20-10-2011, 15:55
Jako telewizor. Zapytałem dlatego, że na forum HDTV, niektórzy zalecają kalibrację telewizora, a także są firmy które to wykonują.

Tego typu "kalibracja" ma walory przede wszystkim psychologiczne, gdyż zupełnie nie różni się od regulacji wykonanej z menu (normalnego lub serwisowego) telewizora.

czornyj
24-10-2011, 11:26
Ethan Hansen przeporwadził laboratoryjne testy nowego i1Display Pro i skonfrontował go z basICColor DISCUSem. Wnioski potwierdzają moje własne obserwacje - sensor wydaje się oferować najlepszy na rynku stosunek jakość/cena, a konstrukcyjnie wypisz-wymaluj przypomnia ekonomiczną wersję bezkompromisowego DISCUSa.

Jeśli więc ktoś planuje zakup kalibratora do monitorów, to mz. wybór stał się niesłychanie prosty.

http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/Details/Discus_v_i1D3.html

robinq
25-10-2011, 10:09
dobrze w takim układzie powiedzcie czy dobrze rozumiem, że jak mam ColorMunki Photo to jest praktycznie to samo co i1Display Pro?

czornyj
25-10-2011, 10:16
ColorMunki Photo to spektrofotometr, czyli coś zupełnie innego niż i1Display Pro.

ColorMunki Display to to samo co i1Display Pro, tylko ze sprzętowym lagiem spowalniającym pomiary, oraz licencją na uproszczone oprogramowanie o ograniczonych możliwościach. Kolorymetr ten nie będzie też wspierany przez oprogramowanie EIZO ColorNavigator oraz NEC SpectraView, wsparcie na chwilę obecną jest tylko w ArgyllCMS, odgrażał się również basICColor - czas pokaże.

Mad_Mac
26-10-2011, 12:43
Ethan Hansen przeporwadził laboratoryjne testy nowego i1Display Pro i skonfrontował go z basICColor DISCUSem. Wnioski potwierdzają moje własne obserwacje - sensor wydaje się oferować najlepszy na rynku stosunek jakość/cena, a konstrukcyjnie wypisz-wymaluj przypomnia ekonomiczną wersję bezkompromisowego DISCUSa.

Jeśli więc ktoś planuje zakup kalibratora do monitorów, to mz. wybór stał się niesłychanie prosty.

http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/Details/Discus_v_i1D3.html

Nic tylko sie cieszyc bo przecie CM display to budzetowe urzadzenie :razz:

czornyj
26-10-2011, 13:04
Nic tylko sie cieszyc bo przecie CM display to budzetowe urzadzenie :razz:

Powody do radości są - nowe sensory basICColor DISCUS, X-Rite i1Display Pro oraz ColorMunki Display w kwestii kalibracji monitorów deklasują w tym momencie wszystko, co kosztuje poniżej ok. 30tyś. dolarów:

https://canon-board.info/imgimported/2011/10/SensorAccuracy-1.png
źródło (http://www.drycreekphoto.com/images/calibration/SensorAccuracy.png)

Jedyny problem to licencyjnie ograniczona użyteczność ColorMunki Display - ale do kalibracji laptopa, iMaca czy zwykłego monitora będzie idealny.

Do EIZO serii S/SX/CG, NEC serii P/PA/SV oraz innych monitorów z wielobitowymi LUT zdecydowanie warto dołożyć do bardziej uniwersalnego i1Display Pro.

dinderi
26-10-2011, 14:20
Powody do radości są - nowe sensory basICColor DISCUS, X-Rite i1Display Pro oraz ColorMunki Display w kwestii kalibracji monitorów deklasują w tym momencie wszystko, co kosztuje poniżej ok. 30tyś. dolarów:

https://canon-board.info/imgimported/2011/10/SensorAccuracy-1.png
źródło (http://www.drycreekphoto.com/images/calibration/SensorAccuracy.png)

Jedyny problem to licencyjnie ograniczona użyteczność ColorMunki Display - ale do kalibracji laptopa, iMaca czy zwykłego monitora będzie idealny.

Do EIZO serii S/SX/CG, NEC serii P/PA/SV oraz innych monitorów z wielobitowymi LUT zdecydowanie warto dołożyć do bardziej uniwersalnego i1Display Pro.
Czornyj, nie do końca rozumiem ta tabelkę, dlatego zapytam wprost. Czy to znaczy, że mój ColorMunkiPhoto, przestał się nadawać do kalibracji Nec PA, a dużo lepiej od teraz nadaje się do tego i1Display Pro?

Gregolius
26-10-2011, 14:31
Marcinie czy wiadomo coś kiedy będzie możliwość kalibracji sprzętowej monitorów EIZO S/SX przy pomocy czujnika I1 Display Pro (EasyPix).?

fil91
26-10-2011, 19:33
Czornyj, nie do końca rozumiem ta tabelkę, dlatego zapytam wprost. Czy to znaczy, że mój ColorMunkiPhoto, przestał się nadawać do kalibracji Nec PA, a dużo lepiej od teraz nadaje się do tego i1Display Pro?

Na to wygląda;-) , a ja głupi kupiłem i1 Pro ... trochę to dziwne że za taki badziew jak i1 Pro(patrząc na wyniki z tabeli) trzeba zapłacić znacznie więcej niż za lepszy i1 display pro:?:

czornyj
26-10-2011, 19:37

ColorMunki Photo oczywiście nie przestał się nadawać i jest zupełnie przyzwoitym rozwiązaniem do tego celu, natomiast nowe kolorymetry są wyspecjalizowane, wycwanione i powtarzalne - tabelka pokazuje międzyinstrumentowy poziom zgodności pomiarów dla kilku sztuk sensora.

Z tabeli niezbicie wynika, że wcześniejsze kolorymetry mierzyły od sasa do lasa, jeden kalibrował biel na czerwono, drugi na zielono trzeci na żółto i na ich tle spektrofotometry wypadają niebywale stabilnie - stąd przez długi czas do monitorów szerokogamutowych jako optymalne rozwiązanie zalecany był spektrofotometr X-Rite i1Pro lub ColorMunki.

Paradoksalnie - dla kogoś, kto przyzwyczajony był do poprzedniego stanu rzeczy - okazuje się jednak, że nowe kolorymetry sprawują się jeszcze lepiej - są bardzo dokładnie i indywidualnie charakteryzowane spektralnie, dzięki czemu różnice pomiarów między różnymi sensorami są na granicy lub poniżej progu ludzkiej percepcji.

Nie jest to przesłanka do tego, by natychmiast sprzedawać ColorMunki Photo, które zwykle są całkiem przyzwoite, natomiast dla kogoś, kto nie potrzebuje profilować drukarek i chce jedynie kalibrować monitor nowe kolorymetry są zdecydowanie godne zarekomendowania, gdyż nie dość że zdecydowanie tańsze, to również nieco lepsze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Na to wygląda;-) , a ja głupi kupiłem i1 Pro ... trochę to dziwne że za taki badziew jak i1 Pro(patrząc na wyniki z tabeli) trzeba zapłacić znacznie więcej niż za lepszy i1 display pro:?:

i1 Pro jest sensorem uniwersalnym i można nim bardzo szybko skalibrować, oprofilować i skontrolować praktycznie wszystko. i1Display Pro/ColorMunki Display są wyspecjalizowanymi kolorymetrami do kalibracji monitorów, dzięki czemu są tańsze, z kalibracją monitorów radzą sobie odrobinę lepiej, ale kompletnie nie nadają się do czegokolwiek innego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Marcinie czy wiadomo coś kiedy będzie możliwość kalibracji sprzętowej monitorów EIZO S/SX przy pomocy czujnika I1 Display Pro (EasyPix).?
Na razie nic mi na ten temat nie wiadomo.

dinderi
26-10-2011, 19:51
Nie jest to przesłanka do tego, by natychmiast sprzedawać ColorMunki Photo, które zwykle są całkiem przyzwoite, natomiast dla kogoś, kto nie potrzebuje profilować drukarek i chce jedynie kalibrować monitor nowe kolorymetry są zdecydowanie godne zarekomendowania, gdyż nie dość że zdecydowanie tańsze, to również nieco lepsze.
Uff, to mi ulżyło ;) Dziękuję.

fil91
27-10-2011, 09:57
i1 Pro jest sensorem uniwersalnym i można nim bardzo szybko skalibrować, oprofilować i skontrolować praktycznie wszystko. i1Display Pro/ColorMunki Display są wyspecjalizowanymi kolorymetrami do kalibracji monitorów, dzięki czemu są tańsze, z kalibracją monitorów radzą sobie odrobinę lepiej, ale kompletnie nie nadają się do czegokolwiek innego.

Panie Marcinie to mam jeszcze pytanie , czy różnice w efektach kalibracji pomiędzy i1 display pro vs color munki foto/ i1pro będą widoczne gołym okiem dla przeciętnego Kowalskiego?
* przy założeniu że do kalibracji użyjemy "porządnego" softu , ten przy starszych modelach kalibratorów z x-rite najwyższych lotów nie jest i nawet taki laik jak ja jest w stanie to zauważyć
Pozdrawiam

Tom01
27-10-2011, 10:28

ColorMunki Photo to bardzo dobrej klasy czujnik jak na swoją cenę i bardzo uniwersalny. Osobiście do "konsumenckiego" użycia bardziej polecam Munki. Ma większy potencjał, jest całkowicie niewrażliwy co mierzy i profiluje drukarki. Zaawansowane kolorymetry są przydatne takim ludziom jak P. Marcin lub moja skromna osoba, kiedy mamy tych czujników całą torbę i robimy różne "czary" aby nasze usługi były jak najlepszej jakości i błędy czujników jak najmniej rzutowały na pomiary. Przy pewnym stopniu zaawansowania rozgrzewanie się I1 Pro zaczyna się czuć i trudno tłumaczyć wścibskiemu klientowi dlaczego raz w jednym miejscu a raz w drugim wyskakuje większy błąd. Różnicę między zawodowym a amatorskim podejściem do czujników i ich błędów może być choćby to że obaj zastanawiamy się czy sprzedać nerkę żeby kupić laboratoryjny czujnik Minolty. :)

Nie ma żadnej możliwości.

czy różnice w efektach kalibracji pomiędzy i1 display pro vs color munki foto/ i1pro będą widoczne gołym okiem dla przeciętnego Kowalskiego?

Nie.

czornyj
27-10-2011, 10:30
Panie Marcinie to mam jeszcze pytanie , czy różnice w efektach kalibracji pomiędzy i1 display pro vs color munki foto/ i1pro będą widoczne gołym okiem dla przeciętnego Kowalskiego?
* przy założeniu że do kalibracji użyjemy "porządnego" softu , ten przy starszych modelach kalibratorów z x-rite najwyższych lotów nie jest i nawet taki laik jak ja jest w stanie to zauważyć
Pozdrawiam

Istotne różnice mogą być zauważalnie w cieniach sprzętowo kalibrowanego monitora - w przypadku pomiaru b. ciemnych próbek i1pro mierzy więcej szumu niż sygnału, przez co wprowadza banding i posteryzację w ciemnych partiach gradacji szarości.

Mogą też występować subtelne różnice w punkcie bieli, ale to już - z uwagi na adaptację chromatyczną oka - jest nie do wychwycenia bez porównania bezpośredniego dwóch stojących obok siebie monitorów - acz w systemach dwumonitorowych może mieć pewne znaczenie.

Kolejna sprawa to jakość profili i w efekcie zgodność softproofingu z powiększeniem, ale to już raczej niuanse dla wprawnego oka i dla ekstremalnie wysyconych kolorów - więc ew. bardziej istotne dla grafików niż dla fotografów.

Pomijając kwestie wizualne, i1Display Pro z uwagi na stabilizację termiczną lepiej nadaje się do ew. analiz - walidacje wykonane i1pro często obarczone są błędem wynikającym z wpływu temperatury na pomiary, a im większa ilość próbek tym gorzej. Podobna uwaga tyczy się miłośników kalibracji i profilowania z użyciem b. dużych zestawów próbek.

Cichy
27-10-2011, 10:43
Przewertowałem wątek i nabyłem CM Display. Zobaczymy, co to za cudo :) Kalibruję raz na rok, więc nic mi z szybszej kalibracji wersją PRO. Przynajmniej z takiego założenia wyszedłem, nie wiem, czy słusznie.

czornyj
27-10-2011, 10:49
Przewertowałem wątek i nabyłem CM Display. Zobaczymy, co to za cudo :) Kalibruję raz na rok, więc nic mi z szybszej kalibracji wersją PRO. Przynajmniej z takiego założenia wyszedłem, nie wiem, czy słusznie.

Bardzo słusznie - CM Display jest bardziej niż wystarczający do większości monitorów i - paradoksalnie - o klasę lepszy od czegokolwiek innego, co jest na rynku (poza DISCUS-em).
i1Display Pro przydaje się do sprzętowej kalibracji monitorów EIZO CG, NEC x90/P/PA/SV.

robinq
27-10-2011, 15:16
no dobrze to teraz po przeczytaniu całego wątku rozumiem, że moje CM Photo nadaje się jeszcze do czegoś a mój dotąd używany i1Display2 wyrzucam w sieć.

czornyj
27-10-2011, 17:59
no dobrze to teraz po przeczytaniu całego wątku rozumiem, że moje CM Photo nadaje się jeszcze do czegoś a mój dotąd używany i1Display2 wyrzucam w sieć.

Taaa, jeśli chodzi o i1Display2 i tym podobne Spydery to rozsądnie byłoby je cichcem pogonić - szczególnie zanim w i1Display2 klękną filtry barwne.

Co zaś do spektrofotometrów ColorMunki Photo czy i1Pro, to oczywiście nie ma sesu wpadać w paranoję - ogólnie zaś czytając moje wypowiedzi dobrze jest brać pewną poprawkę na to, że mam w tej kwestii lekką obsesję:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/sensory.jpg)

dinderi
27-10-2011, 18:06
mam w tej kwestii lekką obsesję:
http://dl.dropbox.com/u/19059944/sensory.jpg
No naprawdę! Ta flaszeczka z tym niebieskim to już kompletna przesada. :)

strideer
27-10-2011, 18:07
To na pewno do przepłukania gardła po pracy :-)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Cichy
28-10-2011, 09:41
Ma ktoś pomysł na sterowniki do CM Display ? Męczę się z nim i ciągle nie widzi urządzenia... W7 64bit. Na płycie jest tylko oprogramowanie, a sterowników brak... A Windows sam z siebie sterowników żadnych nie znalazł.

strideer
28-10-2011, 09:47
Zainstaluj oprogramowanie, będziesz miał i sterowniki.

Cichy
28-10-2011, 10:26
no zainstalowałem przeciez krok po kroku jak w instrukcji...

czornyj
28-10-2011, 10:35
Nowe i1D3 to urządzenia HID i praktycznie nie potrzebują sterów.

Spróbuj przełączyć CM do innego portu USB, uruchom ponownie Windows. Jeśli to nie pomoże:
- odinstaluj oprogramowanie
- odinstaluj antywirusa
- zainstaluj oprogramowanie - jak będzie banglać, to ponownie zainstaluj antywirusa

dinderi
28-10-2011, 10:45
Ma ktoś pomysł na sterowniki do CM Display ? Męczę się z nim i ciągle nie widzi urządzenia... W7 64bit. Na płycie jest tylko oprogramowanie, a sterowników brak... A Windows sam z siebie sterowników żadnych nie znalazł.
Cichy, taki sam problem miałem Uzywając ColorMunkiPhoto z SpectraViewII.
Rozwiąznie bylo takie, że trzeba było zainstalowac oprogramowanie od CM i wyłaczyć je. Bez oprogramowania SpectraView nie widział kalibratora, a oprogramowanie jako takie blokowało działanie SpectraView.
Spróbuj z panelu sterowania wyłączyć oprogramowanie od CM.
Jakie używasz oprogramowanie od kalibracji?

PS. Deinstalacja antywirusa wydaje sie pochopnym działaniem.,

czornyj
28-10-2011, 12:35
Tyle, że nie chodzi o SpectraView II, który nawet nie obsługuje ColorMunki Display, a o firmowe oprogramowanie CMD. SpectraView II lub inny profiler mógłby być ew. podejrzany o blokowanie CMD, ale jeśli takowych nie było, to jest to raczej kwestia portu USB lub antywirusa.

Cichy
28-10-2011, 14:53
poszlo na usb 3.0, na 2.0 na zadnym nie chcial :/

arst
29-10-2011, 22:36

A moze przez zasilany hub USB? Tutaj pomogło: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1089119

Cichy
31-10-2011, 12:37
Mam kolejny kłopot :/ Dobrze skalibrowałem 2 monitory (laptopowy i Eizo 2431), ale za cholerę nie chce się skalibrować Eizo EV2333. Program automatycznieustawia mu kontrast 96%, po czym wypluty profil przepala wszystko co jasne :( Ma ktoś jakiś pomysł ?

strideer
31-10-2011, 12:38
Wyłącz ADC w opcjach lub zamień pudełkowe oprogramowanie na Argylla.

Cichy
31-10-2011, 13:24
Dzięki, o to chodziło :)

Pelson
31-10-2011, 15:39
Dlaczego odkąd zacząłem interesować się tematem kalibracji pan czornyj i Tom01 zgodnym chórem twierdzili że do kalibracji monitorów szerokogamutowych (np.: Nec P221W) nadają się tylko i wyłącznie spektrofotometry a dziś poleca się i1Display Pro który jest kolorymetrem? :roll:
Nic już nie rozumiem...

czornyj
01-11-2011, 14:21
Ponieważ - do momentu wprowadzenia basICColor DISCUSa oraz i1Display Pro - wszystkie kolorymetry oferowane na rynku były cholernie kiepskie. Spektrofotometry nie są wcale optymalnym rozwiązaniem do kalibracji monitorów i moja rekomendacja wynikała z ówczesnego braku alternatywy.

Dzięki swej uniwersalności, przyzwoitej trwałości i powtarzalności spektrofotometry stanowiły sensowniejsze rozwiązanie niż np. i1Display 2, gdzie każdy sensor kalibrował inaczej, nie był przystosowany do monitorów szerokogamutowych i po pewnym czasie z uwagi na degradację filtrów nadawał się do wyrzucenia.

W tej chwili jednak i1Display Pro całkowicie zmienił zasady gry - jest bardziej powtarzalny, dokładniejszy, mniej szumi i jest stabilniejszy termicznie od wszystkich spektrofotometrów kosztujących mniej niż 30 tyś dolarów.

axk
02-11-2011, 11:53
Czy wspomniany wyżej i1Display Pro będzie współpracował z oprogramowaniem SpectraView II?

czornyj
02-11-2011, 11:55
Jak najbardziej - i1Display Pro współpracuje z profilerem NEC SpectraView II v.1.1.09.

ColorMunki Display - niestety nie.

Fomarser
02-11-2011, 15:46
Jak najbardziej - i1Display Pro współpracuje z profilerem NEC SpectraView II v.1.1.09.

ColorMunki Display - niestety nie.

A jak wygląda sytuacja ze wsparciem dla monitorów NEC Spectraview, których posiadacze korzystają ze SpectraView Profiler'a (basICColor)? Ze wspieranych budżetowych rozwiązań CM Photo daje rezultaty raczej średnie, tzn. niewiele pogarsza i i1Display Pro wydaje się być rozwiązaniem.

czornyj
02-11-2011, 20:53
A jak wygląda sytuacja ze wsparciem dla monitorów NEC Spectraview, których posiadacze korzystają ze SpectraView Profiler'a (basICColor)? Ze wspieranych budżetowych rozwiązań CM Photo daje rezultaty raczej średnie, tzn. niewiele pogarsza i i1Display Pro wydaje się być rozwiązaniem.

SpectraView Profiler 5, który będzie dostępny lada dzień po niedzieli będzie wspierał i1Display Pro.

fil91
03-11-2011, 19:11
No to jeszcze ja :)
Czy można zakupić samo urządzenie i1 disp. pro bez oprogramowania?
Pozdrawiam

strideer
03-11-2011, 19:16
No to jeszcze ja :)
Czy można zakupić samo urządzenie i1 disp. pro bez oprogramowania?
Pozdrawiam

Znaczy bez i1Profilera? Nie da się, ale na szczęście jego użycie nie jest obligatoryjne :-)

czornyj
03-11-2011, 20:33
i1Profiler nie jest taki zły, a co więcej pozwala się zainstalować na nieograniczonej ilości komputerów i aktywuje przez podpięcie sensora. Można więc kalibrować monitory i lapki wszystkim krewnym i znajomym królika.

Jeśli jednak ktoś się brzydzi i1Profilerem, to w US można kupić NEC SpectraSensor Pro z oprogramowaniem SpectraView II - problem polega jednak na tym, że X-Rite strasznie zaminował licencyjnie swój nowy produkt, więc NEC SpectraSensor Pro może nie działać np. z basICColor Display/SpectraView Profilerem 5.

Dlatego mimo wszystko lepiej zdecydować się na asekuranckie rozwiązanie - 1Display Pro, który powinien działać praktycznie ze wszystkim.

2marekm
05-11-2011, 14:48
Czy ColorMunki Photo, także można instalować na dowolnej ilości komputerów ?

janmar
05-11-2011, 14:52
Czy ColorMunki Photo, także można instalować na dowolnej ilości komputerów ?

Tak.Można.

hyzop
18-11-2011, 21:12
Widział ktoś gdzieś jakąś głębszą instrukcję po polsku do i1Display Pro, bo w tych ich filmikach coś za szybko (jak dla mnie:-?) po angielsku gadają.

maati
25-11-2011, 15:38
Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i raz wydaje mi sie, że wszystko jasne po czym przeczytam kilka postów i znowu nic nie wiem.
Otóż zakupiłem X-rite i1Display Pro i planuję w połowie grudnia zakup Eizo S2243W. Czy ten kalibrator jest odpowiedni do tego monitora i co za tym idzie bedzie współpracował z oprogramowaniem EIZO, którym można kalibrować programowo ten monitor. Bo jak dobrze zrozumiałem analogicznie w NEC jest SpectraView, które współpracuje z tym kalibratorem.

czornyj
25-11-2011, 17:04
EIZO EasyPIX nie będzie współpracował z i1Display Pro. Tylko EIZO ColorNavigator 6.0.1 obsługuje i1Display Pro, ale do niego wymagany jest monitor serii CG.

szopalek
25-11-2011, 21:19
EIZO EasyPIX nie będzie współpracował z i1Display Pro. Tylko EIZO ColorNavigator 6.0.1 obsługuje i1Display Pro, ale do niego wymagany jest monitor serii CG.

W takim razie jakim oprogramowaniem wykonać kalibrację Eizo S2243W + i1Display Pro? lub jaki kalibrator kupić pod ten monitor?

maati
25-11-2011, 22:36
W takim razie jakim oprogramowaniem wykonać kalibrację Eizo S2243W + i1Display Pro? lub jaki kalibrator kupić pod ten monitor?

Dokładnie, tylko że ja kalibrator już kupiłem. Czornyj doradził oprogramownie EIZO ColorNavigator 6.0.1, które obsługuje monitory serii CG.
Ale, ze monitor dopiero kupię w połowie grudnia to rodzi się kolejne pytanie, czy monitor serii CG jest dostępny w pieniądzach tego S2243W.

czornyj
25-11-2011, 22:52

W przypadku S2243W trzeba się pomęczyć z firmowym oprogramowaniem i1profiler, które jest w zestawie. Inna opcja to Argyll CMS (darmowy) lub basICColor display 5 (komercyjny).

Automatyczną kalibrację półsprzętową wykonuje EasyPIX2 z sensorem EIZO (rebrandowany Spyder3), ale wybitnej jakości toto nie jest.

Ale, ze monitor dopiero kupię w połowie grudnia to rodzi się kolejne pytanie, czy monitor serii CG jest dostępny w pieniądzach tego S2243W.
Nooo, nie bardzo...
W podobnych pieniądzach można kupić NEC P221W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z oprogramowaniem basICColor display 5, lub NEC PA231W - którego można skalibrować sprzętowo i1Display Pro z amerykańskim oprogramowaniem SpectraView II.

maati
25-11-2011, 23:07
Przeglądałem monitory Eizo serii CG, niestety zbyt wysoka półka cenowa jak dla mnie. Pozostaje Eizo S2243W.
Czy skalibrowanie oprogramowaniem Display Pro da lepsze efekty niż zakup np NEC NEC P221W i basICColor display 5, którym mogę również skalibrować w/w Eizo.

szopalek
26-11-2011, 00:11
W przypadku S2243W trzeba się pomęczyć z firmowym oprogramowaniem i1profiler, które jest w zestawie. Inna opcja to Argyll CMS (darmowy) lub basICColor display 5 (komercyjny).

Czornyj co mam rozumieć pomęczyć się i1profiler? Oprogramowanie jest samo w sobie mało przyjazne czy raczej trzeba zastosować jakieś "sztuczki" znane tylko tobie.;) No i czy taka kalibracja da pożądane efekty?

czornyj
26-11-2011, 01:19
Przeglądałem monitory Eizo serii CG, niestety zbyt wysoka półka cenowa jak dla mnie. Pozostaje Eizo S2243W.
Czy skalibrowanie oprogramowaniem Display Pro da lepsze efekty niż zakup np NEC NEC P221W i basICColor display 5, którym mogę również skalibrować w/w Eizo.
S2243W czy P221W to monitory z prostym, 10-cio bitowym sterowaniem 1DLUT, wiec przepaści w uzyskanej jakości nie będzie. Podstawa to dobry sensor.

Czornyj co mam rozumieć pomęczyć się i1profiler? Oprogramowanie jest samo w sobie mało przyjazne czy raczej trzeba zastosować jakieś "sztuczki" znane tylko tobie.;) No i czy taka kalibracja da pożądane efekty?
Trzeba zastosować małą "sztuczkę", opisywałem mój sposób na forach:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1011468&postcount=3760

szym
07-12-2011, 23:27
Trzeba zastosować małą "sztuczkę", opisywałem mój sposób na forach:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1011468&postcount=3760

Już nie ;). Nowa wersja softu i1Profiler 1.2.0 ma w końcu "drabinkę" do korekcji punktu bieli przy pomocy podbicia poszczególnych kanałów RGB, tak jak miało to miejsce w i1Match'u. Me gusta! :-D

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/832/i1p120wpa.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

maati
08-12-2011, 22:11
Czy jest możliwość kalibracji sprzętowej monitora Eizo SX2262W przy pomocy i1Display Pro, jeżeli tak to jakim oprogramowaniem.

Tom01
08-12-2011, 22:12
Czy jest możliwość kalibracji sprzętowej monitora Eizo SX2262W przy pomocy i1Display Pro

Nie, nie ma takiej możliwości.

maati
08-12-2011, 22:19
a którym kalibratorem mozna to zrobić, chodzi mi o firmę x-rite

Tom01
08-12-2011, 22:21
a którym kalibratorem mozna to zrobić, chodzi mi o firmę x-rite

ColorMunki Photo, tylko trzeba zdobyć ściśle strzeżone elementy bety EasyPix2, bo normalna wersja nie obsługuje tego czujnika.

maati
08-12-2011, 22:31
Kurcze, to się pośpieszyłem, wymieniłem starego Display2 na Display PRO, i teraz mam zamiar kupić Eizo SX2262, którego nie będę mogł skalibrować sprzętowo.
Proszę jeszce o radę czy zamiast tego Eizo lepiej nabyć NEC PA241W i czy da się go skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro.

Tom01
08-12-2011, 22:54
Czy podobnie to wygląda jeżeli chodzi o monitory NEC w kwocie do 3,5 tyś?

NEC-e serii P i PA można kalibrować sprzętowo Pana czujnikiem. Trzeba "tylko" dokupić oprogramowanie w USA.

maati
08-12-2011, 23:12
eh biednemu zawsze wiatr w oczy:-?
Chyba pozostanę przy tym Eizo SX2262W i skalibruje go programowo licząc, że w przyszlości Eizo i x-rite bedzie współpracować.
Tom dzięki za cenne rady

strideer
08-12-2011, 23:15
eh biednemu zawsze wiatr w oczy:-?
Chyba pozostanę przy tym Eizo SX2262W i skalibruje go programowo licząc, że w przyszlości Eizo i x-rite bedzie współpracować.
Tom dzięki za cenne rady

Nowa wersja i1Profilera do i1 Display Pro ma drabinkę do dopasowania balansu bieli przed kalibracją, dzięki której programowa kalibracja nie musi robić zbyt wiele zamieszania w Video LUT karty graficznej, więc po mojemu nie masz się co bać takiej opcji.

Tom01
08-12-2011, 23:31
Nowa wersja i1Profilera do i1 Display Pro ma drabinkę do dopasowania balansu bieli przed kalibracją

1. Nie "przed", a to właśnie kalibracja właściwa.
2. Co to ma wspólnego z kalibracją sprzętową?

czornyj
09-12-2011, 01:09
Proszę jeszce o radę czy zamiast tego Eizo lepiej nabyć NEC PA241W i czy da się go skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro.
Pewnie, że lepiej. Pewnie, że się da.

maati
09-12-2011, 09:07
Pewnie, że lepiej. Pewnie, że się da.

Tak to prawda tylko, że jak pisał Tom01 potrzebne oprogramowanie dostępne tylko w USA i pewnie kosztuje połowę monitora.

dinderi
09-12-2011, 10:06
oprogramowanie dostępne tylko w USA i pewnie kosztuje połowę monitora.
Pewnie kosztuje jedyne 90 Dolarów http://www.necdisplay.com/p/SVIISOFT-W

czornyj
09-12-2011, 10:23
Tak to prawda tylko, że jak pisał Tom01 potrzebne oprogramowanie dostępne tylko w USA i pewnie kosztuje połowę monitora.

Oprogramowanie można pobrać tutaj:
http://www.necdisplay.com/support-and-services/spectra-view-II/Downloads

Wystarczy później poprosić wujka z Czikago o zakup licencji za 89$ i przesłanie maila z numerem seryjnym.

Można też będzie skalibrować monitor półsprzętowo przy pomocy oprogramowania basICColor display 5.

maati
09-12-2011, 11:12
Zapytam jescze o jedną rzecz, czy matryca IPS w NEC -u nie bedzie sprawiała problemów przy normalnym użytkowaniu, bo też czytałem, że mogą wystepować jakieś przebarwienia np przy oglądaniu filmów. W Eizo jest PVA.
Monitor służył bedzie głównie do obróbki ale tez jakiś film czasem się obejży, gry raczej nie.

czornyj
09-12-2011, 12:56
Używam monitorów NEC z matrycami IPS od ładnych kilku lat i w moim, subiektywnym odczuciu nie sprawiają najmniejszych problemów, a o przebarwieniach w czasie filmów pierwsze słyszę. Przebarwienia widać raczej na PVA oglądanym pod kątem.

maati
09-12-2011, 14:29
Czyli podsumowując mój przypadek jeżeli ktoś by miał podobny dylemat:

Mam i1Display Pro i chcąc:

- kupić monitor Eizo czy to S2243W, czy SX2262W w zasadzie nie mam szans na kalibrację sprzętową, jedynie programową. Sprzętowa/półsprzętowa istnieje, ale tylko po zamianie i1Display Pro na Color Munki Photo i zakup oprogramowania EasyPix2 (w zestawie jest kalibrator Spyder ale nie jest tak dobry jak ten od x-rite) które i tak wymaga jakiś dodatkowych zabiegów.

- kupić monitor NEC PA241W i oprogramowanie z USA SpectraView. Zestaw ten daje się skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro

Drugie rozwiązanie, pomimo iż monitor Nec wg specyfikacji ma 10bit Tablicę kolorów LUT (Eizo 12bit) wydaje się lepszym, tańszym i co najważniejsze daje mozliwość kalibracji sprzętowej. Bo w zasadzie po co wywalać więcej kasy i nie mieć mozliwośći z pełnego korzystania.

Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.
Tom01 oraz Czornyj dzięki za cenne rady.

czornyj
09-12-2011, 14:45
Czyli podsumowując mój przypadek jeżeli ktoś by miał podobny dylemat:

Mam i1Display Pro i chcąc:
- kupić monitor Eizo czy to S2243W, czy SX2262W w zasadzie nie mam szans na kalibrację sprzętową, jedynie programową. Sprzętowa/półsprzętowa istnieje, ale tylko po zamianie i1Display Pro na Color Munki Photo i zakup oprogramowania EasyPix2 (w zestawie jest kalibrator Spyder ale nie jest tak dobry jak ten od x-rite) które i tak wymaga jakiś dodatkowych zabiegów.
Półsprzętowa kalibracja EasyPIX2 działa tylko z rebrandowanym Spyderem3 - EIZO EX1. Z ColorMunki Photo działać nie będzie, potrzebne są sekretne, nieoficjalne biblioteki EIZO.

- kupić monitor NEC PA241W i oprogramowanie z USA SpectraView. Zestaw ten daje się skalibrować sprzętowo moim i1Display Pro.

Drugie rozwiązanie, pomimo iż monitor Nec wg specyfikacji ma 10bit Tablicę kolorów LUT (Eizo 12bit) wydaje się lepszym, tańszym i co najważniejsze daje mozliwość kalibracji sprzętowej. Bo w zasadzie po co wywalać więcej kasy i nie mieć mozliwośći z pełnego korzystania..
PA241 ma 14-o bitową 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania z możliwością pełnej, sprzętowej kalibracji (SpectraView II+i1Display Pro).

maati
09-12-2011, 15:11
Półsprzętowa kalibracja EasyPIX2 działa tylko z rebrandowanym Spyderem3 - EIZO EX1. Z ColorMunki Photo działać nie będzie, potrzebne są sekretne, nieoficjalne biblioteki EIZO.

PA241 ma 14-o bitową 3D LUT z 16-o bitową precyzją przeliczania z możliwością pełnej, sprzętowej kalibracji (SpectraView II+i1Display Pro).

aha coś musiałem pokręcić, teraz obraz sytuacji jest klarowny, pozostaje tylko zakup Nec-a
Pozdrawiam.

szopalek
09-12-2011, 21:36
Czornyj jeśli dobrze kojarzę znasz i chyba nawet współpracujesz z Lab Polska. Czy oferta tego labu (X-Rite Eye One Pro) pozwoli na kalibrację sprzętową mojego Eizo S2243W? Jak często trzeba taką kalibrację przeprowadzać?

Z tego co rozumiem przy pomocy i1Display Pro przeprowadzimy kalibrację programową Eizo S2243W? Jak duża jest różnica między takimi kalibracjami?(sprzętowa vs programowa)
I w końcu co radzisz zrobić: kupić i1Display Pro i kalibrować programowo kiedy tylko mi się zamarzy czy robić to w Lab Polska? Mój budżet na kalibrator to 1000 PLN

czornyj
09-12-2011, 22:11
j.w. - nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX poza sensorem EX1 (Spyder3).

i1Pro Marka powinien jednak dać radę poprawnie ustawić i oprofilować monitor, a i1Display Pro powinien poradzić sobie jeszcze lepiej. Trzeba będzie trochę podłubać w OSD i kilka tonów w kanałach poleci, ale mz. lepsze to niż półsprzętowa kalibracja i profilowanie Spyderem3.

szopalek
10-12-2011, 01:16
j.w. - nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX poza sensorem EX1 (Spyder3).

i1Pro Marka powinien jednak dać radę poprawnie ustawić i oprofilować monitor, a i1Display Pro powinien poradzić sobie jeszcze lepiej. Trzeba będzie trochę podłubać w OSD i kilka tonów w kanałach poleci, ale mz. lepsze to niż półsprzętowa kalibracja i profilowanie Spyderem3.

tzn że mam brać i1Display Pro bo to optymalne rozwiązanie pod S2243W

czornyj
10-12-2011, 11:49
...tzn. i1Display Pro to optymalne rozwiązanie do wszystkiego. Jest to sensor przewyższający swą jakością wszystko, co kosztuje mniej niż 20-30tyś $ (za wyjątkiem 5x droższego DISCUSa z którego jest jakby żywcem zerżnięty).

X-Rite odwaliło kawał dobrej roboty tworząc ten kalibrator i tradycyjnie trochę spieprzyło oprogramowanie, ale o dziwo szybko je poprawili i obecnie ma wszystko, co potrzebne do szczęścia +sporo dodatkowych, przydatnych ciekawostek.

szopalek
10-12-2011, 12:31
...tzn. i1Display Pro to optymalne rozwiązanie do wszystkiego. Jest to sensor przewyższający swą jakością wszystko, co kosztuje mniej niż 20-30tyś $ (za wyjątkiem 5x droższego DISCUSa z którego jest jakby żywcem zerżnięty).

X-Rite odwaliło kawał dobrej roboty tworząc ten kalibrator i tradycyjnie trochę spieprzyło oprogramowanie, ale o dziwo szybko je poprawili i obecnie ma wszystko, co potrzebne do szczęścia +sporo dodatkowych, przydatnych ciekawostek.

skoro nic nie skalibruje sprzętowo EIZO S, SX to i1Display Pro zrobi to najlepiej (programowo) i pozostaje brać ten kalibrator i liczyć że w przyszłości Eizo umożliwi pełną kalibrację sprzętową serii S lub wymienić monitor na CG

Przypomnę że chodzi mi o jak najlepszą kalibrację mojego Eizo S2243W a i1Display Pro jestem w stanie sobie kupić na gwiazdkę :-P

czornyj
10-12-2011, 12:58
Za 799PLN trudno o lepszy prezent dla monitora ;)

szopalek
10-12-2011, 15:05
Czornyj dzięki za cenne rady. Mam nadzieję że i1Display Pro w połączeniu z moim monitorem sprawdzi się w 100%

tomek_tom
06-05-2012, 21:08
czy mógłby ktoś napisać tutorial bodź skierować mnie do jakiegoś poradnika (najlepiej po polsku) jak używać dispcalGUI (nakładkę na Agrylla)
posiadam i1Display Pro
PS jak w laptopie HP ElitBook 8540p ustawiać parametry RGB i czy jest to w ogóle potrzebne przed kalibracją monitora?

Tom01
06-05-2012, 21:18
czy mógłby ktoś napisać tutorial bodź skierować mnie do jakiegoś poradnika

I umieścił Pan ofertę w dziale wypożyczania i usług kalibracji? :)

A poważniej, żaden poradnik nie jest potrzebny. Trzeba najpierw sprecyzować co się chce zrobić a parametry w okienkach dialogowych dispcalgui staną się oczywiste. A jak niektóre będą sprawiać trudność, w Argyllu jest potężna dokumentacja, którą nawet z translatorem Pan rozkmini. Ewentualnie proszę pytać, ale o konkrety, pomożemy. Nikt Panu książki na forum nie napisze. ;)

PS. W laptopie nie ma regulatorów kanałów RGB, więc nic się nie ustawi. Trzeba najpierw zmierzyć jaki jest naturalny punkt bieli tego ekranu, a potem wybrać najmniejsze zło zbliżające do jakiegoś standardu.

PS2. Sądzę że lepszy efekt osiągnie Pan fabrycznym I1 Profilerem niż walcząc z Argyllem. To nie jest najlepsze narzędzie na początek.

tomek_tom
07-05-2012, 07:33
I umieścił Pan ofertę w dziale wypożyczania i usług kalibracji?
Nie, nie. Te informacje są tylko dla mnie na moje domowe potrzeby i nie zamierzam czerpać z tego jakiś korzyści materialnych :)

Trzeba najpierw zmierzyć jaki jest naturalny punkt bieli tego ekranu, a potem wybrać najmniejsze zło zbliżające do jakiegoś standardu.
jak to się robi w dispcalGUI?? i czy jest to potrzebne przed profilowaniem w I1 Profailer?

Tom01
07-05-2012, 11:35
jak to się robi w dispcalGUI?? i czy jest to potrzebne przed profilowaniem w I1 Profailer?

W Argyllu odczyta Pan tylko koordynaty xy, a to za wyższa szkoła jazdy. Znacznie prościej zrobić normalną kalibrację do np 6000K w I1 Profilerze i po robocie ocenić jak wyglądają krzywe korekcji. Najpewniej niebieska będzie mocno przycięta. Może Pan wkleić zrzut, się zobaczy. Po sile owej korekcji można prognozować czy będzie jako-tako-ok, czy, jeszcze raz przekalibrować do nieco zmodyfikowanej temperatury barwowej.

tomek_tom
07-05-2012, 17:29
To moje zrzuty po kalibracji I1Profairer:

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/dispcalguiJPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-TQKIEh0Z9e8/T6flmVg6vvI/AAAAAAAAAyk/c_J5eMPafbo/s472/dispcalgui.JPG)

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/KrzywaJPG-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-HaWLKYDpiZo/T6flmbqhYSI/AAAAAAAAAyc/WUPzDCNkupE/s408/Krzywa.JPG)

i po kalibracji w dispcalGUI

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/PrzechwytywanieJPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-Pc-Dl4LSvqo/T6flmbHqqhI/AAAAAAAAAyg/a6EDXfNnUF4/s754/Przechwytywanie.JPG)

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/dispcalgui2JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-wYjW51HL9pw/T6flnMPIlxI/AAAAAAAAAyo/-ZE4qmjqS-Y/s522/dispcalgui2.JPG)

P.S. proszę niech Pan do mnie nie pisze przez "Pan" bo źle się z tym czuję, mam dopiero 27 lat :twisted: (proszę pisać przez TY)

P.S.2 Czym tym kalibratorem i dispcalGUI (Agryll) mogę ustawić kolory w TV????

Tom01
07-05-2012, 17:53
Kluczowy jest ten wykres:

https://canon-board.info/imgimported/2012/05/dispcalgui2JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-wYjW51HL9pw/T6flnMPIlxI/AAAAAAAAAyo/-ZE4qmjqS-Y/s522/dispcalgui2.JPG)

Z niego wynika, tak jak mówiłem, silne zaniebieszczenie ekranu. Jak widzę kalibrował Pan do ok 6500K, więc nic się z tym więcej nie da zrobić, choć taka korekcja silnie ucina paletę. Proszę sobie obejrzeć ten gradient, oceni Pan skutek. Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.

A po co?

tomek_tom
07-05-2012, 18:35
Będzie w tęczowe prążki zamiast równej szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)

Dodatkowo: Ekran jest jeszcze mocno za jasny. Proszę porównać ze zwykłą kartką papieru. Biel monitora jest jaśniejsza, prawda? A nie powinna.

ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.

Napisał tomek_tom
A po co?

Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracją ;)
Po prostu chciałbym sprawdzić jasność, kontrast i jak się da ustawić odpowiednio kolory ( w skrócie chciałbym skalibrować swój TV Samsung A 550 40')

Tom01
07-05-2012, 18:41
jak dokładnie się przyjrzę to widzę jakieś pręgi ale wydaje mi się że są to przejścia tonalne (na pierwszy rzut oka niewidoczne - obraz wydaj się przychodzić płynnie z czarności w biel)

Przy takim przycięciu sterowania nie ma fizycznej możliwości aby była to szarość. Szkoda że nie ma Pan porównania jak to powinno wyglądać.

ekran ustawiałem do jasności 120cd/mm2 i jak widać na trzecim zdjęciu w moim poście powyżej zmierzona wartość to 118cd/mm2 (czyli jasność jaką najbliżej udało mi się uzyskać celowanego 120cd/mm2) i jak przystawię białą kartkę papieru do monitora to kartka wydaje mi się ciut bielsza/jaśniejsza.

Jakie ma Pan światło że przy 120 nitach kartka jest jaśniejsza? "Odcień" bieli może sprawiać zafałszowanie wrażenia, ale chodzi o jasność nie barwę.

Trochę dziwne pytanie jak na osobę, która zajmuje się zawodowo kalibracją ;)

No właśnie. Pytam po co, bo telewizora się nie da skalibrować. Można co najwyżej wyregulować ustawić wagi RGB na czujnik, ale to w gruncie rzeczy bezcelowe. No chyba że chce Pan używać TV jako monitora, wówczas robi się wszystko tak jak z monitorami.

tomek_tom
07-05-2012, 21:22
Czy mógł by mi Pan napisać z którego parametru na załączonych prze ze mnie zdjęciach odczytał Pan, że mam mocno za jasny ekran? i czy w takim razie powinienem ustawiać monitor dla jasności 100cd/mm2 (i nie wiem czy gdzieś to napisałem ale jest to monitor laptopa). W pracy też sobie skalibrowałem monitor "stacjonarny" więc porównam szarości na załączonym przez Pana zdjęciu.

Tom01
08-05-2012, 09:55
Czy mógł by mi Pan napisać z którego parametru na załączonych prze ze mnie zdjęciach odczytał Pan, że mam mocno za jasny ekran?

120 nitów po prostu. Bardzo rzadko się zdarza żeby taka jaskrawość w warunkach amatorskich była potrzebna. Raczej są to okolice 80 nitów. Lepiej jeśli ekran jest trochę za ciemny niż za jasny.

renes
06-10-2012, 21:18
Przeczytałem cały wątek, tochę rozjaśnił mi zagadnienie przed podjęciem decyzji czy kupić kalibrator czy zlecić profesjonalną usługę kalibracji choć nie przekonał mnie jeszcze którą opcję wybrać. Teraz krótko w czym rzecz.

Mam sporo zdjęć czarno-białych filmów 6x9 zeskanowanych na skanerze bębnowym, które będę obrabiał na swym Eizo S1932, zależy mi więc na jak najlepszym oddaniu przez monitor szarości, czerni, bieli, szczegółach w cieniach, rozpiętości tonalnej, słowem wszystkiego co istotne dla czarno-białych zdjęć, zależy mi tym samym na skalibrowaniu mojego monitora czujnikiem który wyciągnie z niego cały potencjał wyciagając te wartości do najlepszego poziomu. Już wiem, że sprzętowo nie da się S1932 skalibrować poza Spyderem 3 Pro (jesli dobrze zrozumiałem), oznacza to w przypadku wyboru opcji zakupu kalibratora najlepszy wybór zgodnie z potwierdzanym tu przez wszystkie osoby twierdzeniem, że kalibracja sprzętowa daje znacznie lepszą kalibrację od programowej. Wiem, że i1 Display Pro wykonuje znakomitą kalibrację programową przy pewnym pogrzebaniu w ustawieniach, ale jeśli dobrze zrozumiałem, jednak kalibracja sprzętowa jest lepszą metodą.

Moje pytania. Biorąc pod uwagę moje preferencje:

1). Czy zakup Spydera 3 Pro (mogę mieć też dostęp do Spydera 3 Elite) będzie lepszym wyborem od i1 Display Pro?

2). Jeśli tak to z jakim softem połączyć Spydera 3 Pro? Jeśli jednak postawić na i1 Display Pro to z jakim softem? (mój to oczywiście Eizo)

3). Czy dla osiagnięcia najlepszych rezultatów lepiej będzie jednak zlecić kalibrację profesjonaliście na profesjonalnym kalibratorze (zakładam - może będnie - że zawodowcy kalibrują kalibratorami z wyższej półki a nie kalibratorami za 8000-1500zł)? Jeśli warto - co ile minimum miesięcy powinienem powtórzyć kalibrację S1932?

Tom01
06-10-2012, 22:01
Pańskiego monitora w ogóle nie można sprzętowo kalibrować. Spyder 3 Pro niczego w tej kwestii nie zmienia. Jako własny czujnik warto kupić I1 Display Pro. Jakościowo stoi znacznie ponad Spyderami.

renes
07-10-2012, 00:20
Pańskiego monitora w ogóle nie można sprzętowo kalibrować. Spyder 3 Pro niczego w tej kwestii nie zmienia. Jako własny czujnik warto kupić I1 Display Pro. Jakościowo stoi znacznie ponad Spyderami.

i1 Display Pro z jakim najlepiej programem/profilem?

Jeśli w ogóle nie jest możliwa kalibracja sprzętowa, to czy kalibracja programowa innym (znacznie lepszym) kalibratorem z softem (chodzi mi o zlecenie kalibracji) niż i1 Display Pro więcej wyciągnie z S1932 i w efekcie dokładniej go skalibruje, czy zysk będzie niewielki z tym monitorem i niewarty zachodu?

szym
20-10-2012, 07:58
i1 Display Pro z jakim najlepiej programem/profilem?

Jeśli w ogóle nie jest możliwa kalibracja sprzętowa, to czy kalibracja programowa innym (znacznie lepszym) kalibratorem z softem (chodzi mi o zlecenie kalibracji) niż i1 Display Pro więcej wyciągnie z S1932 i w efekcie dokładniej go skalibruje, czy zysk będzie niewielki z tym monitorem i niewarty zachodu?

i1 Display Pro dostarczany jest z majnowszym oprogramowaniem X-Rite - i1 Profiler. Jest to dokładnie to samo oprogramowanie które X-Rite oferuje z najnowszymi spektrofotometrami i1 Pro 2. O ile możnaby dyskutować w kwestii lepszości tego softu w profilowaniu papieru i drukarki względem starego, nie oferowanego już Profile Makera, o tyle w zastosowaniach programowej kalibracji i profilowania ekranu monitora, w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru, ustępując jedynie znacznie droższemu basICColor Discusowi i referencyjnym Minoltom.

Jeśli czytasz uważnie wątki dotyczące kalibracji, posiadając i1Display Pro nie powinieneś mieć problemu z wyciśnięciem z S1932 więcej niż dotychczas, jednak nie spodziewaj się szału. S1932 ma swoje ograniczenia, których nie przeskoczy się profilowaniem. Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość i zgodność wyświetlania z tym co masz w plikach a co za tym idzie komfort pracy, zastanow się nad monitorem z ciut wyższej półki, z lepszą elektroniką i kalibracją sprzętową. Wtedy poczujesz prawdziwą rożnicę.

Janusz Body
20-10-2012, 08:17
.....w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru...

Że co? Że kolorymetr i1d2 daje rezultaty lepsze niż spektrofotometr?

Mógłbyś rozwinąć tę myś objawioną? Czy Ty przypadkiem nie pracujesz w reklame i1d2 - bo język by na to wskazywał.

szym
20-10-2012, 08:37
Że co? Że kolorymetr i1d2 daje rezultaty lepsze niż spektrofotometr?

Mógłbyś rozwinąć tę myś objawioną? Czy Ty przypadkiem nie pracujesz w reklame i1d2 - bo język by na to wskazywał.

Z całym szacunkiem nie wspomniałem ani razu o i1d2, proszę czytać uważniej. A skoro mowa o i1d2 - przez moje ręce przeszło ich więcej niż chciałbym i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że i1d2 nadaje się rewelacyjnie do... Omijania go jak najszerszym łukiem ;) Swoją drogą X-Rite zaadresowało wreszcie te czujniki do właściwej grupy docelowej pod postacią ColorMunki Smile ;)

Janusz Body
20-10-2012, 11:02
Z całym szacunkiem nie wspomniałem ani razu o i1d2, proszę czytać uważniej.....

No czytam całkiem uważnie i chodzi mi o stwierdzenie, że kolorymetr jest lepsiejszy od spektrofotometru, podkreślam KOLORYMETR...(tak napisałeś). TO właśnie jest dla mnie zdumiewające więc, z pełnym szacunkiem proszę wyjaśnij na czym opierasz takie twierdzenie.

i1Display Pro to chyba nie jest KOLORYMETR

szym
20-10-2012, 11:42
No czytam całkiem uważnie i chodzi mi o stwierdzenie, że kolorymetr jest lepsiejszy od spektrofotometru, podkreślam KOLORYMETR...(tak napisałeś). TO właśnie jest dla mnie zdumiewające więc, z pełnym szacunkiem proszę wyjaśnij na czym opierasz takie twierdzenie.

i1Display Pro to chyba nie jest KOLORYMETR

Cytując za stroną producenta: X-Rite: EODIS3 : i1Display Pro (http://www.xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?id=1454)

i1DISPLAY PRO INCLUDES
i1Display colorimeter, i1Profiler profiling software for displays and projectors, PANTONE Color Manager software and Quick Start Guide.

Skoro producent podaje na oficjalnej stronie że to kolorymetr to chyba kolorymetr.

Napisałem że jest lepszy od spektrofotometru bo z mojego doświadczenia wynika, że jest szybszy od i1Pro i gubi się zdecydowanie mniej w cieniach, przy niższych wartościach sygnału. Dodatkowo stosunkowo duża różnica w cenie między i1Pro i i1Display Pro przemawia za wyborem tego drugiego jeśli zakładamy jego zastosowanie wyłącznie do kalibracji ekranu.

Janusz Body
20-10-2012, 12:05
Kolorymetr to urządzenie pasywne mierzące widmo w trzech(?) miejscach z konieczności dość szerokopasmowo. Spektrofotometr mierzy wąskopasmowo i wielopunktowo. Nie bardzo rozumiem jak pomiar dla trzech długości fali ma być lepszy od np. 10 czy 20 pomiarów.

Szybkość kalibracji? Sorry ale to żaden argument. Większość userów z półki consumer kalibruje raz od wielkiego dzwonu czyli raz na pół roku albo i rzadziej i czy pomiar trwa minutę czy dziesięć ma zerowe znaczenie. Półka pro używa raczej spektrofotometrów do kalibracji wypasionych stacji graficznych. Znam takich co kalibrują codziennie rano i nawet te 10 minut nie ma znaczenia - jest po prostu wliczone w "koszta". Ja swój monitor kalibruję jak mi program natarczywie przypomina czyli co ok 200 godzin pracy choć nie ma to większego sensu w moim przypadku. Przyznam, że nawet nie wiem czy Color Navigator rozpoznaje i1D Pro.

Naprawdę piszesz jak pracownik działu reklamy i1D Pro - bardzo kategoryczne stwierdzenia niepoparte rzeczowymi argumentami tak właśnie wyglądają. :-) bez urazy - piszę co myślę. :-)

czornyj
20-10-2012, 12:29
Kolorymetr to urządzenie pasywne mierzące widmo w trzech(?) miejscach z konieczności dość szerokopasmowo. Spektrofotometr mierzy wąskopasmowo i wielopunktowo. Nie bardzo rozumiem jak pomiar dla trzech długości fali ma być lepszy od np. 10 czy 20 pomiarów.

Janusz - to proste. Każdy kolorymetr i1D3 ma indywidualnie stworzoną, bardzo precyzyjną funkcję uczulenia spektralnego. Do tego stworzone są charakteryzacje spektralne widma popularnych poświetleń wyświetlaczy - takich jak CCFL, WG CCFL, W-LED, RGB LED, projektor. Charakteryzacje te tworzone są przy użyciu spektrofotometru laboratoryjnego Konica-Minolta CS-1000, próbkującego widmo nie co 10nm jak i1pro, lecz co 1nm - w dodatku idealnie skalibrowany, 100x czulszy, odporny na wpływ temperatury, szumu itd.

Sam kolorymetr ma zaś tą przewagę na spektrofotometrem, że jego fotodiody są znacznie większe od senseli matrycy spektrofotometru, dzięki czemu mają lepszy SNR i precyzyjniej mierzą wartości w cieniach. Instrument jest też wyposażony w elektroniczną korektę driftu termicznego, dzięki czemu jego nagrzewanie się (powierzchnia monitora jest ciepła) nie ma wpływu na dokładność pomiaru (co było bolączką i1pro rev. A-D)

szym
20-10-2012, 12:46
nawet nie wiem czy Color Navigator rozpoznaje i1D Pro.

Rozpoznaje, rozpoznaje, od wersji 6.1 bodajże :). I to właśnie przy kalibracji sprzętowej CGków właśnie przez CN różnice w czasie kalibracji są widoczne, szczególnie jak kalibrujesz ekran do 40-50 cd/m2 albo niżej. Używałem i nadal używam i1Pro bo to naprawde dobre narzędzie do kalibracji monitora, a z braku sensownego kolorymetru jeszcze niedawno była to jedyna sensowna opcja. Jednak odnoszę wrażenie (moje subiektywne), że i1Display Pro naprawdę radzi sobie odrobinę lepiej (i szybciej) w wyciśnięciu właściwej tonalności w cieniach.

czornyj
20-10-2012, 13:11
i1pro ma pewne ograniczenia. Po pierwsze - zgodność międzyinstrumentowa pozostawia nieco do życzenia, są to odchyłki aptekarskie, ale jednak. Po drugie - jak się zabrudzi, to może być jeszcze gorzej. Po trzecie - problemy z driftem termicznym. Po czwarte - poniżej 0,5cd/m^2 mierzy więcej własnego szumu niż sygnału.

Sporo z tych wad wyeliminowano w i1pro2 (rev.E) - kalibracja długości fali, kontrola driftu termicznego, konstrukcja skutecznie odprowadzająca ciepło i elektroniczne odszumianie cieni mocno poprawia sytuację, ale jednak DISCUS to to nadal nie jest...

czornyj
20-10-2012, 13:12
i1pro ma pewne ograniczenia. Po pierwsze - zgodność międzyinstrumentowa pozostawia nieco do życzenia, są to odchyłki aptekarskie, ale jednak. Po drugie - jak się zabrudzi, to może być jeszcze gorzej. Po trzecie - problemy z driftem termicznym. Po czwarte - poniżej 0,5cd/m^2 mierzy więcej własnego szumu niż sygnału.

Sporo z tych wad wyeliminowano w i1pro2 (rev.E) - kalibracja długości fali, kontrola driftu termicznego, konstrukcja skutecznie odprowadzająca ciepło i elektroniczne odszumianie cieni mocno poprawia sytuację, ale jednak DISCUS to to nadal nie jest...

Tom01
20-10-2012, 13:25
Zrobiłem jakiś czas temu prosty test porównawczy:

basICColor DISCUS

https://canon-board.info/imgimported/2012/10/discus-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/kalibratory/discus.jpg)

X-Rite I1 Pro

https://canon-board.info/imgimported/2012/10/i1pro-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/kalibratory/i1pro.jpg)

X-Rite I1 Display Pro

https://canon-board.info/imgimported/2012/10/i1d3-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/kalibratory/i1d3.jpg)

czornyj
20-10-2012, 15:10
Aby tego typu test miał sens monitor musiałby być skallibrowany i oprofilowany laboratoryjną Konicą-Minoltą, a walidację należałoby wykonać używając jednego profilu, nie zaś tworząc go za każdym razem dla każdego urządzenia z osobna.
Uczciwe testy (z użyciem referencyjnego PR-650) wykonał Ethan Hansen:
Display Calibration Sensor Capabilities (http://www.drycreekphoto.com/Learn/Calibration/MonitorCalibrationHardware.html)

W prezentowanych powyżej wynikach walidacji nie wiadomo co zostało użyte jako punkt odniesienia, a do tego ewidentnie punkt czerni został mocno podniesiony do góry by ominąć rafy próbek o niskiej luminancji, na których wykrzacza się i1Pro:

https://dl.dropbox.com/u/19059944/i1pro-vs-dscs.MOV

Mój wynik walidacji DISCUSa PA241 @80cd/m^2 z natywnym bkpt:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/dscs2.jpg)

Dla porównania - wpływ szumu sensora na powtarzalność pomiarów w cieniach, monitor również @80cd/m^2 z natywnym bkpt, pomiar i1pro1:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/dscs4.jpg)

Tom01
20-10-2012, 15:33
Monitor "testowy" to CG223W skalibrowany i oprofilowany CN. Walidacje basICColorem różnymi czujnikami. Bkpt natywny. Nie skupiałem się żeby koniecznie coś wykazać. To typowa kalibracja jakich wielu robi wiele. I1 Display Pro wypada dużo lepiej w cieniach, to bezdyskusyjne.

czornyj
20-10-2012, 15:51
CN kalibrując z priorytetem balansu szarości z automatu podnosi punkt czerni do wartości, przy której uzyskuje stabilne pomiary w cieniach.

Do tego mogą dochodzić różnice wynikające ze sposobu liczenia profili i definicji krzywej odpowiedzi tonalnej - przykładowo CN pozwala definiować punkt czerni TRC olbo jako czerń wyidealizowaną, albo jako realną uzyskaną podczas pomiaru.

Bezpieczniej zatem użyć do kalibracji i walidacji ten sam profiler, tym bardziej że w CN dopiero od wersji 6.4 będzie można użyć DISCUSa jako sensora referencyjnego - a z testu Ethana Hansena wynikałoby, że z braku urządzenia klasy laboratoryjnej takie postępowanie byłoby najbardziej zasadne - w konfrontacji z PR-650 DISCUS uzyskał najlepszą zgodność pomiarów.

renes
21-10-2012, 00:31
i1 Display Pro dostarczany jest z majnowszym oprogramowaniem X-Rite - i1 Profiler. Jest to dokładnie to samo oprogramowanie które X-Rite oferuje z najnowszymi spektrofotometrami i1 Pro 2. O ile możnaby dyskutować w kwestii lepszości tego softu w profilowaniu papieru i drukarki względem starego, nie oferowanego już Profile Makera, o tyle w zastosowaniach programowej kalibracji i profilowania ekranu monitora, w połączeniu z kolorymetrem i1 Display Pro program i1Profiler zachowuje ponadprzeciętne możliwości i pozwala uzyskać rezultaty lepsze niż z każdego dostępnego obecnie spektrofotometru, ustępując jedynie znacznie droższemu basICColor Discusowi i referencyjnym Minoltom.

Jeśli czytasz uważnie wątki dotyczące kalibracji, posiadając i1Display Pro nie powinieneś mieć problemu z wyciśnięciem z S1932 więcej niż dotychczas, jednak nie spodziewaj się szału. S1932 ma swoje ograniczenia, których nie przeskoczy się profilowaniem. Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość i zgodność wyświetlania z tym co masz w plikach a co za tym idzie komfort pracy, zastanow się nad monitorem z ciut wyższej półki, z lepszą elektroniką i kalibracją sprzętową. Wtedy poczujesz prawdziwą rożnicę.

Dzięki. Ta "ciut" wyższa półka aby różnica była już znacząca, to który monitor?

Tom01
21-10-2012, 13:15
Dzięki. Ta "ciut" wyższa półka aby różnica była już znacząca, to który monitor?

Np seria SX.

Mad_Mac
29-08-2013, 17:20
Witam. Wiem ze prowadzicie tu dyskusje na poziomie o niebo wyższym niż moje pytanie dlatego prosze mnie nie linczowac. Zdjęcia robię zawodowo jako 2 praca. Średnio 15 ślubów rocznie i mi to wystarcza. Klientka była i jest zawsze mega szczęśliwa zarówno z fotkami na dysku jak i odbitkami. Pracuje na nie oprofilowanym dellu u2711. Właśnie zmieniłem desktopa na ultrabooka della 13xps z panelem 1080p IPS. Musiałem go podstroic w windowsowskim kalibratorze tak na oko zeby oddawał podobne barwy do u2711. Wyszło mi to całkiem dobrze i pewnie 95% ludzi nie mających pojęcia o kalibracji stwierdziła by ze wyglądają tak samo. Do wydruków używam taniego angielskiego Snapfisha i kolory wychodzą prawie identyczne do tych na moim monitorze. Jednak gryzie mnie gdzieś tam ze warto było by skalibrowac kolory na laptopie i monitorze zeby było to zrobione lepiej niż moje na oko. Co myślicie o colormunki smile. Wiem ze jest to sprzęt dla amatora ale jeśli chodzi o profilowanie to tak bym sie właśnie określił. Patrząc na zadowolenie moich klientów nie widzę tez powodów dla których miał bym sie w to zbytnio zaglebiac, wydać kupę kasy i wygrywać sobie włosy z głowy ze kolory nie są mega idealne.
Więc zapytam w prost. Czy warto kupić smile? Zapewne jest to lepsze rozwiazanie niż pracownie na sprzęcie ustawionym na oko?

Mad_Mac
29-08-2013, 17:21
Witam. Wiem ze prowadzicie tu dyskusje na poziomie o niebo wyższym niż moje pytanie dlatego prosze mnie nie linczowac. Zdjęcia robię zawodowo jako 2 praca. Średnio 15 ślubów rocznie i mi to wystarcza. Klientka była i jest zawsze mega szczęśliwa zarówno z fotkami na dysku jak i odbitkami. Pracuje na nie oprofilowanym dellu u2711. Właśnie zmieniłem desktopa na ultrabooka della 13xps z panelem 1080p IPS. Musiałem go podstroic w windowsowskim kalibratorze tak na oko zeby oddawał podobne barwy do u2711. Wyszło mi to całkiem dobrze i pewnie 95% ludzi nie mających pojęcia o kalibracji stwierdziła by ze wyglądają tak samo. Do wydruków używam taniego angielskiego Snapfisha i kolory wychodzą prawie identyczne do tych na moim monitorze. Jednak gryzie mnie gdzieś tam ze warto było by skalibrowac kolory na laptopie i monitorze zeby było to zrobione lepiej niż moje na oko. Co myślicie o colormunki smile. Wiem ze jest to sprzęt dla amatora ale jeśli chodzi o profilowanie to tak bym sie właśnie określił. Patrząc na zadowolenie moich klientów nie widzę tez powodów dla których miał bym sie w to zbytnio zaglebiac, wydać kupę kasy i wygrywać sobie włosy z głowy ze kolory nie są mega idealne.
Więc zapytam w prost. Czy warto kupić smile? Zapewne jest to lepsze rozwiazanie niż pracownie na sprzęcie ustawionym na oko?

--- Kolejny post ---

jinks
30-08-2013, 15:16
Raczej nie ma sensu kupować czegoś tańszego niż i1 Display Pro. Cyfrowa ciemnia ma zazwyczaj najlepsze ceny: X-Rite i1Display PRO - CyfrowaCiemnia.pl Laboratorium Fotograficzne - Warszawa (http://www.cyfrowaciemnia.pl/x-rite-i1display-pro.html)

Kupiłem tam kiedyś i1d2. Świetny sklep i LAB. Polecam:)

Mad_Mac
30-08-2013, 15:53
Raczej nie ma sensu kupować czegoś tańszego niż i1 Display Pro. Cyfrowa ciemnia ma zazwyczaj najlepsze ceny: X-Rite i1Display PRO - CyfrowaCiemnia.pl Laboratorium Fotograficzne - Warszawa (http://www.cyfrowaciemnia.pl/x-rite-i1display-pro.html)

Kupiłem tam kiedyś i1d2. Świetny sklep i LAB. Polecam:)

Czyli ze taki smile nie ustawi mi lepiej kolorow niz "na oko"?

Kuba1
30-08-2013, 18:08
Czyli ze taki smile nie ustawi mi lepiej kolorow niz "na oko"?Ustawi.

szym
31-08-2013, 10:51
Smile bazują na tych samych sensorach co i1D2, które miały problemy z powtarzalnością egzemplarzy i trwałością. Przewaliłem tego sporo i osobiście żal by mi było tracić pieniądze na mało pewne urządzenie właściwie z poprzedniej epoki. To już lepiej zleć kalibrację specom z lepszymi czujnikami, lepiej na tym wyjdziesz. Jak chcesz koniecznie coś kupić to najtańszy czujnik warty zakupu to colormunki display. Za 200zł więcej masz lidera w tej klasie i1 display pro.

Mad_Mac
31-08-2013, 22:52
Ok dziekuje za rozwiniece tematu

obcy21
02-09-2013, 09:04
i1display pro - mam, polecam. natomiast nie polecam kalibracji na mieście, chyba że przyjadą do Ciebie....

zdebik
21-05-2014, 09:39
Odgrzewam kotleta, Panowie co wybrac x-rite colormuki czy spider4 pro?

Wiekszosc tematow dotyczacych tematu zaczyna sie i konczy w 2008/9.

digital.photography
21-05-2014, 10:18
Odgrzewam kotleta, Panowie co wybrac x-rite colormuki czy spider4 pro?

Wiekszosc tematow dotyczacych tematu zaczyna sie i konczy w 2008/9.

Zdecydowanie X-Rite i1Display Pro:)

zdebik
21-05-2014, 11:21
Bralem go pod uwage ale ze wzgledu na cene i mozliwosci ktorych nie bede w stanie wykorzystac (drukarka, projektor) skupilem sie na tanszych wersjach.

Monitor tez mam stary. Jesli bedzie trzeba (kalibracja nie bedzie dawala rezultatow), kupie panel IPS. Po ostatnich jazdach w lightroomie gdzie zdjecia wygladaly ok i tym co bylo exportowane do jpg postanowilem cos z tym zrobic. Na szczescie klient byl zadowolony, niestety ja nie. Kolory wyblakle tak na oko magnety brakowalo z +20 w lightroomie. O dziwo w photoshopie wygladaly ok.

zdebik
27-05-2014, 09:58
Kupilem colormuki display. Monitor skalibrowany. Byl troszke za jasny, duzego shift coloru nie bylo ale moze to ze wzgledu na stara matryce TN.

Ogolnie operacja prosta. Musze jeszcze zobaczyc jak beda wygladaly moje zdjecia po wydrukowaniu. WYSIWYG - czy nie WYSIWYG o to jest pytanie.

banan82
27-05-2014, 10:00
Zdebik - ColorMunki to ten sam hardware co i1 Display Pro, ale soft ma okrojony.

Zainwestuj w ekran i skoncz zgadywanie:)

Tom01
27-05-2014, 10:05
Zdebik - ColorMunki to ten sam hardware co i1 Display Pro, ale soft ma okrojony.

Nie, nie ten sam. Nie ma czujnika temperatury. Co do softu, nie ma sensu inwestować w czujnik który nie jest osługiwany przez wiele pozycji oprogramowania kalibracyjnego.

banan82
27-05-2014, 10:12
kupujesz tanio, kupujesz dwa razy - to sie swietnie tutaj sprawdza.

zdebik
27-05-2014, 22:27
Zainwestuj w ekran i skoncz zgadywanie:)

Pewnie na tym sie skonczy :) jeszcze musze sie zdecydowac ktory panel wybiore. ASUS PA248Q, Dell U2412M, NEC EA244WMi, EIZO EV2436,

Tom01
27-05-2014, 22:44
Kolejność jest akurat od najgorszego... :)

zdebik
28-05-2014, 00:37
aby nie zaśmiecać topicu utworzyłem nowy temat

http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/panel-ips-16-10-24-jaki-wybracz-95992/#post1224326

koniec OT :)