Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 400d -> 40d

Skorpion
31-01-2008, 14:59
Od jakiegos czasu mam lekki dylemat moralny. Obecnie posiadam lustrzanke 400D ale ciagle takie male cos w srodku mnie powoduje, ze coraz czesciej spogladam na 40D. Pytanie do osob ktore mialy juz ten dylemat, czy warto Waszym zdaniem zmieniac lustro ? Sprzedajac obecne body troche "strace" a do nowego dosc sporo trzeba dolozyc ~2300zl. Pytanie co zyskam ? Porownywalem juz kilka razy specyfikacje aparatow i nie moge znalezc tego przewazajacego argumentu za zmiana.
- AF w 40D jest lepszy, pytanie na ile lepszy (Glownie korzystam z centralnego punku AF)
- Body 40D jest lepiej wykonane i to za nim przemawia bo 400D trzyma sie dosc niewygodnie (przy dluzszym uzytkowaniu). Jednak z drugiej strony 400D jest lzejsze a ja lubie chodzic po gorach wiec waga odgrywa role.
- LV narazie nie jest mi potrzebne, aczkolwiek jesli bym je mial nie wykluczam, ze robilbym z niego uzytek.
- Wiekszy wizjer w 40D zdecydowanie na plus
- Ilosc FPS to kwestia zastanowienia w moim przypadku. Raz moj 400D nie wyrobil, ale z drugiej strony nie korzystam zbyt czesto z funkcji robienia seryjnych zdjec. Tak naprawde bardziej brakuje mi fukcji ustawiania na nowo AF w przerwie miedzy jednym zdjeciem a drugim.
- Zastanawia mnie czy jest bardzo dostrzegalna roznica miedzy jakascia zdjec miedzy 400D a 40D (chyba na plus dla 40D ?)
- No i co tez nie jest bez znaczenia pieniazki moglbym spozytkowac na nowy sloiczek 85mm / 1,8 ktory znakomicie rysuje.

Wiem ze za mnie nikt nie zadecyduje ale moze ktos pomoze w decyzji o zmianie (lub nie) body ?
P.S Majatku nie zarabiam wiec bylby to dosc odczuwalny wydatek.

JiNN
31-01-2008, 15:21
Hmm ja juz pisałem o podobnej sytuacji w swoim watku.Też stałem przed wyborem 400 D vs 40 D i juz miałem brac 400 D - jednak coś mi podpowiedziało abym poczekał i dozbierał na 40D. I tak zrobiłem.

Śledząc spadek ceny 400D podejrzewam, że w Twoim przypadku bedzie to dosyc duza strata finansowa. Czy warto zmieniać - w tej sytuacji chyba już jest za późno.Bynajmniej tak uważam.

Jedno jest pewne - w 40D nie brakuje nic z 400D oprócz wagi.

Jeżeli naprawde Tobie to przeszkadza i te mysli sa takie jakie sa w Twojej głowie - zmień.A następnym razem zastanów sie 10 x przed wyborem. Jejq jak ja sie ciesze,że tak nie postąpiłem i nie kupiłem 400D ( co prawda nie uważam, że jest zły) ale teraz bym myslał jak kolega.

Skorpion
31-01-2008, 15:28
[...] A następnym razem zastanów sie 10 x przed wyborem. Jejq jak ja sie ciesze,że tak nie postąpiłem i nie kupiłem 400D ( co prawda nie uważam, że jest zły) ale teraz bym myslał jak kolega.

Sek w tym, ze 400D mam od maja ub. roku. Wtedy jeszcze nie bylo 40D a o 30D sie nie myslalo bo wydawal sie poza zasiegiem. (Wolalem zbierac na 24-105L)

mjastrzebski
31-01-2008, 15:33
Od jakiegos czasu mam lekki dylemat moralny. Obecnie posiadam lustrzanke 400D ale ciagle takie male cos w srodku mnie powoduje, ze coraz czesciej spogladam na 40D. Pytanie do osob ktore mialy juz ten dylemat, czy warto Waszym zdaniem zmieniac lustro ? Sprzedajac obecne body troche "strace" a do nowego dosc sporo trzeba dolozyc ~2300zl. Pytanie co zyskam ? Porownywalem juz kilka razy specyfikacje aparatow i nie moge znalezc tego przewazajacego argumentu za zmiana.
- AF w 40D jest lepszy, pytanie na ile lepszy (Glownie korzystam z centralnego punku AF)
- Body 40D jest lepiej wykonane i to za nim przemawia bo 400D trzyma sie dosc niewygodnie (przy dluzszym uzytkowaniu). Jednak z drugiej strony 400D jest lzejsze a ja lubie chodzic po gorach wiec waga odgrywa role.
- LV narazie nie jest mi potrzebne, aczkolwiek jesli bym je mial nie wykluczam, ze robilbym z niego uzytek.
- Wiekszy wizjer w 40D zdecydowanie na plus
- Ilosc FPS to kwestia zastanowienia w moim przypadku. Raz moj 400D nie wyrobil, ale z drugiej strony nie korzystam zbyt czesto z funkcji robienia seryjnych zdjec. Tak naprawde bardziej brakuje mi fukcji ustawiania na nowo AF w przerwie miedzy jednym zdjeciem a drugim.
- Zastanawia mnie czy jest bardzo dostrzegalna roznica miedzy jakascia zdjec miedzy 400D a 40D (chyba na plus dla 40D ?)
- No i co tez nie jest bez znaczenia pieniazki moglbym spozytkowac na nowy sloiczek 85mm / 1,8 ktory znakomicie rysuje.

Wiem ze za mnie nikt nie zadecyduje ale moze ktos pomoze w decyzji o zmianie (lub nie) body ?

Moim zdaniem, to szklo a nie lepsza puszka.
Nie napisales jakie szkla posaidasz obecnie, ale jesli to niedajboze jest kit, to zamiana go na 85mm 1.8, zdecydowanie bardziej i widoczniej wplynie na zdjecia, niz metalowa obudowa, wiekszy wiezjer i szybsza seria.
IMHO.

A nowe szklo to tez fajna zabawka jest, ktora Twoje "dylematy moralne" na czas jakis przyhamuje ;-)

Marcin

JiNN
31-01-2008, 15:33
No cóż stracisz bardzo wiele gotówki. Teraz pewnie czujesz małą niechęć robiąc zdjęcia z powodu mysli o 40D. I euforia z focenia troszke spadła.

Moim zdaniem zmień.Głowa odpocznie od myslenia o 40D lepiej sie bedzie spało.A to też są rzeczy istotne.

Ale czy to sprawi,że kolega nie bedzie myslał o 40D?Nie sądzę.Nie kierujmy sie tylko i wyłącznie sprzętem.Chęci do focenia oraz główka i to co w niej siedzi też jest ważne.

gacek
31-01-2008, 15:38
Co szkło to szkło - 85 daje niezłe możliwości. Upgrade puszki to w zasadzie tylko większa przyjemność. Chyba, że:
- potrzebujesz LV
- lubisz ostrzyć manualnie
- wkurza Cię (lub fotografowanych) dźwięk migawki
- naprawdę potrzebujesz 3200.

W przeciwnym przypadku zmianę bym odradzał (zwłaszcza, jeśli masz ten wydatek odczuć), ale wiadomo - to tylko moje zdanie. Niemniej, dobre szkło to miła rzecz.

A jeśli potrzebujesz solidniejszego/masywniejszego sprzętu, polecam po prostu gripa :D

Co się zaś tyczy AF między zdjęciami. Próbowałeś cudów techniki w stylu AI Focus/AI Servo? Ewentualnie przestawienie łapania ostrości pod gwiazdkę (CF bodaj 4). Nie wiem, jak to zadziała z trybem seryjnym, ale można próbować :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

No cóż stracisz bardzo wiele gotówki. Teraz pewnie czujesz małą niechęć robiąc zdjęcia z powodu mysli o 40D. I euforia z focenia troszke spadła.

Moim zdaniem zmień.Głowa odpocznie od myslenia o 40D lepiej sie bedzie spało.A to też są rzeczy istotne.

No to mamy pytanie, co sprawia większą radość: sprzęt, czy zdjęcia nim robione? Że sprzęt cieszy rozumiem, sam każdy kolejny dodatek dobrze wypieściłem przed użyciem ;-) ale za 2000 to można mieć chyba więcej radości :D

marekk_ok
31-01-2008, 16:21
Od jakiegos czasu mam lekki dylemat moralny.
.....

Nie widze w Twoim poscie (Twoich potrzebach, oczekiwaniach) koniecznosci zmiany puszki w tej chwili.
Dodatkowo jak napisales na koncu nie jest Ci to obojetne finansowo to skupilbym sie na "foceniu" i zapomnial o dylemacie moralnym.
Ew. przejrzyj swoje potrzeby "szklane".

JiNN
31-01-2008, 16:28
Heh tak patrzę i czasami nie rozumiem ludzi.(w końcu nie musze) Czy ktokolwiek miał taki dylemat moralny i ciagłe mysli w głowie co by było gdybym miał...łatwo jest pisac zapomnij. Tego sie nie da tak łatwo zapomnieć i nie mysleć.

No to mamy pytanie, co sprawia większą radość: sprzęt, czy zdjęcia nim robione? Że sprzęt cieszy rozumiem, sam każdy kolejny dodatek dobrze wypieściłem przed użyciem ale za 2000 to można mieć chyba więcej radości

Tutaj sie zgodze.To zalezy tylko i wyłącznie od osoby ktora sie boryka z takim problemem.

Skorpion
31-01-2008, 16:46
Nie napisales jakie szkla posiaidasz obecnie, ale jesli to niedajboze jest kit [...]

Canon 24-105L/4 ; Sigma 10-20 ; kit 18-55 (nie uzywam go :mrgreen: ) ; Tamron 55-200 (kiedys wymienie go na Canona 70-200L/4)
Portretowka 85mm by sie przydala, ona tez mnie meczy (czyt. chce ja miec)

Co się zaś tyczy AF między zdjęciami. Próbowałeś cudów techniki w stylu AI Focus/AI Servo?

Probowalem i zdjecia w trybie seryjnym powychodzily nieostre (tak jakby ostrosc zostala w pierwotnie ustawionym miejscu) a ruchomy obiekt sie przemieszczal.

Kolekcjoner
31-01-2008, 17:01
Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że 400D będzie taniał. Już tanieje, a przecież większoć nowości ciągle w folderach, a nie w sklepach. Dlatego jeśli masz zamiar zmieniać to bym się spieszył. Szczególnie że konkurentów w klasie 400D przybyło jak mrówków ;), a w klasie 40D posucha.

Żaqu
31-01-2008, 21:18
Zastanów się nad 30d. Aparat bardzo podobny do 40stki a cena niższa.
Ale jeżeli 400d Cię nie wkurza, to ja na Twoim miejscu bym nie zmieniał.
W tym roku pewnie wejdzie 6d, i jeszcze bedziesz miał się nad czym zastanawiać. Szczególnie, że masz 24-105.
Kup szkło, albo lampę, bo ta wbudowana jest do d.

Pozdrawiam

Skorpion
01-02-2008, 09:12
Zastanów się nad 30d. Aparat bardzo podobny do 40stki a cena niższa.

Ergonomia 30D jest zdecydowanie lepsza niz czterysetki. AF ten sam co w 400D. Matryca z mniejsza iloscia pikseli wiec obrazek mniejszy (czasem kadruje fotki na kompie bo zapominam ze wizjer nie ma 100% pola krycia) ale pewnie dzieki mniejszej ilosci pikseli sa mniejsze szumy.

Kup szkło, albo lampę, bo ta wbudowana jest do d.

Lampe juz mam. Pomysle jeszcze nad szklem albo gripem (albo o jednym i drugim) ale 40D kusi :mrgreen:

fotna
01-02-2008, 09:30
Jeśli zarabiasz choć trochę na aparacie i robiąc reporterkę to możesz zmieniać.
Miałem 400d mam 40d. Zmieniłem tylko dla tego że kupując w Niemczech w zestawie z 17-55/2,8 niewiele dopłaciłem.
Szumy powyżej 800 mniejsze i zdjęcia bardziej ostrzejsze. ustawianie co 1/3 iso to dość ciekawa rzecz.
Jak masz grypa przy 400d to trzymanie w poziomie jet takie samo jak w 40d bez grypa. Jeśli chcesz kupić 40 d to gryp kosztuje 6 stówek :(.

Jak nie zarabiasz na zdjęciach - to raczej nie warto wydawać pieniędzy na zmianę puszki - na coś czego i tak w pełni nie wykorzystasz a co możesz robiąc świadomi wyciągnąć z 400d.
Lepiej kup porządne szkła, zrób parę wystaw, czy wyślij zdjęcia na konkursy w których można wygrać trochę forsy.

Przy zmianie puszki zawsze masz szanse złapać BF albo FF.

Biperek
02-02-2008, 13:05
Nie kombinuj, bierz 85 f/1,8 i dokup grip. Po założeniu 85-tki do 400D twoje rozterki odejdą w niepamięć (wiem coś o tym). Ja inwestuję w szkło, a za kilka latek 40D będzie sporo tańszy :)

vuki
02-02-2008, 13:23
400d to fajny aparacik
obiektywy wazniejsze, masz 24-105L i powinno pieknie grac

pewnie, ze 40d lepszy ale czy oplaca sie dokladac do ciut lepszego body?

a tak rysuje 400d na ISO 1600 bez odszumiania, tylko zmniejszenie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/2731/jolkacd0.jpg)
niestety z 24-70/2.8L

hekselman
03-02-2008, 13:18
szkło się nie starzeje...a światło przechodzi przez szkło by na końcu trafić do JAKIEJŚ puszki. Pomyśl co lepsze: zdjecie z kita wstawionego do 1Ds czy 28-70 2,8L w np 400D?

Kolekcjoner
03-02-2008, 18:35
szkło się nie starzeje...a światło przechodzi przez szkło by na końcu trafić do JAKIEJŚ puszki. Pomyśl co lepsze: zdjecie z kita wstawionego do 1Ds czy 28-70 2,8L w np 400D?

Oczywiście, że to z Ds-a :mrgreen:.

Skorpion
04-02-2008, 10:02
Pomyśl co lepsze: zdjecie z kita wstawionego do 1Ds czy 28-70 2,8L w np 400D?

Oczywiście, że to z Ds-a

Kita mam, obiektywnie na to patrzac nawet dwa ;-) ale na Ds-a to mnie nie stac :-| Macie chyba racje, najpierw sobie dokupie dobra szklarnie a za dwa trzy lata moze bedzie juz 50D, 60D albo nawet 70D i moze konkurencja sprawi ze Canon bedzie do puszek z tego segmentu dawal matryce FF (pobozne zyczenie :mrgreen: )

radmro
04-02-2008, 11:15
Jeżeli nie jesteś w stanie sam siebie przekonać do zmiany aparatu to tego nie rób. Mam wrażenie, że chyba jednak jesteś z niego dość zadowolony, więc raczej kup sobie nowe szkło - będziesz miał z tego zakupu więcej radości niż z nowej puszki.

werek
04-02-2008, 11:23
ja akurat zmienilem 400D na 40D pod wplywem impulsu. czekalem na nastepce 5D zeby aktualne stanialo, a tu zonk i zostalo mi sie z zaczatkiem kasy na nowy zakup i uczuciem swoistej porazki planu jaki sobie ulozylem. to wszystko sprawilo ze dlugo nie myslac, wzialem stara puche i jej klamoty i wymienilem w sklepie na 40D.

teraz zbieram na perfect spacer-L-zoom 24-105 zeby miec fajne szklo na żagle letnie.

ale tak jak mowia chlopaki to szkla sa najwazniejsze nie pucha (w kazdym razie szkla sa wazniejsze)

gacek
04-02-2008, 12:08
Też przeżyłem podobną porażkę. Z tym, że dla odmiany potrzebuję drugiej puszki i z nadzieją czekałem na 450D. A tu takie coś. Z tym, że się nie załamuję, tylko poczekam aż to wrzucą do sklepów i kupię drugie solidne 400D (albo Pentaxa, hehe ;) )

robgr85
04-02-2008, 13:40
Ja powiem Ci jak to jest u mnie. Też swojego czasu planowałem taką zamianę 400d->40d, ale doszedłem do wniosku że lepiej dla mnie będzie poczekać aż zajadę 400d na śmierć. Ewentualny nadmiar kasy jaki będę mógł wydać teraz na hobby pójdzie w szkła, które i tak potem będę mógł przyłączyć do nowego body.

Pozdrawiam.
Robert

Kolekcjoner
04-02-2008, 16:14
Też przeżyłem podobną porażkę. Z tym, że dla odmiany potrzebuję drugiej puszki i z nadzieją czekałem na 450D. A tu takie coś. Z tym, że się nie załamuję, tylko poczekam aż to wrzucą do sklepów i kupię drugie solidne 400D (albo Pentaxa, hehe ;) )

Tak BTW: pytam z czystej ciekawości - co myślałeś, że dadzą do tej 450-tki??

gacek
04-02-2008, 21:25
Może nie tyle myślałem, że dadzą, co kupiłbym w ciemno, gdyby dali. Ruchomy lcd i iso 3200. Jakoś tak te dwie rzeczy najbardziej by mi się przydały po prostu. Owszem, kilka drobiazgów z 450D jest sensowne, niemniej imho to tylko takie szlifowanie. Za to 400D ładnie tanieje :D

Skorpion
05-02-2008, 12:44
No i stanelo na tym, ze zakupilem wczoraj gripa do 400D (szklo bedzie pozniej). Po podpieciu do body jest jakos dziwnie... Nie moge sie do konca przekonac. Body stalo sie ciezsze przez co trudniej je utrzymac i sa wieksze drgania. Zaleta jest to ze maly palec w koncu ma podparcie, ale caly aparat jest "niewywazony" i sciaga go na lewa strone. Co do trzymania aparatu w orientacji pionowej to okleina gripa super ale grip jest za gruby i ciezko go wygodnie objac a rak nie mam malutkich. Popracuje troszke z tym battery pack'iem i moze sie przekonam. Jakie sa Wasze wrazenia w tej kwestii ? Jedno wiem na pewno, jak pojde w gory to grip bedzie lezal w szufladzie

efilates
05-02-2008, 13:02
czy jestes zadowolony z efektów jakie uzyskujesz 400D ?? jesli tak ,to czy warto zmieniac na droższe ?? a co do szkiełka ,to na wedrówki górskie 85mm ??? hmm

Skorpion
05-02-2008, 13:14
czy jestes zadowolony z efektów jakie uzyskujesz 400D ?? jesli tak ,to czy warto zmieniac na droższe ?? a co do szkiełka ,to na wedrówki górskie 85mm ??? hmm

Efekty w sensie wykonanych fotek mnie zadowalaja. Ergonomia puszki juz zdecydowanie mniej.
No i kto powiedzial ze w gory chce targac 85mm ? Do krajobrazow to wykorzystam szeroki kat i drugie szklo "spacerzoom".

fotna
05-02-2008, 13:36
Po podpieciu do body jest jakos dziwnie... Nie moge sie do konca przekonac. Body stalo sie ciezsze przez co trudniej je utrzymac i sa wieksze drgania. Co do trzymania aparatu w orientacji pionowej to okleina gripa super ale grip jest za gruby i ciezko go wygodnie objac a rak nie mam malutkich. Popracuje troszke z tym battery pack'iem i moze sie przekonam.

Do grypa sie przyzwyczaisz - w pionie rzeczywiście użyteczny - zwłaszcza spust i przyciski.
Jak chcesz żeby był lżejszy to pakuj jeden aku
Gruby to on jest, ale pomyśl ż 10-40D mają jeszcze grubsze - dlatego się waham przed zakupem po zmianie na 40d.

Biperek
05-02-2008, 14:02
No i stanelo na tym, ze zakupilem wczoraj gripa do 400D (szklo bedzie pozniej). Po podpieciu do body jest jakos dziwnie... Nie moge sie do konca przekonac. Body stalo sie ciezsze przez co trudniej je utrzymac i sa wieksze drgania. Zaleta jest to ze maly palec w koncu ma podparcie, ale caly aparat jest "niewywazony" i sciaga go na lewa strone. Co do trzymania aparatu w orientacji pionowej to okleina gripa super ale grip jest za gruby i ciezko go wygodnie objac a rak nie mam malutkich. Popracuje troszke z tym battery pack'iem i moze sie przekonam. Jakie sa Wasze wrazenia w tej kwestii ? Jedno wiem na pewno, jak pojde w gory to grip bedzie lezal w szufladzie

No cóż, ja miałem wręcz przeciwne wrażenie. W moim przypadku dopiero po podpięciu gripa dało się jakoś znośnie trzymać aparat (zwłaszcza z czymś dłuższym i zapiętym fleszem). To pewnie raczej kwestia przyzwyczajenia, myślę, że jakiś czas docenisz. Trzymałeś w rękach 40D ? Tam też uchwyt jest dość szeroki i sama puszka jest dość ciężka, może by się pkazało, że nowa puszka też źle leży w rękach :)

tmaciak
05-02-2008, 14:10
No cóż, ja miałem wręcz przeciwne wrażenie. W moim przypadku dopiero po podpięciu gripa dało się jakoś znośnie trzymać aparat (zwłaszcza z czymś dłuższym i zapiętym fleszem). To pewnie raczej kwestia przyzwyczajenia, myślę, że jakiś czas docenisz.

Zgadzam się z kolegą Biperkiem jeśli chodzi o chwytność xxxD, jeśli używa się flash'a to po paru minutach ręka pada jeśli mamy body bez gripa (mały palec nie ma czego trzymać). Dla mnie to stało się jednym z powodów przesiadki na 40D, w końcu można wygodnie trzymać aparat bez gripa, wszystkie palce mam na uchwycie i trzyma się pewnie nie męcząc ręki.

Trzymałeś w rękach 40D ? Tam też uchwyt jest dość szeroki i sama puszka jest dość ciężka, może by się pkazało, że nowa puszka też źle leży w rękach :)

Dokładnie tak, bym to sprawdzić "własnoręcznie" jeśli są takie uwagi :)

himi
05-02-2008, 18:52
[QUOTE=Skorpion;422422]Ergonomia 30D jest zdecydowanie lepsza niz czterysetki.

400 to zabawka, 30 to już kawałek body