Zobacz pełną wersję : Uwaga na nocne zakupy.
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4844564.html
Mój ulubiony fragment :
"Przyznaję, że ubiegłej nocy posiadacze kart kredytowych, którzy logowali się do starej platformy internetowej Banku, widzieli tabelę z błędnymi kursami walut. W związku z wdrażeniem nowej platformy internetowej dla klientów kart kredytowych w najbliższy weekend, od poniedziałku będą umieszczane na stronie prawidłowe dane - napisał rzecznik".
Czy jest jakiś idiota w Polsce który połknąłby ten kit ?
hehe
tylko - klient nie ma dowodu - nie zrobił płatności a bank obrócił to w pomyłkę banku
gdyby dokonał jakiejkolwiek płatności już by rzecznik nie napisał o pomyłce IMHO
z uwagi że takie artykuły lubią ginąć w sieci
Napisał do nas zdenerwowany internauta, który 17 stycznia odkrył, że nocą kursy walut w Citibanku Handlowym poszybowały w górę prawie o 50 procent!
- Jestem klientem Citibanku Handlowego. Mam wydaną przez nich kartę kredytową VISA. 17 stycznia ok. 4 nad ranem chciałem dokonać płatności na rzecz amazon.co.uk - pisze Jarek. - Coś mnie podkusiło, aby przed transakcją sprawdzić kursy walut. I co? Oczom nie uwierzyłem! Dolar amerykański kosztował ponad 4 złote (w dzień już 2,39 zł), a euro 4,10 (w dzień 3,51 zł),
Bank zarabia na nocnym podniesieniu kursu. Ofiarami tych praktyk są głównie klienci, którzy robią zakupy w USA.
- Zdziwiony zadzwoniłem na infolinię CitiPhone 0801 322484, gdzie pani operator potwierdziła, iż jest to "kurs nocny" - mówi oburzony internauta.
W ten sposób robiąc w nocy zakupy np. w USA internauci płacą prawie dwa razy więcej, niż gdyby swoją transakcję zrealizowali w dzień.
- Pierwszy raz spotykam się z takim działaniem, że bank na noc tak drastycznie podnosi kurs walut - mówi Katarzyna Biela z Komisji Nadzoru Finansowego. - Klient powinien napisać skargę do swojego banku z żądaniem wyjaśnienia sprawy, a także oficjalne pismo do nas. Przyjrzymy się tej sytuacji oraz zobaczymy, czy inne banki też tak postępują.
- Banki prywatne mogą dowolnie ustalać kurs walut - poinformowano nas w Narodowym Banku Polskim. - Jednak zazwyczaj robią to biorąc pod uwagę średni kurs NBP. Inaczej stałoby się to dla nich nieopłacalne.
O komentarz poprosilismy rzecznika Banku Pawła Zegarłowicza. - Przyznaję, że ubiegłej nocy posiadacze kart kredytowych, którzy logowali się do starej platformy internetowej Banku, widzieli tabelę z błędnymi kursami walut. W związku z wdrażeniem nowej platformy internetowej dla klientów kart kredytowych w najbliższy weekend, od poniedziałku będą umieszczane na stronie prawidłowe dane - napisał rzecznik.
Źródło: Alert24.pl
Tabela kursu walut Citibank.:lol: :lol: :lol:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/1001/z4844563xmk9.jpg)
Ciekawe czy inne banki także w nocy cyt.: "wdrażają nowe platformy internetowe dla klientów kart kredytowych" :lol: :lol: :lol:
platformy w Citi od bodajże końca grudnia/początku stycznia działają równolegle stara na której był zalogowany klient działa cały czas jak na razie nie wiem kiedy ją zamkną na infolni też nie znali terminu zamknięcia
IMHO nic z wdrażaniem nowej platformy to nie miało wspólnego
Dolar to nic, korona szwedzka jest 10x droższa niż normalnie.
No to trzeba u nich w dzień kupować waluty a w nocy sprzedawać.
No to trzeba u nich w dzień kupować waluty a w nocy sprzedawać.
O tym samym pomyślałem.:D