Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 400d -> 40d

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie 400d -> 40d

Od jakiegos czasu mam lekki dylemat moralny. Obecnie posiadam lustrzanke 400D ale ciagle takie male cos w srodku mnie powoduje, ze coraz czesciej spogladam na 40D. Pytanie do osob ktore mialy juz ten dylemat, czy warto Waszym zdaniem zmieniac lustro ? Sprzedajac obecne body troche "strace" a do nowego dosc sporo trzeba dolozyc ~2300zl. Pytanie co zyskam ? Porownywalem juz kilka razy specyfikacje aparatow i nie moge znalezc tego przewazajacego argumentu za zmiana.
    - AF w 40D jest lepszy, pytanie na ile lepszy (Glownie korzystam z centralnego punku AF)
    - Body 40D jest lepiej wykonane i to za nim przemawia bo 400D trzyma sie dosc niewygodnie (przy dluzszym uzytkowaniu). Jednak z drugiej strony 400D jest lzejsze a ja lubie chodzic po gorach wiec waga odgrywa role.
    - LV narazie nie jest mi potrzebne, aczkolwiek jesli bym je mial nie wykluczam, ze robilbym z niego uzytek.
    - Wiekszy wizjer w 40D zdecydowanie na plus
    - Ilosc FPS to kwestia zastanowienia w moim przypadku. Raz moj 400D nie wyrobil, ale z drugiej strony nie korzystam zbyt czesto z funkcji robienia seryjnych zdjec. Tak naprawde bardziej brakuje mi fukcji ustawiania na nowo AF w przerwie miedzy jednym zdjeciem a drugim.
    - Zastanawia mnie czy jest bardzo dostrzegalna roznica miedzy jakascia zdjec miedzy 400D a 40D (chyba na plus dla 40D ?)
    - No i co tez nie jest bez znaczenia pieniazki moglbym spozytkowac na nowy sloiczek 85mm / 1,8 ktory znakomicie rysuje.

Wiem ze za mnie nikt nie zadecyduje ale moze ktos pomoze w decyzji o zmianie (lub nie) body ?
    P.S Majatku nie zarabiam wiec bylby to dosc odczuwalny wydatek.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Hmm ja juz pisałem o podobnej sytuacji w swoim watku.Też stałem przed wyborem 400 D vs 40 D i juz miałem brac 400 D - jednak coś mi podpowiedziało abym poczekał i dozbierał na 40D. I tak zrobiłem.

Śledząc spadek ceny 400D podejrzewam, że w Twoim przypadku bedzie to dosyc duza strata finansowa. Czy warto zmieniać - w tej sytuacji chyba już jest za późno.Bynajmniej tak uważam.

Jedno jest pewne - w 40D nie brakuje nic z 400D oprócz wagi.

Jeżeli naprawde Tobie to przeszkadza i te mysli sa takie jakie sa w Twojej głowie - zmień.A następnym razem zastanów sie 10 x przed wyborem. Jejq jak ja sie ciesze,że tak nie postąpiłem i nie kupiłem 400D ( co prawda nie uważam, że jest zły) ale teraz bym myslał jak kolega.

Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    [...] A następnym razem zastanów sie 10 x przed wyborem. Jejq jak ja sie ciesze,że tak nie postąpiłem i nie kupiłem 400D ( co prawda nie uważam, że jest zły) ale teraz bym myslał jak kolega.
    Sek w tym, ze 400D mam od maja ub. roku. Wtedy jeszcze nie bylo 40D a o 30D sie nie myslalo bo wydawal sie poza zasiegiem. (Wolalem zbierac na 24-105L)

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    Od jakiegos czasu mam lekki dylemat moralny. Obecnie posiadam lustrzanke 400D ale ciagle takie male cos w srodku mnie powoduje, ze coraz czesciej spogladam na 40D. Pytanie do osob ktore mialy juz ten dylemat, czy warto Waszym zdaniem zmieniac lustro ? Sprzedajac obecne body troche "strace" a do nowego dosc sporo trzeba dolozyc ~2300zl. Pytanie co zyskam ? Porownywalem juz kilka razy specyfikacje aparatow i nie moge znalezc tego przewazajacego argumentu za zmiana.
    - AF w 40D jest lepszy, pytanie na ile lepszy (Glownie korzystam z centralnego punku AF)
    - Body 40D jest lepiej wykonane i to za nim przemawia bo 400D trzyma sie dosc niewygodnie (przy dluzszym uzytkowaniu). Jednak z drugiej strony 400D jest lzejsze a ja lubie chodzic po gorach wiec waga odgrywa role.
    - LV narazie nie jest mi potrzebne, aczkolwiek jesli bym je mial nie wykluczam, ze robilbym z niego uzytek.
    - Wiekszy wizjer w 40D zdecydowanie na plus
    - Ilosc FPS to kwestia zastanowienia w moim przypadku. Raz moj 400D nie wyrobil, ale z drugiej strony nie korzystam zbyt czesto z funkcji robienia seryjnych zdjec. Tak naprawde bardziej brakuje mi fukcji ustawiania na nowo AF w przerwie miedzy jednym zdjeciem a drugim.
    - Zastanawia mnie czy jest bardzo dostrzegalna roznica miedzy jakascia zdjec miedzy 400D a 40D (chyba na plus dla 40D ?)
    - No i co tez nie jest bez znaczenia pieniazki moglbym spozytkowac na nowy sloiczek 85mm / 1,8 ktory znakomicie rysuje.

Wiem ze za mnie nikt nie zadecyduje ale moze ktos pomoze w decyzji o zmianie (lub nie) body ?
    Moim zdaniem, to szklo a nie lepsza puszka.
    Nie napisales jakie szkla posaidasz obecnie, ale jesli to niedajboze jest kit, to zamiana go na 85mm 1.8, zdecydowanie bardziej i widoczniej wplynie na zdjecia, niz metalowa obudowa, wiekszy wiezjer i szybsza seria.
    IMHO.

A nowe szklo to tez fajna zabawka jest, ktora Twoje "dylematy moralne" na czas jakis przyhamuje ;-)

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 31-01-2008 o 15:41
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

No cóż stracisz bardzo wiele gotówki. Teraz pewnie czujesz małą niechęć robiąc zdjęcia z powodu mysli o 40D. I euforia z focenia troszke spadła.

Moim zdaniem zmień.Głowa odpocznie od myslenia o 40D lepiej sie bedzie spało.A to też są rzeczy istotne.

Ale czy to sprawi,że kolega nie bedzie myslał o 40D?Nie sądzę.Nie kierujmy sie tylko i wyłącznie sprzętem.Chęci do focenia oraz główka i to co w niej siedzi też jest ważne.

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co szkło to szkło - 85 daje niezłe możliwości. Upgrade puszki to w zasadzie tylko większa przyjemność. Chyba, że:
    - potrzebujesz LV
    - lubisz ostrzyć manualnie
    - wkurza Cię (lub fotografowanych) dźwięk migawki
    - naprawdę potrzebujesz 3200.

W przeciwnym przypadku zmianę bym odradzał (zwłaszcza, jeśli masz ten wydatek odczuć), ale wiadomo - to tylko moje zdanie. Niemniej, dobre szkło to miła rzecz.

A jeśli potrzebujesz solidniejszego/masywniejszego sprzętu, polecam po prostu gripa

Co się zaś tyczy AF między zdjęciami. Próbowałeś cudów techniki w stylu AI Focus/AI Servo? Ewentualnie przestawienie łapania ostrości pod gwiazdkę (CF bodaj 4). Nie wiem, jak to zadziała z trybem seryjnym, ale można próbować
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    No cóż stracisz bardzo wiele gotówki. Teraz pewnie czujesz małą niechęć robiąc zdjęcia z powodu mysli o 40D. I euforia z focenia troszke spadła.

Moim zdaniem zmień.Głowa odpocznie od myslenia o 40D lepiej sie bedzie spało.A to też są rzeczy istotne.

No to mamy pytanie, co sprawia większą radość: sprzęt, czy zdjęcia nim robione? Że sprzęt cieszy rozumiem, sam każdy kolejny dodatek dobrze wypieściłem przed użyciem ;-) ale za 2000 to można mieć chyba więcej radości
    Ostatnio edytowane przez gacek ; 31-01-2008 o 15:41 Powód: Automerged Doublepost
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    Od jakiegos czasu mam lekki dylemat moralny.
    .....
    Nie widze w Twoim poscie (Twoich potrzebach, oczekiwaniach) koniecznosci zmiany puszki w tej chwili.
    Dodatkowo jak napisales na koncu nie jest Ci to obojetne finansowo to skupilbym sie na "foceniu" i zapomnial o dylemacie moralnym.
    Ew. przejrzyj swoje potrzeby "szklane".
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Heh tak patrzę i czasami nie rozumiem ludzi.(w końcu nie musze) Czy ktokolwiek miał taki dylemat moralny i ciagłe mysli w głowie co by było gdybym miał...łatwo jest pisac zapomnij. Tego sie nie da tak łatwo zapomnieć i nie mysleć.

No to mamy pytanie, co sprawia większą radość: sprzęt, czy zdjęcia nim robione? Że sprzęt cieszy rozumiem, sam każdy kolejny dodatek dobrze wypieściłem przed użyciem ale za 2000 to można mieć chyba więcej radości
    Tutaj sie zgodze.To zalezy tylko i wyłącznie od osoby ktora sie boryka z takim problemem.

Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Nie napisales jakie szkla posiaidasz obecnie, ale jesli to niedajboze jest kit [...]
    Canon 24-105L/4 ; Sigma 10-20 ; kit 18-55 (nie uzywam go ) ; Tamron 55-200 (kiedys wymienie go na Canona 70-200L/4)
    Portretowka 85mm by sie przydala, ona tez mnie meczy (czyt. chce ja miec)

Cytat Zamieszczone przez gacek Zobacz posta
    Co się zaś tyczy AF między zdjęciami. Próbowałeś cudów techniki w stylu AI Focus/AI Servo?
    Probowalem i zdjecia w trybie seryjnym powychodzily nieostre (tak jakby ostrosc zostala w pierwotnie ustawionym miejscu) a ruchomy obiekt sie przemieszczal.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że 400D będzie taniał. Już tanieje, a przecież większoć nowości ciągle w folderach, a nie w sklepach. Dlatego jeśli masz zamiar zmieniać to bym się spieszył. Szczególnie że konkurentów w klasie 400D przybyło jak mrówków , a w klasie 40D posucha.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów