PDA

Zobacz pełną wersję : SKYLIGHT czy SZARAPOŁÓWKA

jacekT
15-01-2008, 09:58
Co bardziej mi się bardziej przyda do zdjęc np. w górach i innych widoczków :?:

sniper88
15-01-2008, 10:00
imo szara polowka:) Dobry bedzie tez polar, jezeli go jeszcze nie masz;)

Kolaj
15-01-2008, 10:02
Skylight to ci się prawie na pewno nie przyda. Kupiłem go kiedy zaczynałem swoją przygodę z cyfrową lustrzanką i od tego czasu leży i się kurzy. Jak szara połówka to tylko Cokin. Najbardziej to polarek Ci się przyda.

jacekT
15-01-2008, 10:09
Poloar lepiej wydobędzie niebo niż szara połówka?
Właśnie przede wszystkim o niebo mi chodzi.
Mówię tu o sytuacji gdy niebo nie będzie zbyt ciekawe

sniper88
15-01-2008, 10:18
Jak szara połówka to tylko Cokin.
Nie do konca bym sie zgodzil. Mam wlasnie Cokina, i niesamowicie mnie wnerwia ta zabawa z zakladaniem/chowaniem filtrow ew. holdera. Nakrecane sa duzo szybsze w 'obsludze' wiec i lepsze dla niecierwpliwych;) (A MacGyver mnie ostrzegal ze tak bedzie:p:p)

Poloar lepiej wydobędzie niebo niż szara połówka?

Polar przede wszystkim wyciaga kolory (np wychodzi swietny zielony), w tym i nieba oczywiscie;) W mojej galerii chyba wszystkie krajobrazy gorskie byly robione wlasnie z polarem, wiec mozesz zobaczyc efekty jakie daje;)

Kolaj
15-01-2008, 10:22
Polar lepiej wydobędzie niebo niż szara połówka?
Właśnie przede wszystkim o niebo mi chodzi.
Mówię tu o sytuacji gdy niebo nie będzie zbyt ciekaweTo zależy a temat jest szeroki i głęboki. Ja, jadąc w góry i mogąc kupić tylko jeden filtr, zaopatrzyłbym się w dobry polar w pierwszej kolejności. Jednym z głównych, najbardziej powszechnych zastosować polarka jest właśnie wyłuskiwanie ładnego nieba.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie do konca bym sie zgodzil. Mam wlasnie Cokina, i niesamowicie mnie wnerwia ta zabawa z zakladaniem/chowaniem filtrow ew. holdera. Nakrecane sa duzo szybsze w 'obsludze' wiec i lepsze dla niecierwpliwychTo prawda ale nakręcany filtr dzieli kadr na równe połówki, co nie zawsze jest pożądane. Na ogół nie jest.

MacGyver
15-01-2008, 11:54
Skylight w fotografii cyfrowej pełni rolę UV-ki, zwłaszcza jeśli używamy AWB lub zapisujemy zdjęcia w RAW-ach.
Szara połówka oczywiście lepsza jest systemu Cokin ale w pstrykaniu wycieczkowym bardziej sprawdza się nakręcana, mimo swoich ograniczeń (oczywiście z przejściem "gradual", twarde rzeczywiście przydają się bardzo rzadko).
Do KIT-a i podobnych obiektywów najlepiej kupić połówkę Hoya:
http://foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=filtry&podgrupa=Hoya+po%B3%F3wkowe&sortowanie=cena
ewentualnie Marumi:
http://raysfoto.pl/pdf/Filtry_Marumi.pdf
Polar ma zastosowanie wyłącznie w słoneczne dni. Pomijając ze wyciąga głównie niebieskości i zielenie, to nie kompensuje różnicy w jasności sceny.

BelYaal
15-01-2008, 12:19
ewentualnie Marumi:
http://raysfoto.pl/pdf/Filtry_Marumi.pdf

Jak polary mam Marumi to polowke odradzam, maja niebieskawy odcien, co czasem nienaturalnie potrafi wygladac.
Ja polowke mam cokina, ale fakt, ze pier... zabawy z tym troche jest i tez sie ogladam za nakrecana polowka.
Idac dalej, gdy jest sloneczko, jakies chmurki to oczywiscie polar, ale gdy masz przepalone niebo zakryte chmurami i koniecznie chcesz widoczek to wtedy jednak polowka.

jacekT
15-01-2008, 13:10
Ok dzięki za odp.

Aby uściślić, myślę o filtrze na 77mm 10-22.
Pod uwagę brałem Marumi.
Polar to wydatek - ok 340
Połowka - ok 170

Za polarem przemawia to że wyciągnie mi nie tylko niebo, pytanie czy i w jakim stopniu efekt wyciagniecia nieba bedzie porównywalny z połówką, która z tego co czytam generalnie do wyciągniecia nieciekawego nieba jest najlepsza

Rozwiązania typy Cokin odpadając - nie mam tyle cierpliwości;-)

MacGyver
15-01-2008, 13:26
Jak polary mam Marumi to polowke odradzam, maja niebieskawy odcien, co czasem nienaturalnie potrafi wygladac.

Potrafi, ale w większych rozmiarach nie ma nakręcanych połówek w sensownej (czyli proporcjonalnej do "użytkowości" filtra cenie).
Co do koloru zafarbu wydaje mi sie iż jest on bardziej zielonkawy niż niebieski, ale to może być kwestia ustawień WB. Niemniej, zazwyczaj daje się go ukryć przy wywoływaniu RAW-a

Ok dzięki za odp.

Aby uściślić, myślę o filtrze na 77mm 10-22.
Pod uwagę brałem Marumi...

Marumi ma pełnowymiarową (wysoką) oprawkę, i na 10-22 będzie winietować na szerokim końcu (ramka włazi w kąt widzenia obiektywu, w rogach powstają zaczernienia, których oczywiście narzędziami do korekty winietowania już się nie usunie.
Używam tego filtra z Tokiną 12-24. w kadr włazi na ogniskowych poniżej 14 mm, w 10-22 można się spodziewać że będzie to 12-13 mm.

Maciek Dublasiewicz
15-01-2008, 13:30
Myślę sobie, że błękit nieba, tudzież nasycenie zielonego koloru zawsze można ciutkę podciągnąć w programie graficznym. Tymczasem przy bardzo kontrastowych scenach (bardzo jasne niebo) lepiej chyba sprawdzi się połówka, która troszkę skompensuje "jasność" nieba i pozwoli zarejestrować klatkę bez przepaleń i jednocześnie z niezbyt ciemnym "dołem".

MacGyver
15-01-2008, 13:48
Myślę sobie, że błękit nieba, tudzież nasycenie zielonego koloru zawsze można ciutkę podciągnąć w programie graficznym.
Można, choć czasami jest z tym rzeczywiście trochę zabawy.

Tymczasem przy bardzo kontrastowych scenach (bardzo jasne niebo) lepiej chyba sprawdzi się połówka, która troszkę skompensuje "jasność" nieba i pozwoli zarejestrować klatkę bez przepaleń i jednocześnie z niezbyt ciemnym "dołem".
Szarych połówek w słoneczny dzień rzeczywiście używa mało kto, a czasami rzeczywiście sprawdzają się lepiej niż polar: np.: fotografowanie na północnym stoku, w kierunku zachodnim, w godzinach popołudniowych.

jacekT
15-01-2008, 13:49
Marumi ma pełnowymiarową (wysoką) oprawkę, i na 10-22 będzie winietować na szerokim końcu (ramka włazi w kąt widzenia obiektywu, w rogach powstają zaczernienia, których oczywiście narzędziami do korekty winietowania już się nie usunie.
Używam tego filtra z Tokiną 12-24. w kadr włazi na ogniskowych poniżej 14 mm, w 10-22 można się spodziewać że będzie to 12-13 mm.

Jeśłi chodzi o Polara to brałem po uwage wersje SLIM

http://www.allegro.pl/item297093271_filtr_polaryzacyjny_slim_marumi_dhg_ 77mm_77_f_vat.html

Chyba wtedy nie bedzie tych problemów:?: :confused:

MacGyver
15-01-2008, 13:57
...
Chyba wtedy nie bedzie tych problemów:?: :confused:
Nie, nie będzie. Polar nawet w wersji slim może lekko wzmocnić efekt winietowanie samego obiektywu (szerokokątnego) ale to akurat da się skorygować narzędziami do zdejmowania winiety.
Osobną kwestią jest "nierówna polaryzacja". Jakkolwiek problem ten jest źle definiowany, bo wynika nie tyle z niedoskonałości układu soczewki - filtr co z różnic w jasności nieba, widocznych gołym okiem, zależnych od odległości kątowej od słońca, to jednak występuje i często aby mieć w miarę równomiernie niebieskie niebo trzeba zmniejszać szerokość fotografowanej sceny.

kucza21
15-01-2008, 14:03
To ja się dopiszę do tematu ..... Używa się któryś z tych wiltrów do portretowania??

jacekT
15-01-2008, 14:06
ale to akurat da się skorygować narzędziami do zdejmowania winiety.

Zdradził byś nazwę takiego programu:!: :?:
Z góry dzięki

MacGyver
15-01-2008, 14:22
Narzędzia do korekty winietowania posiadają PhotoShop. Lightroom, Picture Window Pro 4.0, DxO Optics Pro (google znalazły, nie znam tych dwóch ostatnich programów).
Jest tez dostępny bezpłatny plug-in do Photoshopa w wersji Elements, który pozwala na usuwanie winiety ze wszystkich plików bitmapowych.

Kolaj
15-01-2008, 14:26
Od siebie dodam jeszcze Bibble Pro (http://www.bibblelabs.com/). Nota bene bardzo fajny program do wywoływania RAW-ów.

comatus
15-01-2008, 14:26
Z góry dzięki

Photoshop

A jaki wybrać najlepiej polar do 10-22? chodzi mi konkretnie o firme. I fajnie by było gdyby nie kosztował ten polar majątku.

MacGyver
15-01-2008, 14:32
To ja się dopiszę do tematu ..... Używa się któryś z tych wiltrów do portretowania??
Polara owszem, skylight-a również (w cyfrze nic nie daje, to odrębna kwestia) ale czy można użyć szarej połówki.... sam sobie odpowiedz :-D

A jaki wybrać najlepiej polar do 10-22? chodzi mi konkretnie o firme. I fajnie by było gdyby nie kosztował ten polar majątku.
Powtórzę moją mantrę: Marumi (z linku powyżej) lub Hoya Pro1 Digital :rolleyes:
A jeśli już mamy dyskutować o polarach to proponuję przegnieść się do właściwego wątku:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=837
P.S. Ja już tutaj nic więcej na temat polarów nie napiszę :mrgreen: